Een uitvaartspeech houden tijdens de uitvaart van een dierbare is niet het makkelijkste wat er is... We hebben eerder al eens de do's en dont's voor de uitvaartspeech gegeven. Oftewel wat moet je vooral wel en wat vooral niet doen. In dit artikel zoomen we wat dieper in op de inhoud. Want wat kun je vertellen tijdens de uitvaartspeech? Om je een beetje op weg te helpen geven wij een aantal tips voor de uitvaartspeech.
Stel jezelf voor
Een kleine tip vooraf is om jezelf aan het begin van de speech voor te stellen. Als je op een besloten uitvaart spreekt, kennen alle aanwezigen je waarschijnlijk, maar op een uitvaart waar bijvoorbeeld ook vrienden, collega’s, studiegenoten of sportmaatjes aanwezig zijn kan het wel eens voorkomen dat niet iedereen weet wie jij bent. In dit geval is het goed om jezelf even kort voor te stellen. Vertel onder andere wat jouw relatie is tot de overledene. Vervolgens kun je overgaan tot de inhoud. Het is handig om voor jezelf te bedenken waar jij je prettig bij voelt. Wil je liever (eigen) herinneringen ophalen of wil je een chronologisch levensverhaal houden? Of wil je juist wat meer over de persoon zelf vertellen? Hieronder schetsen we wat opties voor de inhoud. Deze kunnen dienen als een soort kapstok zodat jouw uitvaartspeech een mooi geheel vormt.
Herinneringen
Wat kun je vertellen tijdens de uitvaartspeech als het gaat om herinneringen? Je hebt er vast en zeker een hele hoop, van heel leuk tot minder leuk...Maar het gaat om de meest bijzondere herinneringen, diegene die tot de verbeelding spreken, die de overledene kenmerkte, die de overledene als het ware weer even 'tot leven brengen'. Een uitvaartspeech is een mooi moment om een of meer van deze herinneringen te delen. Door herinneringen te delen ontstaan er soms leuke, herkenbare verhalen die soms ook wel grappig kunnen zijn. Een grappige herinnering kan zorgen voor een lach op het gezicht op deze verdrietige dag. Overigens hoeft het echt niet altijd leuk te zijn. Soms heeft de overledene tijdens zijn of haar leven moeilijke momenten gekend. Ook die mag je benoemen. Het gaat er om dat de aanwezigen zich herkennen in het verhaal dat je vertelt.
Chronologisch levensverhaal
Naast het delen van herinneringen is het ook een optie om wat meer te vertellen over de levensloop van de overledene. Een zogenaamd levensverhaal. Probeer in kaart te brengen hoe iemands leven er chronologisch uit heeft gezien, van het begin tot het einde. Dus waar is iemand geboren, naar welke school ging hij of zij, welke opleiding heeft hij of zij gevolgd, is hij/zij getrouwd etc. Zo sta je samen stil bij de belangrijke momenten en markeerpunten uit iemands leven. Je kan hierin zowel hoogtepunten (bijvoorbeeld het behalen van een diploma, een trouwerij, de geboorte van een kind) als dieptepunten (bijvoorbeeld een ziekte of een sterfgeval) benoemen.
Wat maakte iemand uniek
Wat ook een idee is, is om wat meer in te gaan op de persoonlijkheid van de overledene. Wat voor type was hij of zij, wat maakte hem of haar zo uniek, hoe stond hij of zij bekend? Zo maak je het wat meer persoonlijk. Het is dan handig om een aantal vragen op te stellen en om deze zelf of samen met anderen te beantwoorden.
- Wat maakte de overledene uniek?
- Waar hield de overledene van? Denk bijvoorbeeld aan hobby’s.
- Wat betekende de overledene voor jou?
- Welke herinnering aan de overledene blijft je voor altijd bij?
- Hoe stond de overledene in het leven?
- Wat mis je het meest aan de overledene?
- Kun je een aantal bijzondere karaktereigenschappen van de overledene benoemen?
- Had de overledene bepaalde bijzondere uitspraken?
- Had hij of zij een bijnaam of stond hij of zij op een bepaalde manier bekend?
Wat kun je vertellen tijdens de uitvaartspeech als je deze vragen hebt beantwoord, zul je je misschien afvragen. Door deze vragen te beantwoorden heb je een mooie basis voor een speech, die volledig draait om hoe de overledene in het leven stond en hoe hij of zij was als persoon. Vervolgens is het belangrijk om hier een mooi samenhangend verhaal van te maken.
Een mooi gedicht
Wellicht ben je niet de enige die een speech gaat geven en wordt er al iets verteld over bijvoorbeeld de levensloop van de overledene. Dan is het ook een optie om als toevoeging een gedicht voor te dragen. In het artikel 'rouwgedichten; de helende werking van woorden' geven we tips hoe je zelf een gedicht kunt maken. Maar het is uiteraard ook mogelijk om een gedicht van een ander voor te dragen. Op onze gedichtenpagina vind je vele verschillende toepasselijke gedichten voor tijdens de uitvaart.
Wat kun je vertellen tijdens de uitvaartspeech: extra tip
Is je speech af? Laat het dan eventueel nalezen door een naaste. Of draag het aan hem of haar voor. Je kunt dan nagaan of hij/zij het een compleet en logisch verhaal vindt, of het niet te lang of te kort is en of het aansprekend is. Je kunt voor de zekerheid ook een exemplaar van jouw uitvaartspeech aan een familielid of vriend geven. Dit is handig voor als je overspoeld wordt door emoties, wat natuurlijk heel normaal is. Zo kan iemand anders het eventueel van jou overnemen als je niet meer in staat bent om de uitvaartspeech weer op te pakken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iemand anders, zoals bijvoorbeeld de uitvaartverzorger, de speech te laten voorlezen. Ook zijn er uitvaartsprekers die je kunt inhuren. Dit zijn professionele sprekers die regelmatig bij uitvaarten spreken. Met behulp van jouw input kunnen zij een uitvaartspeech compileren en voordragen. Iemand die wij van harte kunnen aanbevelen is Hanke Amels van Fier het Leven.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.