Het opmaken van een testament is erg belangrijk als je niet wil dat volgens het wettelijk erfrecht wordt bepaald wie erfgenamen zijn. In plaats van een testament laten opstellen door een notaris, kun je er echter ook voor kiezen om zelf een codicil op te stellen waarin je jouw wensen met betrekking tot de uitvaart en een groot deel van de erfenisverdeling kenbaar maakt. Een codicil opstellen is vrij eenvoudig. Wij vertellen je hier graag wat meer over!
Wat is een codicil?
Een codicil, ook wel wilsbeschikking genoemd, is een handgeschreven en ondertekend document, waarin jij als erflater jouw wensen rondom overlijden en uitvaart vastlegt. Ook kun je praktische informatie achterlaten voor je nabestaanden. Dit kan dienen als een houvast om nabestaanden op weg te helpen en ze te laten weten wat jouw wensen zijn.
Bij het opstellen van een codicil is een notaris niet noodzakelijk, dit kun je helemaal zelf doen. Belangrijk om te weten is dat je met een codicil geen geldbedragen kunt toewijzen aan je nabestaanden. Dit geldt ook voor kunstvoorwerpen, onroerende zaken, auto's en fietsen. De verdeling hiervan dient wel in een testament vastgelegd te worden. Daarnaast is het bij het opstellen van een codicil ook niet mogelijk om een executeur aan te wijzen.
De volgende bezittingen en goederen kunnen wel met een codicil verdeeld worden:
- kleding, per stuk genoemde inboedelgoederen, boeken en sieraden;
- het buiten een gemeenschap van goederen houden van bovengenoemde goederen (clausule privé- zijn of uitsluitingsclausule);
- overdragen van eventuele auteursrechten;
- overige rechten rondom kunstvormen;
- vastleggen van wensen met betrekking tot de begrafenis of crematie, zoals keuze voor uitvoering van de uitvaart (Uitvaartcodicil / Laatste wensenlijst).
Een codicil opstellen: de voorwaarden
Om een codicil rechtsgeldig te maken, dient het aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Het moet door jouzelf handgeschreven zijn (een getypte of door een ander geschreven tekst maakt het codicil ongeldig);
- het moet voorzien zijn van de datum waarop je het schreef;
- het moet door jou ondertekend zijn.
- Alleen het origineel is rechtsgeldig.
- Een duidelijke omschrijving van wat je aan wie wil nalaten is ook erg belangrijk.
Waar bewaar je een codicil?
Het codicil kan het beste worden bewaard bij andere belangrijke papieren. Zeker als je in jouw codicil jouw uitvaartwensen hebt vastgelegd, is het verstandig jouw naasten op de hoogte te brengen van het bestaan van het codicil en de vindplaats daarvan. Ook kun je jouw codicil bij jouw testament op het notariskantoor laten opbergen. Je ontvangt dan een kopie. Laat in elk geval aan je nabestaanden weten dat je een codicil en/of testament hebt opgesteld en waar zij deze kunnen vinden wanneer het zover is om jouw uitvaart te organiseren.
Voor- en nadelen van een codicil
Een codicil opstellen brengt zo zijn voor- en nadelen met zich mee. Wij lichten enkele voordelen en nadelen van een codicil toe:
Voordelen van een codicil
- Je hoeft er niet voor te betalen;
- Je kunt een codicil op ieder gewenst moment makkelijk wijzigen, simpelweg door op dezelfde manier een nieuw codicil te schrijven en het oude te verscheuren en weg te gooien;
- Met een codicil kun je veel regelen omtrent de verdeling van kleding, sieraden en inboedel;
- Geen tussenkomst van een notaris nodig.
Nadelen van een codicil
- Als je ervoor kiest om het codicil zelf te bewaren en niet samen met het testament te laten opbergen, bestaat er een kans dat het codicil zoekraakt;
- Erfgenamen zijn er soms niet van op de hoogte dat er een codicil is en/of waar dit bewaard is;
- Je kunt niet alles regelen met een codicil. Denk hierbij aan financiële zaken zoals we hiervoor ook al benoemden.
Een codicil opstellen of toch liever een testament?
Zoals je hebt kunnen lezen is een codicil net zo rechtsgeldig als een testament. Een codicil kent vele voordelen, maar ook enkele nadelen. Waar kies jij liever voor? Een codicil of toch een testament? Laat het ons weten in de reacties!
Reacties (1)