0
Terug naar overzicht

Zo houd je een goede uitvaartspeech

14/10/2016
Redactie
Delen:
Fouten bij het geven van een uitvaartspeech

Een speech geven in het algemeen is voor velen al moeilijk. Voor mensen staan en je woordje doen, al is het voor een club vertrouwde mensen op het werk, op een bruiloft, of in de klas; het blijft voor velen onder ons een moeilijke opgave. Nog lastiger wordt het als het een speech op de uitvaart betreft. Je praat over iemand die dierbaar voor je was, er komen emoties bij kijken en meestal sta je voor een behoorlijke groep mensen. Gelukkig kunnen wij je een beetje gerust stellen want met speechen op het afscheid kun je weinig fout doen. Iedereen begrijpt namelijk dat het moeilijk is en zal het je echt niet kwalijk nemen als er even iets niet zo soepel loopt. Toch willen we je onderstaande 'fouten' die nog al eens gemaakt worden bij het geven van een uitvaartspeech meegeven. Zo kun je deze alvast voorkomen.

1. Voorlezen

De meest aansprekende vorm van speechen voor de aanwezigen is als je ze een verhaal vertelt wat uit het hart komt. Probeer dus niet alles letterlijk van het papier voor te lezen. Bedenk wel van te voren wat je wilt vertellen. Uiteraard is het geen probleem om een spiekbrief mee te nemen. Dan kun je altijd even spieken, mocht je de draad kwijt zijn. En lukt het je echt niet om het spontaan te vertellen? Lees het dan op een aansprekende manier voor.

2. Een te lange speech

Een van de meest gemaakte fouten bij het geven van een uitvaartspeech. De tijd verkeerd inschatten en net iets te lang door gaan met praten. Daarnaast hebben de nabestaanden de uitvaartlocatie voor een bepaalde tijd gehuurd en is er niet al te veel ruimte om uit te lopen. Oefen desnoods van te voren de uitvaartspeech en neem op hoe lang deze duurt. Is het te lang? Schrap dan de minst belangrijke zaken.

3. Van hot naar her

Met een onsamenhangend verhaal zal je de aandacht van het publiek niet lang vast weten te houden. Probeer de juiste ezelsbruggetjes te maken om de overgangen in de speech logisch te maken voor de gasten.

4. Humor op het randje

Een anekdote om het ijs te breken, natuurlijk mag het. Begin echter niet met een 'foute' grap om de stemming ontspannen te maken. Dit kan echt verkeerd vallen bij de nabestaanden. Wat je wel kunt doen is wat verder in je speech een grappig verhaal vertellen over iets wat jullie samen hebben meegemaakt of een herinnering delen die bij de aanwezigen een glimlach op het gezicht zal brengen.

5. Ik, ik, ik

Iedereen is bij de uitvaart aanwezig om afscheid te nemen van een dierbare. Ze komen om herinneringen te delen en stil te staan bij de mooie momenten. Natuurlijk wil je gezamenlijke verhalen in jouw speech delen, dat zijn vaak ook de mooiste verhalen. Maak alleen niet de vergissing door het hier alleen maar over te hebben. Ook te veel praten over jouw eigen verdriet is niet iets waar de nabestaanden op zitten te wachten. Iedereen heeft het op deze dag lastig.

6. Onduidelijk praten

Het lastigste is om door alle emoties heen nog steeds een verhaal te kunnen vertellen. Je kunt niet om deze emoties heen en dat hoeft ook niet. Probeer je te focussen op je verhaal en als je toch merkt dat de emoties de overhand nemen, neem dan even een kleine pauze. Drink een paar slokjes water en adem een paar keer diep in en uit. En bedenk je dat niemand het vreemd vindt. De aanwezigen zullen vooral bewondering voor je hebben. Heb jij wel eens zogenaamde 'fouten' bij het geven van de uitvaartspeech meegemaakt die we niet hebben benoemd? Laat het dan in een reactie onder dit artikel weten. Alle input is welkom!

Delen:

Leveranciers

Wij werken samen met professionele uitvaartsprekers. Bekijk hieronder welke dat zijn.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje