Social media zaken regelen voor overlijden... Waarom zou je dat nu al doen? Tegenwoordig is social media vrijwel onmisbaar in het dagelijks leven. Bijna iedereen is op minstens één social media platform te vinden voor verschillende doeleinden. Maar wat gebeurt er met je social media na overlijden? Dat kun je zelf nu al bepalen. Door nu al dingen te regelen voorkom je dat je vrienden en familie worden opgescheept met jouw 'digitale erfenis' als je komt te overlijden, daarnaast voorkom je ook dat je ongewenst online 'doorleeft'. Wij vertellen je in dit artikel per social media platform wat je nu al kunt regelen.
Social media zaken regelen voor overlijden: Facebook
Facebook… Wie kent het niet? Facebook is één van de populairste social media platformen in de wereld. De kans is groot dat jij er ook op zit. Facebook biedt je de mogelijkheid om nu al aan te geven wat je wilt met jouw account mocht je (plots) komen te overlijden. Ze zijn hierin uniek, andere social media bieden die mogelijkheid (nog) niet.
Je Facebook profiel permanent laten verwijderen
Je kunt er voor kiezen om je Facebookpagina na je overlijden permanent te laten verwijderen. Dit kan je makkelijk aanvinken in de instellingen. Naaste familieleden kunnen na je overlijden contact opnemen met Facebook om aan te geven dat je bent overleden. Al je gegevens, foto’s en berichten worden dan gewist en niemand kan je profiel meer zien.
Herdenkingsstatus instellen
Als je je account na je overlijden niet definitief wilt laten verwijderen is het aan te raden om er een account met herdenkingsstatus van te maken. Je dient dan een contactpersoon aan te wijzen. Sinds enkele jaren is het mogelijk om op Facebook een van je Facebookvrienden aan te stellen als contactpersoon. Als je onder de 18 jaar bent is het overigens nog niet mogelijk om bij deze instelling te komen.
Contactpersoon
Een herdenkingsstatus maakt van je account een pagina waarop al jouw vrienden en familie fijne herinneringen met elkaar kunnen delen. Als je kiest voor de instelling om een herdenkingsstatus te krijgen na jouw overlijden, wordt er “Ter gedachtenis aan” aan je naam toegevoegd. Dit gebeurt zodra de contactpersoon na jouw overlijden een verzoek heeft gestuurd naar Facebook en deze is goedgekeurd.
Goed om te weten: het instellen van een herdenkingsstatus zorgt er voor dat het account beveiligd blijft en dat niemand zich bij het account kan aanmelden, behalve de aangewezen contactpersoon natuurlijk. Als contactpersoon kun je een vastgezet bericht op het profiel plaatsen (om bijvoorbeeld informatie te geven over de uitvaart), reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken én de profielfoto en omslagfoto veranderen.
In het artikel maak een gedenkpagina op facebook kun je lezen hoe je je voorkeur (permanent verwijderen of herdenkstatus) nu al aan kan geven bij Facebook.
Hoe zit het met de zichtbaarheid van mijn Facebookpagina?
De posts die je in het verleden hebt geplaatst blijven nog gewoon zichtbaar voor je Facebook-vrienden (hangt af van de privacy instellingen). Je komt echter niet meer tussen de “Mensen die je misschien kent” te staan en je geboortedatum is ook niet meer zichtbaar. Dit kan namelijk moeilijk zijn voor nabestaanden of voor de mensen die niet goed op de hoogte zijn en je onwetend een fijne verjaardag toewensen. Misschien niet zo heel belangrijk om te weten, maar je Facebookaccount wordt ook verlost van de advertenties die je nu steeds vaker tegenkomt op dit populaire social media platform.
Social media zaken regelen voor overlijden: Instagram
Bij Instagram hebben je nabestaanden de keuze om van jouw pagina een herdenkingsstatus te maken als je dit gewild zou hebben. Is dit niet het geval? Dan kunnen nabestaanden een verzoek indienen om jouw Instagram-account te laten verwijderen. Hoewel je je voorkeur niet zelf kunt instellen in je instagram account kun je deze wel al doorgeven aan jouw dierbaren.
Herdenkingsstatus op Instagram
Instagram maakt van jouw account pas een herdenkingsstatus als er een geldig verzoek wordt gedaan door een naast familielid. Instagram vergrendelt dan het account om de privacy van de overledene te beschermen. Voordat Instagram een herdenkingsstatus maakt van een account moet er eerst bewijs worden opgestuurd dat de persoon is overleden.
Instagram-account verwijderen
Als een herdenkingsstatus geen voorkeur heeft kunnen naaste familieleden een verzoek indienen om het Instagram account te laten verwijderen. Dit kan echter niet zomaar. Als nabestaande moet je kunnen bewijzen dat je een naaste familielid bent. Daarnaast vraagt Instagram om een kopie van onder andere het geboortebewijs en de overlijdensakte van de overledene.
Social media zaken regelen voor overlijden: LinkedIn, Twitter en Pinterest
Ook LinkedIn, Twitter en Pinterest behoren tot de grotere social media platformen. Echter, bij deze platformen is er nog geen mogelijkheid tot een herdenkingsstatus na je overlijden. Wel kunnen nabestaanden het profiel laten afsluiten. Hiervoor moet de nabestaande wel bepaalde gegevens verstrekken zoals een omschrijving van de relatie die hij of zij had met jou had, datum van overlijden en overlijdensakte.
Social media zaken regelen voor overlijden: Google
Time-out periode
Onder een Google-account zitten verschillende social media platformen zoals Google+, Gmail en YouTube. Je maakt vast wel gebruik van minstens één van deze platformen. Je kan in je account een zogenaamde ‘time-out periode’ instellen waarbij je aangeeft vanaf hoeveel dagen na je laatste inlog het account als inactief kan worden gezien. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld 3 maanden niet inlogt, Google stappen zal ondernemen om je account te verwijderen. Je geeft dan ook zelf aan wat er gebeurt met je documenten en e-mail gegevens wanneer de dagen verstreken zijn. Wil je liever dat deze worden verwijderd of mogen je Google gegevens worden gedeeld met nabestaanden? Dat mag je gelukkig zelf bepalen!
Geen time-out periode ingesteld?
Als je geen time-out periode instelt kunnen je nabestaanden een formulier invullen van Google. Het is wel nodig dat je nabestaanden documenten online opsturen naar Google, denk hierbij aan documenten zoals een kopie van het paspoort en natuurlijk een overlijdensakte. Ook moeten de nabestaanden, zoals bij bijna elk ander social media platform in deze situatie, aan kunnen tonen wat de relatie met jou was en in hoeverre zij recht hebben om jouw accountgegevens op te vragen. Google kan hiervoor ook aanvullend bewijsmateriaal opvragen.
Social media zaken regelen voor overlijden: extra tip!
Zoals je al hebt kunnen lezen is het nog niet bij alle social media mogelijk om nu al aan te geven wat je wilt dat er gebeurt met jouw account na overlijden. Daarnaast is het ook per social media platform verschillend wat voor keuzes nabestaanden hebben wat betreft jouw account. Een extra tip van ons is daarom om een zogenaamd social media testament te laten opmaken, waarin je aangeeft welke accounts je hebt met daarbij per account je gebruikersnaam en wachtwoord, wat er met dit account moet gebeuren na jouw overlijden en wie dit moet regelen. In plaats van een testament kun je ook zelf een lijstje maken van alle social media waar je een profiel hebt. Leg dit lijstje op een plek die gemakkelijk vindbaar is voor nabestaanden. Wachtwoorden hoef je niet te noteren. Je gebruikersnaam en een bewijsstuk van overlijden is voor socialmediadiensten meestal genoeg om je profiel te verwijderen. Overigens is het ook heel handig om onze online planningstools te gebruiken. Hierin kun je niet alleen je wensen vastleggen omtrent jouw afscheid maar ook praktische zaken zoals dus je social media accounts. De online planningtools zijn heel gemakkelijk in te vullen en te delen met je naasten en zijn daarnaast ook nog eens gratis!
Reacties (1)