0
Terug naar overzicht

Veelvoorkomende lichamelijke en emotionele reacties bij verlies

09/03/2021
Redactie
Delen:
reacties

Verdriet, gemis, boosheid... Na een groot verlies maak je verschillende emoties tegelijkertijd mee waardoor het kan zijn dat je jezelf niet bent. Veel mensen denken dat verdriet het enige is wat je voelt, maar dat is allesbehalve waar. Rouwen uit zich in meerdere en verschillende soorten reacties. Het kan fijn zijn om te weten dat je niet de enige bent die bepaalde reacties meemaakt. Ervaar je één van de volgende reacties? Weet dan dat dit volkomen normaal is en vaker voorkomt dan je misschien zou denken!

Veelvoorkomende lichamelijke en emotionele reacties bij verlies

Allereerst gebeurt er natuurlijk veel met je op mentaal en emotioneel gebied. Je zit vol met gedachten en gevoelens. Waarschijnlijk blijven de herinneringen aan de overledene maar komen en herleef je telkens mooie of juist minder mooie momenten. Dit kan een hoop emoties opbrengen. Je bent vermoeid, omdat je gedachten de hele dag aan het spinnen zijn. Daardoor gebeurt het vaak dat mensen na het verliezen van een dierbare erg verward en/of onrustig zijn. Ze vergeten dingen en lijken een beetje warrig. Zij kunnen zich moeilijk concentreren en ook slapen gaat slecht. Kijk bijvoorbeeld niet gek op wanneer je tijdens het rouwen ineens dingen vergeet die je normaal altijd zou onthouden. Je geheugen werkt namelijk ook niet meer zoals eerst. Er heeft een grote verandering plaatsgevonden en je hersenen moeten dit gewoonweg nog verwerken.

Verdriet

De meest voor de hand liggende emotie bij rouw is verdriet. Niemand kijkt ervan op als iemand verdrietig is na een groot verlies. Hoewel het voor iedereen een bedroefde emotie is, betekent dit niet dat iedereen dit op dezelfde manier uit. Sommigen huilen de gehele dag en dat wekenlang, terwijl het anderen niet lukt om überhaupt tranen te laten.

Boosheid

Maar verdriet is niet de enige emotie die mensen ervaren tijdens hun rouwproces. Vaak zie je ook dat mensen boosheid ervaren. Boos op de wereld, omdat zij niet begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren. Soms gaan nabestaanden op zoek naar een persoon om hun woede op af te schuiven en de schuld te geven van het ondraaglijke verlies dat zij moeten lijden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een dokter die een verkeerde diagnose heeft gesteld of een chauffeur die een ongeluk heeft veroorzaakt. Maar ook bij zelfdoding is woede geen uitzonderlijke emotie. Gedachten als: 'waarom laat hij/zij mij achter?' of 'had ik niet meer kunnen doen?' spoken vaak door iemands hoofd. Hierdoor worden sommige nabestaanden ook boos op zichzelf, over de dingen die ze gezegd of gedaan hebben (of juist niet).

Schuldgevoel

De laatstgenoemde gedachte komt dicht in de buurt van schuldgevoel. Spijt komt hieraan te pas. Schuldgevoel past bij meerdere situaties. Bijvoorbeeld schuldgevoel over de dagen vóór de dood van de dierbare. Vaak zijn mensen druk met hun eigen leven en krijgen ze achteraf het idee dat ze niet genoeg hebben gedaan. Maar je kunt ook schuldgevoel krijgen over de band die je had met de overledene. Je beseft dat je het nooit meer goed kunt maken of verbeteren. Helaas is dit iets wat je moet accepteren, want de gedachten zullen je alleen maar tegenwerken. Mocht je moeite hebben om hiermee om te gaan, dan kan het ook van belang zijn om hiervoor hulp te zoeken.

Opluchting

Tegenover schuldgevoel staat opluchting. Soms voel je je 'opgelucht' na een lang ziekbed. Je dierbare hoeft nu niet meer te lijden... Voor veel mensen is het wellicht ondenkbaar, maar er kan ook opluchting ontstaan wanneer de band met de overledene niet zo goed of zelfs gevaarlijk was. Gek genoeg zorgt dit ook weer voor schuldgevoel of schaamte. Terwijl hier wederom geldt: het gebeurt vaker dan je denkt!

Angst

De laatste mentale en emotionele reactie in dit deze lijst met veelvoorkomende lichamelijke en emotionele reacties bij verlies is voor de meesten ook de vervelendste. Namelijk angst. Angst voor de dood of angst voor alles eromheen. Stel dat jij een dierbare verliest aan een ziekte, dan is de kans groot dat ziekenhuizen nare herinneringen opbrengen en dat je daar dus met moeite heengaat. Maar ook de angst om nog iemand te verliezen die dichtbij je staat. Angst dat je dit verlies weer mee moet maken...

Fysiek

Niet alleen mentaal kan rouw problemen veroorzaken. Ook fysiek heb je een hoop te verduren. Net zoals dit bij mentale en emotionele reacties het geval is, uit dit zich ook op meerdere manieren. De meest logische zijn over het algemeen dat je last hebt van vermoeidheid en stress. Is je eetlust niet meer zoals het was? Ook dit is heel normaal. Iemand in rouw heeft vaak te maken met buikpijn. Denk hierbij aan een misselijk gevoel zoals een knoop in je maag. Dit gevoel kan lange tijd aanhouden. Rouwende mensen ervaren soms ook letterlijke pijn, zoals pijn in de rug en schouders .

Delen:

Leveranciers

Bekijk onderstaande leveranciers die rouwmassages aanbieden.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje