0
Terug naar overzicht

Begraven of cremeren zonder kist: kan dat?

01/09/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
katoen-wade-deken

De redenen om niet in een kist begraven of gecremeerd te worden lopen uiteen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die een ‘benauwd’ gevoel krijgen bij het idee om na hun overlijden in een kist begraven te worden. Daarnaast speelt de steeds populairder wordende duurzame uitvaart een grote rol in de keuze om niet in een kist begraven of gecremeerd te worden. Je vraagt je nu waarschijnlijk af of het überhaupt mogelijk is: begraven of cremeren zonder kist. Wij geven hier in dit artikel antwoord op!

Wat zegt de wet?

Bij wet zijn nabestaanden niet verplicht om hun dierbare in een kist te cremeren of begraven. Wel moet het lichaam van de overledene bedekt zijn. Onder andere vanwege de hygiëne wanneer het lichaam opgetild en vervoerd wordt. In de Wet op de lijkbezorging wordt gesproken van een kist óf een ander omhulsel. Dit betekent dat een wade, ook wel lijkwade of afscheidswade genoemd, wettelijk is toegestaan als omhulsel. Daarnaast moet het omhulsel zijn afgestemd op het doel tot begraven of cremeren. Voor het omhulsel mag geen gebruik worden gemaakt van kunststoffen of metalen, maar het liefst van natuurlijke grondstoffen die lucht- en waterdoorlatend zijn en het gewicht van de overledene kunnen dragen. Vraag altijd bij de betreffende begraafplaats of crematorium wat hun regels zijn omtrent begraven of cremeren zonder kist. Deze kunnen namelijk per locatie verschillen.

Natuurlijke grondstoffen

De wet eist dat bij het gebruik van materialen en toepassingen van het omhulsel het lichaam binnen 10 jaar volledig ontbonden dient te zijn. Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen dat de voorkeur uitgaat naar natuurlijke grondstoffen. Het gebruik van kunststoffen kan de ontbinding namelijk belemmeren. 

Wat is een wade?

Sinds 1998 is het toegestaan om een wade en opbaarplank te gebruiken voor de uitvaart. Toch is nog niet iedereen op de hoogte van deze mogelijkheid om het lichaam te omhullen. Een wade is een zachte doek of deken die voornamelijk bestaat uit duurzame materialen. De wade wordt om de overledene heen gewikkeld of gevouwen, waardoor de lichaamscontouren van de overledene op een subtiele manier geaccentueerd worden. De overledene wordt in een wade op een draagbaar of draagplank gelegd voor de opbaring en om het vervoeren van het lichaam te vergemakkelijken. De opbaarplank is ook verplicht bij het begraven en cremeren. Wades zijn er in allerlei kleuren, materialen, vormen en maten. Hierdoor is het mogelijk om voor een wade te kiezen die bij jou of je dierbare past. Ook kun je een wade geheel naar wens laten personaliseren. Neem maar eens een kijkje bij SaraMare.

Waarom begraven of cremeren zonder kist?

Eén van de redenen dat men kiest voor begraven of cremeren zonder kist is de groeiende wens voor een groene uitvaart en de toegenomen interesse in de natuurbegraafplaats. Daarnaast wordt een wade vaak omschreven als een warm en zacht alternatief voor een uitvaartkist. Ook vinden nabestaanden het in geval van een crematie een fijne gedachten dat de urn die ze uiteindelijk mee naar huis krijgen minder ‘onpersoonlijke’ asresten bevat. De asresten van een wade zijn namelijk aanzienlijk minder dan de asresten van een massieve kist.

Een symbolisch afscheidsritueel

Een uitvaart zonder kist biedt tevens ruimte voor een extra symbolisch en persoonlijk afscheidsritueel dat kan helpen bij het rouwverwerkingsproces. Zo kunnen nabestaanden hun dierbare zelf in de wade wikkelen, slag voor slag. Dit kan in één keer, maar je kunt er ook een symbolisch afscheidsritueel van maken door je dierbare elke dag tot aan de uitvaart een stukje verder in te wikkelen. Op de dag van het afscheid kun je de wade als laatste groet sluiten, oftewel dichtvouwen. 

Wil je meer weten over het gebruik van een wade voor de uitvaart? Lees dan het artikel ‘Wat is een wade?’.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje