Wist je dat het in Nederland niet verplicht is om gecremeerd of begraven te worden in een kist? Je kunt namelijk ook kiezen voor een wade met een opbaarplank. Maar wat is een wade? Niet iedereen zal weten wat een wade precies is en dat is precies de reden waarom we daar in dit artikel wat meer over vertellen!
Wat is een wade?
Een kist is zoals we eerder al vertelden niet verplicht. Maar er bestaan wel regels omtrent het omhullen van het lichaam tijdens de uitvaart. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor o.a. het vervoer. Een wade is in combinatie met een draagbaar daardoor een goed alternatief om het lichaam te omhullen. Deze moet wel van biologisch afbreekbaar materiaal zijn. Een wade, ook wel bekend als een lijkwade, uitvaartwade of afscheidswade, is een speciale doek die veelal is gemaakt van duurzame materialen. Deze zachte doek of deken wordt om de overledene heen gewikkeld, waardoor je de lichaamscontouren van de overledene duidelijk ziet. Een wade kan worden gebruikt bij het opbaren en de overledene kan er vervolgens in worden begraven of gecremeerd. De wade met de overledene erin gewikkeld kan op een draagbaar of draagplank worden gelegd zodat deze wel goed vervoerd kan worden. De overledene kan onder de wade net zoals bij een kist normale kleding dragen. Het is wel belangrijk om altijd na te vragen bij de betreffende begraafplaats of crematorium wat exact de regels zijn omtrent het gebruik van een wade en draagbaar. Per crematorium en begraafplaats kunnen de regels (bijvoorbeeld over afmetingen) wat verschillen.
Persoonlijker
Mensen kiezen voornamelijk voor een wade omdat zij het zachter, persoonlijker en toegankelijker vinden dan een (gesloten) kist. De keuze voor een wade wordt vooral gestimuleerd door het persoonlijke gevoel dat het geeft doordat de gestalte zichtbaar is en de overledene niet wordt "verscholen" in een kist. Het gevoel dat de overledene nog dichtbij je is tijdens de uitvaart kan een positieve invloed hebben op het rouwproces en bij het laatste afscheid.
Een gepersonaliseerde wade
Net zoals een kist bestaat een wade ook in allerlei kleuren, materialen en maten. Je kunt een wade zo persoonlijk maken als je maar wilt. Kies voor een wade die past bij de persoonlijkheid van de overledene. Neem bijvoorbeeld de waden van Saramare. Bij Saramare kun je terecht voor handgemaakte waden die worden afgestemd op persoonlijke wensen. Hield de overledene van vlinders? Dan wordt er een wade op maat gemaakt met vlinders erop. Daarnaast maakt Saramare ook waden en cocons voor baby's en kinderen.
Soorten waden
Zoals je net hebt kunnen lezen is een wade te verkrijgen in verschillenden kleuren en maten, maar je kunt ook kiezen tussen verschillende materiaalsoorten. Zo kun je bij Beerenberg kiezen uit een wade van katoen, linnen of een combinatie van beide stoffen. Ook heb je de keuze uit een Wikkelwade of een Kimono wade in diverse kleuren. Als je liever hebt dat het gezicht en de handen van de overledene onbedekt blijven kun je het best kiezen voor de Kimono wade. Deze wade heeft namelijk een capuchon en mouwen. De Wikkelwade bestaat uit twee lagen stof en kan gewikkeld worden zoals je het zelf wilt.
Duurzaam
Waden moeten worden gemaakt van vergankelijk materiaal. Er zijn heel duurzame varianten te vinden gemaakt van bijvoorbeeld hennep, vilt of linnen. Koester gebruikt deze materialen bijvoorbeeld om met een persoonlijke wade een warme bijdrage te leveren aan het afscheid. Een wade past dus ook goed bij een ecologische uitvaart. Daarnaast bestaan er ook waden die je kunt hergebruiken. Er komt een extra doek onder de wade en na de uitvaart kun je de wade reinigen. Op deze manier kan een wade bijvoorbeeld jarenlang worden doorgegeven binnen de familie.
Hoeveel kost een wade?
De prijs van een wade hangt af van veel verschillende factoren. Zo hangen de kosten veelal af van het soort materiaal en de persoonlijke wensen. Het productieproces speelt hier een belangrijke rol in. Zo is het productieproces van de natuurlijke materialen vaak erg lang. De prijzen voor een wade starten ongeveer bij €200,- maar kunnen oplopen tot €2000,- en hoger. Je ziet dus dat de prijzen heel divers zijn. Wat je uiteindelijk kwijt bent hangt dus heel erg af van je budget en je wensen. Hoe simpeler de wade, hoe lager uiteraard de kosten. Houd er wel rekening mee dat er ook nog kosten bijkomen voor een draagbaar.
Opbaren
Een wade is zeer geschikt voor het opbaren van een overleden dierbare. Zo kun je er zelf voor kiezen, of rekening houdend met de uitvaartwensen van de overledene, of je de wade gesloten houdt of open. Als een symbolisch proces kun je de wade - naarmate de uitvaart dichterbij komt - dagelijks een klein stukje verder dicht doen zodat je het op de dag van de uitvaart helemaal kunt sluiten. De wade kun je op een draagbaar, ook wel opbaarplank genoemd, leggen. Een draagbaar is in tegenstelling tot een uitvaartkist helemaal open. Ook voor de draagbaar geldt dat deze in diverse varianten te verkrijgen zijn, denk bijvoorbeeld aan een draagbaar gemaakt van wilgentenen of van hout. Met een speciale sluiting wordt de wade vastgemaakt aan de draagbaar. Ook de sluitingen voor een wade zijn er in verschillende soorten en maten. In het artikel 'Alles over het opbaren van een overledene' lees je meer over het opbaren en de draagbaar.
Wat kies jij: kist of wade?
Als je al eens bezig bent geweest met jouw uitvaartwensen weet je dat er heel veel belangrijke keuzes zijn die je moet maken. Heb je bijvoorbeeld al besloten of je begraven of gecremeerd wilt worden? Als je hieruit je keuze hebt gemaakt moet je ook nog nadenken over hoe je begraven of gecremeerd wilt worden. Kies je voor een kist of heb je toch liever een wade nu je er meer over weet?
Reacties (1)