Een huwelijksreis, singlereis, wandelreis of een groepsreis: voor elke situatie is er wel een reis te bedenken. Ja, ook voor rouw! Een rouwreis ga je aan met lotgenoten die allemaal hun eigen verhaal delen. Op een rouwreis ben je bezig met rouwverwerking na een persoonlijk verlies. Dit gebeurt op allerlei verschillende manieren, iedereen rouwt immers anders. Het maken van een rouwreis kan een onwijs bijzondere ervaring zijn, maar is een rouwreis iets voor jou?
Allereerst: wat is een rouwreis?
Een rouwreis is, zoals de naam al aangeeft, een reis voor mensen die in rouw zijn. Bij een rouwreis is de reis gericht op rouwverwerking na het verlies van een dierbare. In deze periode ben je dan ook bewust bezig met het verlies en word je daarin begeleid. Mensen die meegaan op een rouwreis hebben hier verschillende redenen voor. Sommigen vinden het moeilijk om over hun verlies te praten of willen juist weten hoe andere mensen omgaan met hun rouw. Anderen willen liever even loskomen van al hun zorgen of lopen vast in hun rouwproces. Een combinatie hiervan kan natuurlijk ook. Een rouwreis biedt de kans om in een andere, en vooral veilige omgeving met lotgenoten te praten, ervaringen te delen en erkenning te vinden. Wat werkt voor jou?
Wat zijn de voordelen van een rouwreis?
1. Professionele begeleiding bij het rouwproces
Hulp krijgen van een professional is nooit verkeerd. Vooral niet bij de intense gevoelens die je tijdens het rouwen kunt ervaren. Het mooie van een rouwreis is daarom ook dat hier professionele begeleiding bij aanwezig is. Iemand die luistert. Iemand die zorgt dat je je focus kunt behouden. Met de begeleiding van een professionele rouwcoach, die weet hoe dit proces in zijn werk gaat, kun je een hoop vooruitgang boeken. Bepaalde oefeningen of gesprekken kunnen ook inzicht bieden in jouw eigen rouwproces. Zo heb je een completer beeld van het rouwen en weet je ook waarom je er op een bepaalde manier mee omgaat! Rouw & ik op vakantie biedt je een rouwvakantie om even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen, je volledig te richten op jezelf en te ervaren dat je ook weer mag genieten.
2. Even weg van alle zorgen
Een ander voordeel van een rouwreis is dat de reis zorgen weg kan nemen. Natuurlijk verdwijnt het verdriet niet zomaar ineens. Verdriet kan helaas geen ticket boeken en even een vakantie nemen. Waar veel mensen moeite mee hebben is dat wanneer een iemand overlijdt, het leven eigenlijk al vrij snel weer doorgaat zoals het was. Dat is onwennig. Jouw leven staat enerzijds stil, maar alles er omheen gaat gewoon door. Niet gek dus dat het lastig is om hier mee om te gaan. Tijdens de reis kun je zelf wél even weg zijn van alles. Tijd voor jezelf maken en afstand nemen van de dagelijkse dingen. Geen eten koken, boodschappen voor de hele week doen of toch nog een extra wasje draaien. Door jezelf deze tijd te gunnen, kun je echt even stilstaan bij het verlies dat je meemaakt en hier aandachtig mee bezig zijn. Omdat je in een nieuwe omgeving bent, krijg je uiteraard ook te maken met nieuwe prikkels. Deze prikkels geven je weer nieuwe inzichten en zelfs energie om weer door te gaan.
3. Steun van lotgenoten
De rouwreizen zijn grotendeels in groepsverband. Dat betekent echter niet dat alles in een groep wordt gedaan. Er is natuurlijk ook plek voor individuele aandacht. Iedereen rouwt anders en het is dus ook belangrijk om hier begrip voor te hebben. Maar samen rouwen zorgt wel voor een warm gevoel en samenhorigheid. Misschien krijg je in je omgeving niet de steun die je verwacht had of nodig hebt of misschien voel je je thuis niet helemaal begrepen. Op een rouwreis bevind je je in een groep met meerdere mensen die allemaal hetzelfde gemeen hebben: ze zijn in rouw. Hierdoor krijg je het idee dat je er niet alleen voor staat. Je hoeft niet in je eentje de pijn te voelen en je bent zeker niet de enige. Daarnaast biedt een groep niet alleen de mogelijkheid om hulp te vragen, maar kun je ook hulp geven. Verhalen en ervaringen van anderen zorgen ervoor dat jij je rouwproces vanuit een andere ooghoek bekijkt. En door het delen van je eigen verhaal kun jij weer oplossingen bieden aan anderen. Beide kanten stimuleren elkaars rouwproces.
4. Aandacht voor je verdriet
Er is geen formule die voor iedereen werkt om met de dood of het verdriet na een verlies om te gaan. Verdriet is onvoorspelbaar en kan je zomaar weer raken, ook al dacht je eroverheen te zijn. Daarom is het juist belangrijk om meer ruimte aan je verdriet te geven. Het leven om je heen gaat helaas door na een groot verlies. Kinderen moeten weer naar school, je werk gaat door, vrienden gaan door met hun eigen activiteiten en er staat alweer een lading klusjes op je te wachten. Hoewel dit logisch klinkt, kan het wel ontzettend moeilijk zijn om hier mee om te gaan. Door op automatische piloot je leven te leiden en alleen maar 'door' te gaan, schiet het verdriet er nog wel eens bij in. Bewust aandacht besteden aan je verdriet is daarom goed. Dit merk je ook tijdens de rouwreis. Alle dagelijkse dingen laat je even achter en er is écht tijd voor je verdriet. Je bezigheden zet je op pauze en je neemt tijd voor je gevoel.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.