0
Terug naar overzicht

Social Media Dag: stilstaan bij je digitale nalatenschap

27/06/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
Social Media Dag: stilstaan bij je digitale nalatenschap

Elk jaar op 30 juni vieren we wereldwijd Social Media Dag, een moment om stil te staan bij de invloed die social media heeft op ons dagelijks leven. Deze dag biedt ook een goed moment om na te denken over wat er met onze online aanwezigheid gebeurt als we er niet meer zijn. In dit artikel vertellen we kort over Social Media Dag en delen we tips voor hoe je nu al voorbereidingen kunt treffen voor je social media accounts en digitale nalatenschap na overlijden.

Social Media Dag in het kort

Social Media Dag vindt jaarlijks op 30 juni plaats. Het werd in 2010 in het leven geroepen door Mashable, een populaire technologie- en nieuwswebsite, om de invloed en de rol van social media in ons dagelijks leven te erkennen en te vieren. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij hoe social media platforms mensen overal ter wereld met elkaar verbinden, ons informeren en entertainen. Het is ook een moment om de innovatieve manieren te waarderen waarop social media onze communicatie en interactie heeft veranderd.

Een dag om stil te staan bij social media na overlijden

Je social media accounts bevatten vaak persoonlijke informatie, herinneringen en contacten. Zonder de juiste voorbereidingen kunnen deze gegevens verloren gaan of misbruikt worden na overlijden. Gelukkig bieden veel social media platforms de mogelijkheid om nú al in te stellen wat er met jouw account moet gebeuren na overlijden. Social Media Dag kan net de reminder zijn die je nodig had om hier ook eens een keer bij stil te staan. Want weet jij eigenlijk al wat er met jouw social media accounts moet gebeuren wanneer je er niet meer bent? Door nu stappen te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je online nalatenschap goed beheerd wordt en dat je nabestaanden niet met lastige uitdagingen komen te zitten.

Je digitale nalatenschap regelen

Waar kun je op Social Media Dag aan denken en wat kun je zelf ondernemen? Wij delen hieronder zes tips:

1. Maak een digitale erfenis plan

Een digitale erfenis plan bevat instructies over wat er met je digitale accounts moet gebeuren na je overlijden. Dit kan variëren van social media accounts tot e-mail en cloud-opslag. Zorg ervoor dat je dit document veilig bewaart en deel het met een vertrouwenspersoon.

2. Wijs een digitale executeur aan

Een digitale executeur is iemand die je vertrouwt om je digitale nalatenschap te beheren. Dit kan een familielid, vriend of juridisch vertegenwoordiger zijn. Geef deze persoon de nodige inloggegevens en instructies.

3. Stel je social media accounts nu al in voor na je overlijden

Veel social media platforms, zoals Facebook en Instagram, bieden de mogelijkheid om bij leven in te stellen wat er moet gebeuren met je account wanneer je komt te overlijden. In het artikel 'Social media accounts na overlijden' lees je hier meer over.

4. Maak een backup van belangrijke gegevens

Regelmatig backups maken van belangrijke bestanden, zoals foto's, berichten of documenten, kan ervoor zorgen dat deze bewaard blijven. Voor het veilig opslaan van vertrouwelijke documenten, wachtwoorden en accounts kun je ook een digitale kluis gebruiken. Deze kluis kan gekoppeld worden aan een notaris, waarbij jij bepaalt wie na jouw overlijden toegang krijgt.

5. Bewaar je inloggegevens in een wachtwoordmanager applicatie

Een wachtwoordmanager is software waarmee je al je wachtwoorden veilig kunt opslaan en beheren. Met één hoofdwachtwoord en gebruikersnaam krijg je toegang tot al je wachtwoorden. Sommige wachtwoordmanagers bieden ook 'noodtoegang', waarbij je aangeeft wie toegang krijgt na een periode van inactiviteit. We vertellen hier meer over in het artikel 'Digitale erfenis: wachtwoorden en accounts na overlijden'.

6. Maak je wensen kenbaar

Praat met je familie en vrienden over je wensen met betrekking tot je social media. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en ervoor zorgen dat je wensen gerespecteerd worden. Je kunt dit en meer vastleggen in een uitvaartplanner.

Fijn voor je nabestaanden

Social Media Dag is een uitstekende gelegenheid om na te denken over je digitale nalatenschap. Door nu al voorbereidingen te treffen, kun je ervoor zorgen dat je online aanwezigheid goed beheerd wordt na je overlijden en dat je nabestaanden niet met complexe uitdagingen achterblijven. Volg deze tips en bespreek je wensen met je dierbaren om een zorgeloze digitale erfenis te waarborgen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje