Het verlies van een dierbare kan onder andere een grote impact hebben op de werkprestaties. Het rouwproces na een verlies vergt immers veel energie en kracht van een persoon. Met de juiste begeleiding en steun kun je als werkgever echter een positieve bijdrage leveren aan het rouwproces van jouw werknemer. Wij geven enkele tips en adviezen om je op weg te helpen.
Werknemer in rouw: informatie, tips en adviezen voor de werkgever
Invloed op het werk
Naast het feit dat rouw veel energie kost, kan het ook leiden tot depressie, concentratieverlies, spanning, mood swings, burn-outs en uiteenlopende lichamelijke klachten. Ze zeggen ook wel eens dat rouwen hard werken is. En dat is zeker waar. Helaas kun je rouw niet zomaar ‘stopzetten’, hoe graag je het ook zou willen. Het hoort nou eenmaal bij een verlies. De kwaliteit van het werk kan door de gevolgen van rouw en verdriet achteruit gaan, zonder dat de werknemer dit wil.
Uit een recent onderzoek van vakbond het CNV, gehouden onder 1100 werkenden, is gebleken dat één op de tien mensen die een naaste heeft verloren een burn-out kreeg door de combinatie van rouw en werk. Daarnaast zegt één op de vijf te weinig steun te krijgen van de werkgever en geeft een kwart aan een lange periode niet goed te functioneren. Des te meer reden om als werkgever actie te ondernemen en de rouwende werknemer voldoende ondersteuning en begeleiding aan te bieden.
Goede rouwbegeleiding voor een werknemer in rouw dringt ziekteverzuim terug
Daarnaast leiden bovengenoemde symptomen van rouw uiteindelijk vaak tot ziekteverzuim. Ondanks dat er in sommige cao’s verlof is opgenomen, komt rouwverlof in Nederland wettelijk niet voor. In de cao’s is er in de meeste gevallen sprake van calamiteitenverlof, waarbij je recht hebt op betaald verlof tot en met de dag van de uitvaart. Dit is in de praktijk echter niet lang genoeg, waardoor veel mensen vakantie dagen opnemen of zich ziek melden wanneer zij officieel weer aan het werk moeten. Als werkgever kun je dit verzuim fors terugdringen door de werknemer de begeleiding aan te bieden die hij of zij in deze periode nodig heeft. Een goede rouwbegeleiding helpt namelijk bij de verliesverwerking en kan een bijdrage leveren aan het minimaliseren van de symptomen die kunnen optreden tijdens het rouwproces.
Werknemer in rouw: tips en adviezen
Maak geen vergelijkingen
Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier, de een weet zichzelf wat sneller te herpakken dan de ander. Als werkgever is het dan ook belangrijk om geen vergelijkingen te maken tussen twee collega’s die beiden een dierbare hebben verloren. De ene werknemer kan het namelijk juist fijn vinden om afleiding te vinden op het werk en de ander trekt zich liever even terug. In beide gevallen kun je de werknemer ondersteuning bieden. Doordat de werknemer zich begrepen voelt door de werknemer, zal hij of zij ook sneller de kracht en motivatie vinden om weer naar het werk te komen.
Rustig opbouwen
Vraag niet aan de rouwende werknemer wanneer hij of zij weer begint met werken, maar vraag liever aan de werknemer om zelf aan te geven wanneer hij of zij er klaar voor is om het werk weer op te pakken. Bied eventueel aan om de taken en uren rustig weer op te bouwen en bespreek met collega's om de taken van de rouwende werknemer op te vangen indien nodig.
Wees betrokken
Wees betrokken en negeer het verdriet van de werknemer vooral niet. Ook als hij of zij weer aan het werk gaat, is het fijn om af en toe te vragen hoe het gaat en of je iets voor hem of haar kunt betekenen. Voornamelijk in de eerste maanden na het verlies is het fijn als de werknemer zich gesteund voelt.
Onthoud de sterfdatum
Niet alleen in de eerste maanden kun je je medeleven tonen, maar ook jaren na het verlies. Denk bijvoorbeeld aan de sterfdatum van de overleden dierbare. Stuur een kaartje of een bloemetje, of bied de werknemer aan om een dagje vrij te nemen.
Plan gesprekken in
Plan in het begin na de terugkomst van de werknemer regelmatig gesprekken in om te polsen of hij of zij de werkdruk nog wel aankan en of hij of zij ergens tegenaan loopt. Bied alternatieven als de werknemer aangeeft het even zwaar te hebben. Indien mogelijk kun je bijvoorbeeld adviseren om voorlopig nog even thuis te werken.
Geef een rouwreis cadeau
Geef als werkgever een georganiseerde rouwreis cadeau aan je medewerker. In samenwerking met Stichting Zeilschip Eendracht organiseert RememberMe een rouwreis. Dit wordt een zeilreis met interactieve rouwcoaching op de Canarische Eilanden, om mensen na het verlies van een dierbare weer in hun kracht te zetten en klaar te stomen voor de volgende stap in het rouwproces. Houd de website in de gaten voor updates met betrekking tot een datum en meer informatie.
Houd rekening met ander soort verlies
Houd er als werkgever rekening mee dat niet alleen het verlies van een dierbare rouwgevoelens kan oproepen. Rouw kan bijvoorbeeld ook voorkomen na het verlies van de gezondheid of bij een scheiding.
Geef een Troostbox cadeau
Als werkgever kun je ook een Troostbox cadeau geven aan een werknemer in rouw. De box is gevuld met mooie en lieve artikelen die een stukje liefde, zorg of ontspanning bieden. Het is een perfect troostgeschenk voor iemand die een dierbare verloren is. Meer weten over de mogelijkheden voor het integreren van de Troostbox binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.