0
Terug naar overzicht

Je eigen uitvaart voorbereiden: checklist

27/10/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
je eigen uitvaart voorbereiden checklist

Jij weet als geen ander hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien. Daarom begrijpen we dat het fijn kan zijn om nu al de nodige voorbereidingen te treffen en belangrijke zaken rondom jouw overlijden geregeld te hebben. Ook geeft de gedachte dat jij het gewenste afscheid krijgt én je jouw nabestaanden op veel vlakken kan ontzorgen na jouw overlijden rust. Om je te helpen bij het voorbereiden van je eigen uitvaart hebben wij een handige checklist samengesteld.

Checklist bij het voorbereiden van je eigen uitvaart:

Bij het voorbereiden van je eigen uitvaart is één van de eerste vragen die je jezelf wilt stellen: "Wie stel ik verantwoordelijk voor het realiseren van een afscheid conform mijn wensen?" Denk onder andere aan:

Administratie

Heb je er ook al over nagedacht wie de voogdij over jouw kinderen en huisdieren krijgt nadat je komt te overlijden? Aan wie je je jouw nalatenschap achterlaat? Of je wel of geen orgaandonor wilt worden? Door deze zaken bij leven al geregeld te hebben, voorkom je dat hier verwarring en onenigheid over ontstaan bij jouw naasten. Denk bij dit soort preventieve administratieve zaken aan de volgende rechtsgeldige documenten die je kunt (laten) opstellen:

  • Een codicil waarin je jouw wensen met betrekking tot de uitvaart en een groot deel van de erfenisverdeling kenbaar maakt. Bekijk hier hoe je een (rechtsgeldig) codicil opstelt. 
  • Testament; hierin verklaar je onder andere hoe jouw nalatenschap wordt verdeeld over de erfgenamen, je wensen met betrekking tot de voogdij over jouw kinderen en kun je de bedrijfsopvolging vastleggen. 
  • Eventueel een notarieel opgemaakt samenlevingscontract.
  • Donorcodicil/donorregistratie; heb je al een keuze gemaakt voor orgaandonatie? Deze kun je bekijken en aanpassen in het donorregister via DigiD. 
  • Een wilsverklaring; hierin leg je jouw wensen op het gebied van verpleging en verzorging vast in het geval je niet meer in staat bent hierover een beslissing te nemen. Welke medische behandelingen wil je dan wel of juist niet bijvoorbeeld. Een belangrijk onderdeel hiervan is de euthanasieverklaring

Financiën

Daarnaast is het geen overbodige luxe om je financiële situatie zo accuraat mogelijk in kaart te brengen. Het scheelt jouw dierbaren na je overlijden namelijk veel werk als zij op de hoogte zijn van je al je vermogen/bezittingen en eventuele schulden. Daarnaast maak je inzichtelijk of alles financieel goed geregeld is voor jouw nabestaanden. Denk hierbij aan een overzicht van:

  • Je bankrekeningen
  • Fondsen
  • Verzekeringen zoals een overlijdensrisicoverzekering, kapitaalverzekering, uitvaartverzekering en lijfrentepolis
  • Tegoeden die nog openstaan
  • Eventueel een nabestaandenpensioen
  • Woningen die op jouw naam staan
  • Bezittingen in huis en buitenshuis
  • Erfenissen
  • Beleggingen en aandelen
  • Eventuele vorderingen, schulden, leningen, hypotheken, etc.

Verzekeringen en meer

Verzamel alle contracten met jouw klantnummers en andere belangrijke gegevens van verzekeringen, lopende abonnementen, contracten, etc. bij elkaar. Controleer op je bankafschriften wat er maandelijks van je rekening(en) wordt afgehaald. Het kan goed zijn dat je dat abonnement voor de loterij of dat ene tijdschrift wat je nooit leest vergeten bent. Voor je nabestaanden scheelt het veel uitzoekwerk als je alles in een duidelijk overzicht zet, zodat zij deze partijen kunnen benaderen als je komt te overlijden. Denk aan:

  • Verzekeringen
  • Lopende abonnementen
  • Lidmaatschappen
  • Automatische incasso’s

Digitale zaken

We doen steeds meer digitaal en maken vrijwel dagelijks gebruik van één of meerdere social media kanalen waarop we (privé)gegevens delen. Om al je digitale zaken veilig te stellen als je komt te overlijden én om te voorkomen dat je ongewenst online 'doorleeft', kun je het volgende doen:

  • Bewaar al je inloggegevens van social media en andere accounts op een veilige plek. Bij andere belangrijke documenten bijvoorbeeld.
  • Bedenk wat je wilt dat er met jouw online profielen gebeurt; een in memoriam status of verwijderen? Heel veel kun je nu al zelf regelen. Lees hier meer over in het artikel 'Social media zaken regelen voor overlijden'.
  • Wijs een vertrouwenspersoon aan die alles met betrekking tot jouw digitale zaken mag afhandelen.

Professionele hulp bij digitale zaken

Nubia Smits - Digitale Nalatenschap biedt met haar dienst Digitale Bewustwording de mogelijkheid om jouw digitale nalatenschap vroegtijdig inzichtelijk te maken en vast te leggen. Met haar diensten Jouw Administratieve Nalatenschap en Jouw Digitale Leven stelt ze documenten op die ze als handvat aanreikt om hier concreet invulling aan te kunnen geven. Daarnaast biedt zij ook een opzegservice voor het beëindigen van onder andere accounts en draagt zij indien gewenst ook zorg voor het veiligstellen en overdragen van documenten, filmpjes en foto’s aan nabestaanden wanneer je komt te overlijden. 

Uitvaartwensen

Je eigen uitvaart voorbereiden is waardevol en geeft rust. Je weet namelijk nooit wanneer het moment daar is. Door bij leven na te denken over jouw uitvaartwensen bied je jouw nabestaanden een leidraad voor het afscheid dat jij voor ogen hebt. Ook zij willen uiteraard een mooi laatste afscheid organiseren, het liefst zoals jij het zou hebben gewild. Er is zo veel mogelijk voor een persoonlijke uitvaart en vrijwel alles kan geheel naar wens worden georganiseerd. Daarom is het belangrijk om jouw uitvaartwensen met betrekking tot het volgende vast te leggen:

Bestel voor een uitgebreide checklist en gedetailleerde vragen rondom je uitvaartwensen onze uitvaartplanner in de RememberMe webshop. De uitvaartplanner biedt houvast, structuur en inspiratie voor een persoonlijk afscheid en zet je alvast aan het denken over praktische zaken.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje