Ook als je er niet meer bent is het een fijne wetenschap dat je toch nog heel even de touwtjes in handen mag hebben, op het moment van je afscheid bijvoorbeeld. Want weet jij eigenlijk al welke nummers er afgespeeld moeten worden op jouw uitvaart? En wil je dat jouw dierbaren mooie bloemstukken voor je meenemen, of is een ander persoonlijk gebaar voor de uitvaart ook goed? Dit alles kun je vastleggen in jouw persoonlijke wensenboek.
Voor jezelf & voor je dierbaren
Het fijne aan een wensenboek is het feit dat je de informatie erin anytime, anyplace, anywhere kunt aanvullen. Stel je voor: je hoort opeens dat ene, mooie nummer en je weet 't zeker: deze moet op jouw uitvaart gedraaid worden. Dan pak je gewoon jouw wensenboek erbij en dan maak je hier een notitie van. Dit geldt in principe voor alle gedachten omtrent jouw afscheid die in je opkomen en die je wilt bewaren. Dit wensenboek zorgt er niet alleen voor dat jij een duidelijk beeld krijgt van hoe jij jouw afscheid voor ogen hebt, het zorgt er ook voor dat je een naslagwerk aan je dierbaren achterlaat dat hen precies vertelt hoe jouw begrafenis of crematie eruit moet komen te zien. Zo krijg jij het afscheid dat jij voor ogen hebt en neem je tegelijkertijd een hoop zorgen uit handen van jouw nabestaanden.
Waarom zou ik dat nu al doen?
Wellicht weet je dat je niet lang meer te leven hebt maar ook als dit niet het geval is, kun je je wensen al vastleggen. En daarnaast: een overlijden kan ook plotseling gebeuren, hoe vervelend dit ook is. Nu heb je nog de keuze om je afscheid met je eigen ideeën en wensen in te vullen. Straks, als je er niet meer bent, heb je die keuze niet meer. Zie jouw wensenboek als een eerbetoon aan jezelf; een ode aan wie je bent als persoon.
Wat zet je in een wensenboek?
Het mooie aan een wensenboek is dat je hem zelf kunt vormgeven zoals jij dat wilt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hard case notitieblok die je in verschillende winkels kunt kopen, maar je kunt ook een mooie map bestellen in een kleur die bij jou past. Om het overzicht goed te bewaren, raden we je aan om met hoofdstukken te werken. Maak bijvoorbeeld voor elk hoofdstuk een nieuw tabblad, of geef elk hoofdstuk een eigen kleurtje. De hoofdstukken kun je bijvoorbeeld als volgt indelen:
- Gasten: wie wil je terugzien op jouw afscheid en wie liever niet?
- Type uitvaart: begrafenis of crematie?
- Uitvaartzorg: wil je iemand inhuren die jouw nabestaanden helpt met het regelen van je uitvaart en heb je al iemand voor ogen?
- Rouwkaart: heb je al een idee hoe de kaart er uit moet komen te zien, welke stijl spreekt jou aan?
- Rouwspreker: wil je alleen jouw nabestaanden laten spreken of wil je ook een rouwspreker inhuren?
- Rouwbloemen: wat voor bloemen wil jij bij jouw afscheid of wil je misschien geen bloemen?
- Locatie: welke plekken vind jij mooi voor jouw afscheid?
- Kleding: welke kleding past bij jou? Wat is geschikt voor jouw afscheid?
- Rouwvervoer: ga je voor een klassieke variant of toch een bijzondere rouwauto met bloemen?
- Dresscode: hoe wil je dat je gasten naar de uitvaart komen? Lees ook gelijk even ons artikel over de dresscode bij een uitvaart
- Aankleding: hoe zie je de decoratie voor je? Wat wil je en wat wil je niet?
- Catering: welke hapjes zouden bij jouw afscheid passen?
- Fotograaf/videograaf: wil je dat jouw afscheid wordt vastgelegd op foto en/of video?
- Kist: wat voor kist heeft jouw voorkeur, wil je bijvoorbeeld een biologisch afbreekbare kist of wil je liever in een wade begraven worden?
- Urn (in geval van crematie): wist je dat er heel veel verschillende soorten urnen zijn? Van basic varianten tot zee urnen.
- Begraafplaats (in geval van begraven): heb je een voorkeur waar je begraven zou willen worden?
- Muziek: welke nummers moeten absoluut op jouw uitvaart gedraaid worden en wil je eventueel een band laten optreden?
- Na de uitvaart: ga je voor koffie met cake, of past een sweet table beter bij jou?
- Bedankt: wil je de gasten bedankjes meegeven en zo ja: hoe zie je dit voor je?
- Asverstrooiing (in geval van crematie): wil je dat jouw as wordt uitgestrooid en zo ja, welke plek heb je hiervoor in gedachten?
Je kunt jouw wensenboek natuurlijk ook aanvullen met mooie inspiratiefoto's en beelden die je -bijvoorbeeld in een tijdschrift- bent tegengekomen. Hoe meer inspiratie, hoe beter de beeldvorming.
Werk vanuit een thema
Een mooi idee is om eens na te denken of je jouw uitvaart wilt organiseren in een bepaald thema. Zo ja, dan is het heel mooi om de inhoud van je wensenboek hier op af te stemmen. Wellicht dat één van onze thema's je aanspreekt?
Do's & dont's lijstje per categorie
Tip: voeg aan elk hoofdstuk een do's & dont's lijstje toe. Onder de do's zet je vanzelfsprekend wat je in die categorie heel graag zou willen (bijvoorbeeld bij locatie: een kasteel), en bij dont's zet je wat je in die categorie absoluut niet wilt (bijvoorbeeld bij locatie: een kerk). Handig is om elk hoofdstuk hiermee af te sluiten.
Zorg dat iemand van het bestaan van jouw wensenboek af weet
Om te zorgen dat het wensenboek in de periode rond jouw afscheid bij de juiste persoon in handen komt, is het belangrijk dat je een aantal mensen vertelt over deze bundeling van jouw wensen. Laat weten waar je hem neerlegt, zodat de voor jou belangrijke personen er altijd bij kunnen wanneer het moment daar is.
Reacties (3)