0
Terug naar overzicht

Alles over de crematie en het cremeren

14/05/2018
Redactie
Delen:
Alles over de crematie

Eerder heb je alles over de begrafenis kunnen lezen. In dit artikel vertellen we je alles over de crematie en wat daarbij komt kijken. Want wat zijn de kosten bijvoorbeeld? En hoe zit het eigenlijk met de wettelijke voorschriften? Wij vertellen je alles. Beginnend bij A, eindigend bij Z.

Wanneer word je eigenlijk gecremeerd?

Een crematie vindt plaats tussen minimaal 36 uur en maximaal zes (werk)dagen na het overlijden. Toch zijn er ook uitzonderingen. De periode kan bijvoorbeeld verlengd worden omdat je familie in het buitenland de mogelijkheid wilt geven om ook aanwezig te zijn bij de crematie. De periode kan verkort worden in geval van bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte of ongeval. Let op: voor beide gevallen is wel toestemming nodig. Voor verkorting heb je toestemming van de officier van justitie nodig en voor verlenging moet je de gemeente om toestemming vragen.

Wat kost een crematie?

Simpel gezegd kost een crematie in een crematorium gemiddeld rond de  € 1.300,-. Niet ieder crematorium rekent hetzelfde tarief. Dus kijk altijd goed na welke kosten het crematorium wat jij uitkiest rekent. Kosten worden vaak hoger als de crematie plaats vindt buiten de normale openingstijden. Daarnaast is het goed te realiseren dat dit alleen de kosten zijn voor het cremeren. Er komen bij een uitvaart ook andere kosten kijken.

De openingstijden van een crematorium

Je kunt twee crematoria onderscheiden: de gemeentelijke crematoria en de overige crematoria (op basis van verenigingen of stichtingen). De gemeentelijke crematoria zijn geopend van maandag tot en met zaterdag. Op zondagen en feestdagen hoeven zij niet open te zijn. De overige crematoria bepalen hun eigen openingstijden.

Wat wordt er gedaan met de sieraden?

De sieraden en de rest van de overgebleven resten, zoals implantaten en protheses, worden door de meeste crematoria verzameld voor een fonds dat zich inzet voor een goed doel. Denk aan het Rode Kruis bijvoorbeeld. Het is natuurlijk aan de nabestaanden zelf of zij de sieraden af willen doen voordat de crematie zal plaatsvinden. Let op: een pacemaker moet van te voren verwijderd worden, dit vanwege ontploffingsgevaar.

Wat doe je met de bloemen?

Na de plechtigheid zal de kist naar de invoerruimte gebracht worden. Hier staan de crematieovens. De nabestaanden mogen zelf bepalen wat er met de bloemen gedaan zal worden. Zo mogen de bloemstukken naar het columbarium gebracht worden (dit is de ruimte waar de asbussen staan), maar mogen ze ook naar een bloementafel gebracht worden. De familie mag de bloemen ook meenemen, of ze mogen er voor kiezen om de bloemen bij de kist te laten liggen. Let op: elk crematorium heeft zijn eigen voorzieningen, informeer dus van te voren wat de mogelijkheden zijn.

Strenge controle van documenten

Voordat de crematie zal plaatsvinden, wordt er altijd een strenge controle van documenten uitgevoerd. Het gaat hierbij om 'het gemeentelijk verlof tot verbranding' en het document met het registratienummer. De medewerker controleert de namen en het nummer van het document en van de kist. Op het moment dat de documenten niet aanwezig zijn of de nummers niet met elkaar overeenkomen, zal er niet gecremeerd worden.

Een vuurvast steentje ter identificatie

Als alle documenten gecontroleerd zijn, wordt er een vuurvast steentje op de kist geplaatst. Op dit steentje is een onuitwisbaar en uniek nummer aangebracht. Het steentje wordt gebruikt om eventuele vergissingen te voorkomen. Door het steentje kan later de  as geïdentificeerd worden. Het steentje zal samen met de as bewaard worden. Als de as wordt verstrooid dan kun je dit steentje desgewenst bewaren. Maar je mag het ook uitstrooien met de as.

Alles over de crematie & het proces

Om het milieu te beschermen, worden eventueel aanwezige plastic of metalen handvatten van de kist verwijderd. Bij een temperatuur tussen de 800°C en 1100°C (hangt van het soort oven af) wordt de kist samen met het vuurvaste steentje ingevoerd in de oven. De meeste crematieovens worden gestuurd door een computer, zodat het proces automatisch kan verlopen. Ook nu vindt er nog een double check plaats: in een agenda worden nogmaals de naam van de overledene, dag van overlijden, registratie/documentnummer, nummer van het identificatiesteentje en de tijd van de invoer en ruiming genoteerd. Dit document moet ondertekend worden door de dienstdoende medewerker. Het cremeren duurt, afhankelijk van het soort oven, de omvang van het lichaam en het soort kist tussen de 55 minuten en anderhalf uur.

Het ruimen van de crematieoven

Na de crematie zullen de as- en metaalresten worden opgevangen in een aspan (een soort opvanglade). Als de as is afgekoeld, zullen eerst de metaalresten worden verwijderd. Dit kan van de kist zijn, maar bijvoorbeeld ook van de sieraden of het gebit. Alle metaalresten worden in principe in elk crematorium apart bewaard en om de zoveel tijd opgehaald door een bedrijf dat deze metalen verder verwerkt. Ook deze opbrengst wordt ieder jaar aan een goed doel gegeven. De as, waar de metaalresten uit zijn verwijderd, gaat door een ascremulator. Dit kun je eigenlijk zien als een soort centrifuge waarin de asresten worden fijngemalen door middel van twee of meer stalen ballen. Via een zeef zal de as in een asbus worden gedaan. In de wet is vastgelegd dat de as met het vuurvaste steentje overgebracht moet worden in een asbus die hermetisch is afgesloten. Op de bus moet de volgende informatie -in uitwisbare letters- staan: naam en voorletter en het registratienummer.

Hoe lang moet de as in het crematorium blijven?

De asbus blijft circa een maand na de crematie in het crematorium. Daarna mag hij meegenomen worden door de familie. Er mag afgeweken worden van deze termijn van een maand. Denk aan een situatie waarin religieuze overwegingen een rol spelen bijvoorbeeld. Hiervoor is wel toestemming nodig; deze dien je aan te vragen bij de officier van justitie in de plaats waar de persoon is overleden.

Je weet nu alles over de crematie. Zijn er toch nog dingen onduidelijk? Dan mag je altijd onze redactie even contacten!

Delen:

Reacties (5)

Reactie van hans op 17 dec 2023, 23:17
"Er is een aantal redenen voor de periode van 36 uur. Zo moet de politie nog strafrechtelijk onderzoek kunnen doen als er vragen zijn over de doodsoorzaak. Ook geeft dit nabestaanden de tijd om de begrafenis of crematie te regelen."
Reactie van Gerda Van Looy op 26 mrt 2022, 12:55
"Het graf van mijn ouders wordt eind dit jaar geruimd. Wat zijn de kosten hieraan verbonden en aan de crematie van de resten ?"
Reactie van Evelyne op 4 nov 2020, 20:33
"Mijn moeder haar graf word volgend jaar na 10 jaar Geruimt Wat zijn de kosten om haar resten daarne te cremeren?"
Reactie van Jan Dijkstra op 22 jun 2018, 07:44
"Gelukkig heb ik in mijn leven niet vaak de dood van vrienden of familieleden meegemaakt. Omdat ik eigenlijk niet precies weet wat je moet doen als een naaste overlijdt, zoek ik meer informatie hierover. Interessant dat de crematie na minimaal 36 uur plaatsvindt. Wat is de reden hiervoor? "
Reactie van Marieke op 6 dec 2016, 19:15
"Dit zijn zaken waar je veelal pas na het overlijden van een dierbare aan denkt. Het is fijn dat dit soort info nu ook online beschikbaar is zodat je het rustig tot je kunt nemen. Zo heb je al een idee wat er in het geval van overlijden je te wachten staat als nabestaande. Ik zelf zou graag een crematie willen ondergaan na mijn overlijden. Zo kan mijn geliefde mij overal meenemen en is het geen bedevaart om mij op te zoeken. Mooie blog Britt."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje