0
Terug naar overzicht

Hulp bij rouw

07/06/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Hulp bij rouw

Rouwen is het doormaken van een proces na het verlies van wie (of wat) je dierbaar is. De wijze waarop dit gebeurt verschilt per persoon en per situatie. Tijdens het rouwproces kunnen verschillende psychische en lichamelijk klachten optreden. Als het je allemaal even te veel wordt en je geen vooruitgang boekt in je rouwverwerkingsproces, kan hulp bij rouw fijn zijn. Rouwhulpverlening richt zich op het ondersteunen van mensen in hun rouwproces. Wij lichten diverse vormen van hulp bij rouw uit.

Diverse vormen van hulp bij rouw

Huisarts of psycholoog

Als je merkt dat het steeds zwaarder wordt en je er mentaal op achteruit gaat kun je een afspraak maken met de huisarts. Vertel je huisarts hoe je je voelt en waar je voornamelijk tegenaan loopt. De huisarts kan je tips en handvatten geven om om te gaan met je rouwgevoelens. Soms kan een openhartig gesprek met de huisarts je al een eindje op weg helpen. Daarnaast kan een huisarts je naar aanleiding van het gesprek eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Een psycholoog luistert naar je en zal het rouwproces samen met jou doorlopen. Rouwen kost tijd en heeft aandacht nodig. In de praktijk van Drs Marie José van ‘t Wout - Psycholoog verliesbegeleiding word je hier op een ontspannen en persoonlijke manier bij geholpen.

Professionele begeleiding of vrijwilligers

Voor ondersteuning in je rouwproces kun je een beroep doen op professionele begeleiders of op vrijwilligers. Een vrijwilliger, in de meeste gevallen een getrainde ervaringsdeskundige, biedt een luisterend oor wanneer je als rouwende niet voldoende steun kunt vinden in je sociale omgeving. Dit wordt ook wel eens ‘rouwzorg’ genoemd. Professionele begeleiders hebben een opleiding gevolgd die gericht is op rouw. Zij luisteren niet alleen naar jouw verhaal, maar bieden ook gepaste begeleiding bij het omgaan met rouw na het verlies van een dierbare. Dit wordt vaak gedaan volgens bepaalde methodieken.

Rouwbegeleiding en rouwtherapie

Rouwbegeleiding, ook wel verliesbegeleiding genoemd, biedt nabestaanden een steun in de rug tijdens hun rouwproces. Het komt vaak voor dat externe factoren invloed hebben op de intensiteit van de rouw, waardoor het rouwverwerkingsproces moeizaam verloopt. Dit kan te maken hebben met het verlies op zich, maar ook verliezen uit het verleden en negatieve factoren in je leven kunnen meespelen in de manier van rouwen. Rouwtherapie is bedoeld voor mensen die zodanig vastlopen in hun rouwproces, dat zij in hun dagelijks leven niet meer optimaal kunnen functioneren.

Lotgenotengroep

Naast individuele begeleiding kun je als nabestaande steun vinden in een lotgenotengroep. In een lotgenotengroep kom je in contact met mensen die ook een dierbare hebben verloren. Tijdens zo'n bijeenkomst worden persoonlijke verhalen en gevoelens gedeeld. Er bestaan diverse lotgenotengroepen en elke groep kan zich richten op specifieke soorten nabestaanden, bijvoorbeeld mensen waarvan hun kind is overleden, of mensen die een dierbare verloren door zelfdoding. Net als bij individuele begeleiding kunnen ook groepen worden begeleid door vrijwilligers en professionals.

Een rouwreis

Een rouwreis is een georganiseerde reis voor mensen die moeite hebben om over hun verlies te praten, mensen die graag willen weten hoe anderen omgaan met het verlies van een dierbare of mensen die het gevoel hebben dat ze vastlopen in hun rouwproces. Een rouwreis biedt de kans om in een andere, en vooral veilige omgeving met lotgenoten te praten, ervaringen te delen en erkenning te vinden. Daarnaast is er professionele begeleiding aanwezig die door middel van bepaalde oefeningen, activiteiten en gesprekken inzicht kunnen bieden in je rouwproces.

Merk je dat je vastloopt in je rouwproces en heb je een punt bereikt waarop je wel wat hulp bij rouw kunt gebruiken? Neem dan eens een kijkje op onze leverancierspagina met ervaren professionele rouwcoaches. Een rouwcoach kan je helpen bij het rouwproces en je in de goede richting helpen om op een gezonde manier met het verlies te leren leven. Daarnaast bestaat er ook passende rouwbegeleiding voor kinderen. 

Delen:

Leveranciers

Neem een kijkje bij onderstaande rouwbegeleiders voor hulp bij rouw.
Bekijk alle rouwbegeleiders

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje