Wanneer een dierbare (plots) uit je leven wegvalt, kun je het gevoel hebben dat de wereld even helemaal stilstaat. Naast verdriet kunnen er allerlei emoties loskomen. Je moet leren omgaan met alles wat er op je af komt en een nieuw evenwicht zoeken in het leven. Sommige mensen hebben hier enige hulp bij nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg professionals op het gebied van rouwbegeleiding die jou de nodige hulp kunnen bieden. De juiste rouwbegeleiding kan een belangrijke rol spelen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Wij vertellen je hier meer over.
De impact van rouw
Naast alle emoties die je overspoelen, kunnen er ook lichamelijke en geestelijke klachten voorkomen als je gevoelens van rouw ervaart. Voor sommigen kunnen deze gevoelens een enorme impact hebben op hun leven. Dit kan op den duur ook een effect hebben op de mensen in hun omgeving, waardoor zij juist de mensen die zij het meest nodig hebben kunnen 'wegjagen'. Het belangrijkste voor jezelf is om het verlies te erkennen. Dit geldt voor elk soort verlies; het verlies van een dierbare, je gezondheid, een relatie of een baan. Daarnaast komt ook het ervaren en doorleven van de pijn bij het verlies kijken en moet je je aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Het is echter ook belangrijk om de mooie herinneringen die je hebt niet te vergeten en deze juist te koesteren in deze periode. En... jezelf weer herpakken tot het punt dat je weer gevoel van geluk kunt ervaren. Dit is natuurlijk niet makkelijk. De juiste rouwbegeleiding kan hier echter bij helpen. Uiteraard zal het verdriet niet volledig verdwijnen, maar je leert er wel wat beter mee om te gaan, vooral als je het gevoel hebt vast te zitten in jouw rouwproces.
Het belang van rouwbegeleiding: 5 positieve gevolgen
1. Langdurig uitval op werk voorkomen
Het verlies van een dierbare kan voor veel mensen grote gevolgen hebben voor de inzetbaarheid en productiviteit op het werk. Hierdoor is de kans op (langdurige) uitval erg groot. Dit is natuurlijk niet fijn voor collega's, werkgevers en zelfs de gehele organisatie. Veel bedrijven bieden indien gewenst rouwbegeleiding aan hun medewerkers. Dit is echter helaas nog niet overal het geval. Merk je dat je voorlopig niet in staat bent om je werk weer te herpakken zoals voorheen? Ook dan kun je overwegen om de hulp van een rouwbegeleider in te schakelen. Goede rouwbegeleiding kan het persoonlijke functioneren namelijk verbeteren. Lees hier meer over het belang van rouwbegeleiding voor een werknemer in rouw.
2. De kans op negatieve gevolgen voor ouderen in rouw verkleinen
Rouw heeft ook invloed op het concentratievermogen. De een heeft hier helemaal geen last van en de ander kan er juist erg veel last van hebben. Voornamelijk voor ouderen kan een verminderd concentratievermogen vervelende gevolgen hebben. Denk onder andere aan een afnemende zelfredzaamheid. Helaas wordt deze verminderde concentratie als gevolg van het verlies vaak niet herkend door de omgeving en wordt het in plaats daarvan gezien als vergeetachtigheid vanwege de leeftijd. Een rouwbegeleider merkt echter al snel het verschil en heeft de juiste middelen om hierbij te helpen.
3. Stress verminderen
Een goed rouwproces is erg belangrijk. Als het verlies niet goed wordt verwerkt, kun je namelijk veel stress ervaren en dit kan zelfs leiden tot een burn-out. De juiste rouwbegeleiding kan in dit geval helpen voor verlichting en het rouwproces in goede banen leiden. Samen met de rouwbegeleider doorloop je de verschillende fases van rouw. Hij of zij weet precies welk soort begeleiding je nodig hebt in elke fase. Daarnaast kan rouwbegeleiding ook helpen met stress verminderen doordat je jouw gevoelens open en bloot kunt uiten.
4. Negatieve fysieke en emotionele bijwerkingen voorkomen
Een ander belangrijk kenmerk van rouwbegeleiding is dat het de rollercoaster van emoties kan verhelpen en de negatieve fysieke en emotionele bijwerkingen als resultaat van het negeren van deze emoties kan helpen voorkomen. Het is voor het rouwproces namelijk erg belangrijk dat je jouw emoties en gevoelens erkent en niet onderdrukt. Hierover praten kan juist voor een enorme opluchting zorgen. Een rouwbegeleider of een lotgenoten groep kan in dit geval een luisterend oor bieden en een enorme steun zijn. Dat gevoel van hulpeloosheid, boosheid, verdriet en in de meeste gevallen ook angst zal misschien niet volledig overgaan, maar je zal er wellicht wel wat meer grip op kunnen houden. Goede rouwbegeleiding kan helpen bij het verwerken van deze gevoelens.
5. Depressie vroegtijdig herkennen
Depressie... één van de meest voorkomende reactie als gevolg van een groot verlies. Een professionele rouwbegeleider kan symptomen van depressie al in een vroeg stadium herkennen. Dit is erg belangrijk, zodat er meteen effectief gehandeld kan worden. Hoe moeilijk het ook is, het is erg belangrijk dat je je leven langzamerhand weer probeert op te pakken. Een rouwbegeleider biedt de juiste handvatten om het verlies te verwerken en je op de goede weg te helpen.
Merk je dat je vastloopt in het rouwproces? Treuzel dan niet om de hulp van een professional in te schakelen.
Bron: Marrit van Exel
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.