0
Terug naar overzicht

Doe-het-zelf-uitvaartspeech

09/06/2022
Redactie
Delen:
speech

Je hebt te maken met een overlijden in je omgeving en jij gaat speechen op de uitvaart. Het is een belangrijk moment en je wilt graag dat het goed is. Speechen vind je ok om te doen, en een tekst schrijven lukt vaak wel. Maar speechen op een uitvaart is nieuw voor je. Je wilt je goed voorbereiden en zoekt naar manieren om zelf een goede uitvaartspeech te schrijven. Wellicht helpt onderstaande stappenplan om zelf een korte pakkende uitvaartspeech te schrijven.

Stappenplan voor een doe-het-zelf-uitvaartspeech

Schrijven met de hand zorgt voor een betere verbinding tussen je hoofd en je lichaam. Anders dan met typen. Dus pak er ouderwets pen en papier bij! Door tien minuten achter elkaar te schrijven gaan er ‘luikjes’ in je hoofd open die zorgen voor verrassende inzichten en verhalen. Let maar op! Om te beginnen ga je flow-schrijven.

Stap 1: Activeren van je creativiteit

Even terug: je wilt graag een goed verhaal houden. Het moet ergens over gaan. Het mag iets oproepen: emotie, een lach, een traan. Gewoon gaan zitten en typen of schrijven zorgt ervoor dat het verhaal vooral uit je hoofd komt. Wat niet persé zorgt voor een rake speech... Bovendien: je wilt graag iets écht bijzonders vertellen. Daar is soms creativiteit voor nodig!

Door flow-schrijven activeren we je creativiteit. Je gaat schrijven op één van deze zinnen voordat je met de daadwerkelijke speech begint:

  • Als ik aan Henk* denk dan denk ik aan

  • Als Henk een dier was dan was het een

  • Als Henk een muziekstuk was dan was hij

  • Henk was echt de beste in

Stel een timer in van 10 minuten en zet een van de zinnen bovenaan het papier. Schrijf net zo lang tot de timer afgaat. Probeer niet te stoppen met schrijven. Als je het even niet meer weet schrijf je: ‘ik weet het niet meer, ik weet het niet meer, ik weet het niet meer’ of je schrijft nogmaals je beginzin, totdat je weer verder kan schrijven. De pen blijft 10 minuten op het papier. 

Censureer jezelf niet tussendoor en lees het geheel pas aan het einde. Alles is goed. Laat los wat hoort, doe het met wat komt, schrijf en laat je verrassen door wat je op papier hebt gezet.

*Fictieve naam

Stap 2:  Wat heb je opgeschreven?

Lees terug wat je op papier hebt geschreven. Wat raakt je van wat je hebt opgeschreven? Is er iets waar je van moet huilen, om moet lachen of op een andere manier iets teweeg brengt bij je? Zit er iets tussen waarvan je denkt: 'Dat moeten anderen ook weten over Henk'? Als dat zo is kun je dat gebruiken voor je speech. Als dit niet zo is, dan is het ook goed. Dan kan je deze oefening zien als mooie opwarmer!

Stap 3:  Schrijf één anekdote op

Je kiest één anekdote over de overledene en dat wordt je speech. Of: je hebt net al iets moois opgeschreven en dat ga je gebruiken. Schrijf slechts één situatie of anekdote op dat typerend is voor je dierbare. Dit kan best moeilijk zijn. Vaak is er zoveel en wil je van alles delen. Daag jezelf uit om het anders te doen. Kies één anekdote. Eén verhaal en vertel hierover.

Dan heb je tijdens jouw doe-het-zelf-uitvaartspeech een anekdote die zoveel over de overledene zegt dat iedereen hem of haar erin herkent. Diep de anekdote uit. Dat brengt iets teweeg. En dat blijft hangen. Juist omdat je maar één specifieke anekdote hebt gekozen. De kunst hierbij is om het écht bij die ene anekdote te laten. Werk die helemaal uit. Maak het zo beeldend mogelijk. Zet sfeer neer: hoe was de situatie? Waar vond het plaats? Wat deed degene? Waar bevonden jullie je? Wat hoorde, zag, voelde, rook, proefde je? Hou je niet in. Hoe beeldender hoe beter!

De kunst van het weglaten

En eigenlijk ben je er dan al. Een uitvaartspeech hoeft helemaal niet lang te zijn, als het maar vanuit je hart komt. Bovengenoemde stappen helpen jou met een korte, maar krachtige speech, waar mensen zichzelf en de overledene in kunnen herkennen. De kunst van het weglaten!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje