Als ritueelbegeleider schrijf ik de teksten voor een afscheid het liefst op maat voor de familie. Zo kan ik de woorden die in de voorbereiding uitgesproken zijn een plaats geven. Dit geldt zowel voor de teksten die worden uitgesproken tijdens de afscheidsdienst als voor de rouwtekst op het herinneringsprentje. Het mooie van deze tijd is echter dat er vele teksten beschikbaar zijn op het internet. Nabestaanden hebben vaak de behoefte om zelf iets te schrijven of, als dat niet lukt, te zoeken. Zelf een tekst zoeken is hun persoonlijke bijdrage aan het afscheid. Het heeft voor hen een helende werking om de vele woorden online te proeven en om daaruit te kiezen wat aansluit bij wat zij willen zeggen. Persoonlijke rouwteksten vinden kan echter best lastig zijn.
Wil je zelf niet schrijven maar wel teksten zoeken? Lees hier dan 6 tips voor het vinden van rouwteksten die passen bij de overledene en bij jullie.
Zes tips voor het vinden van persoonlijke rouwteksten:
#1. Bepaal eerst wat je wilt zeggen
Dobber niet doelloos rond op het internet en bepaal vooraf een thema wat je met behulp van de tekst wilt uitdrukken. Dat maakt persoonlijke rouwteksten vinden aanzienlijk makkelijker. Teksten tijdens een afscheidsdienst kunnen gaan over leven en dood, ze kunnen humoristisch zijn, opstandig of verdrietig. Er is geen ‘algemene richtlijn’ voor wat gepast is en wat niet. Wat jullie raakt, dat past. Voorbeelden van thema’s zijn:
- Geniet van het leven
- Herinneringen
- Momenten van leed en verdriet in het leven
- Waarom dit afscheid?
- Wat er na de dood is
- Het afscheid (algemeen)
- We zien elkaar weer
#2. Kies voor kippenvel - woorden die raken
Als je over het internet surft en de vele pagina’s met rouwteksten afgaat, dan is er één basismechanisme dat - voor mij in ieder geval – feilloos werkt. Heel veel wat je tegenkomt is het toch (net) niet. En dan ineens – pats - is het er: kippenvel. Er rilt iets door je lichaam. De woorden die je leest raken je, ze passen gewoon... Als ik nieuwe teksten schrijf of zoek naar bestaand materiaal laat ik me altijd leiden door dat moment van kippenvel. Het is een soort ribbel waar ik overheen ga, die me afremt en me bij de woorden doet stilhouden die me werkelijk raken. Ook een andere lichamelijke reactie dan kippenvel kan je erop wijzen dat je een tekst hebt gevonden die past bij wat je wilt overbrengen.
#3. Kijk verder dan de gedichten
Meestal wordt er gezocht naar rouwgedichten om te gebruiken als rouwtekst. Persoonlijke rouwteksten vinden kan goed met behulp van Google. Als je op Google zoekt op rouwgedichten vind je heel wat websites met een rouwgedichtenpagina.
Maar kijk ook eens verder dan de gedichten. Vergeet bijvoorbeeld teksten van bepaalde nummers niet of verhaalfragmenten, de Bijbellezingen of de kinder- en prentenboeken, enzovoort.
#4. Schroom niet, maar vul aan, wijzig & bewerk
Als je dan die ene perfecte tekst hebt gevonden en je voelt dat er nog wat aan schort - een paar woorden te veel of liever iets anders – schroom dan niet en pas het aan. Een strofe die volstrekt niet van toepassing is kun je weglaten. Herschrijf of verander het tot het voor jou goed voelt. Deze tip is geen pleidooi voor plagiaat, maar wat je tijdens een afscheidsdienst gebruikt is voor persoonlijk gebruik. Ik kies er zelf vaak voor om de schrijver wel te noemen in de dienst en al dan niet aan te geven of de tekst is bewerkt voor deze gelegenheid.
#5. Kies teksten waaraan herinneringen verbonden zijn
Teksten die wat zeggen over de overledene – zijn of haar favoriete fragment of gedicht – zijn vaak geschikte teksten om voor te dragen tijdens de afscheidsdienst. Wel is het heel belangrijk om ook toe te lichten waarom juist deze tekst is gekozen. Dan vallen de woorden nog beter op hun plek.
#6. Vergeet offline niet!
Internet, we kunnen niet zonder. Maar vergeet ook de boekenkast niet of de gedichten, verhalen en brieven die de overledene zelf heeft geschreven. Zoek de teksten dicht bij huis en blijf dicht bij je persoonlijke gevoel, jullie herinneringen en verhaal. Dan vind je altijd, echt altijd, de tekst die raakt.
Ik wens je een inspirerende zoektocht toe.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.