0
Terug naar overzicht

Een afscheidsbrief schrijven

28/01/2025
Stephanie Sequeira
Delen:
afscheidsbrief schrijven

Als je ongeneeslijk ziek bent kan een afscheidsbrief schrijven een fijne en waardevolle manier zijn om dingen te zeggen tegen nabestaanden. Bijvoorbeeld dingen die je moeilijk vindt om uit te spreken of waarvan je wilt dat nabestaanden die altijd nog eens terug kunnen lezen. Maar ook als je niet aan een ziekte lijdt kun je alvast een afscheidsbrief schrijven waarin je dingen naar voren brengt die je in het dagelijkse leven niet zomaar elke dag zegt, maar die eigenlijk wel belangrijk zijn. Wij geven je een aantal redenen om een afscheidsbrief te schrijven én we vertellen je wat je erin kunt zetten.

Een afscheidsbrief schrijven: 4 redenen om het te doen

  1. Als je weet dat je binnenkort komt te overlijden vanwege een ongeneeslijke ziekte, kan een afscheidsbrief schrijven een geruststellend gevoel geven. Misschien vind je het wel moeilijk om bepaalde dingen face tot face tegen iemand te zeggen en vind je het fijner om het op te schrijven. Daarnaast kan een afscheidsbrief ook werken als een zogenaamde laatste 'biecht' waarbij je een aantal zaken of misschien zelfs geheimen van je afschrijft die je nooit hebt durven of kunnen vertellen.
  2. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je onverwachts komt te overlijden. Het is dan voor jezelf fijn dat je weet dat je belangrijke dingen al ergens hebt opgeschreven die je nabestaanden zeker moeten weten. Je weet dan dat er woorden van afscheid klaar liggen voor je dierbaren, die van onschatbare waarde kunnen zijn voor hen. Woorden die je in het dagelijkse leven niet zo snel zegt, maar die heel veel voor iemand kunnen betekenen. Misschien heb je zelf wel eens meegemaakt dat een dierbare kwam te overlijden en dat je dacht: “Had ik hem of haar maar gezegd dat…”. Voorkom dit en laat ze bijvoorbeeld weten hoeveel je van ze houdt en wat ze voor je betekenen.
  3. Een afscheidsbrief schrijven helpt je om de dingen te zeggen die je in het dagelijkse leven niet vaak tegen een ander zegt, maar die vaak toch wel een waardevolle betekenis hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld simpele dingen als “ik hou van je" zijn. Het gebeurt vaak genoeg dat je iets niet hebt kunnen zeggen, omdat je denkt nog alle tijd te hebben, omdat je denkt dat het niet nodig is of gewoonweg omdat je niet weet hoe je het moet zeggen. Of misschien ben je niet zo goed in het uiten van je gevoelens. Daarom zijn er ook genoeg mensen die dit doen door het op te schrijven.
  4. Je nabestaanden kunnen het voor altijd bewaren en eventueel teruglezen als zij willen. Voor de een kan het misschien te emotioneel zijn om het voor altijd te bewaren en voor de ander kan het juist troostend werken en in periodes van verdriet zorgen voor een glimlach op het gezicht.

Wat zet je in een afscheidsbrief?

Je schrijft een afscheidsbrief natuurlijk met een reden. Je kunt er zelf voor kiezen om één afscheidsbrief te schrijven die meteen alles zegt wat je nabestaanden moeten weten. Of je kiest er voor om diverse afscheidsbrieven te schrijven voor verschillende personen. In een afscheidsbrief kun je speciale herinneringen naar voren brengen. Ook kun je schrijven wat jouw wensen zijn voor diegene in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een kind. Misschien zijn er nog heel wat dingen die je altijd nog had willen zeggen. Schrijf dit allemaal op. Vergeet niet dat het helemaal niet erg is om je kwetsbaar op te stellen in een afscheidsbrief. Hieronder hebben wij nog een aantal punten opgeschreven die kunnen helpen bij een afscheidsbrief schrijven:

  • Leg uit waarom je de afscheidsbrief schrijft
  • Vertel wat de ander voor je betekent
  • Vertel waarom je trots op hem of haar bent
  • Wat vind je het meest bijzonder aan de ander?
  • Vertel over leuke herinneringen en gebeurtenissen die jullie samen hebben meegemaakt
  • Vertel waar je eventueel spijt van hebt
  • Wat wil je graag nog vertellen en wat moet hij of zij weten?
  • Heb je belangrijke levenslessen die je mee wilt geven?
  • Wat zijn je (toekomst)wensen voor de ander?

Dit zijn slechts een aantal richtlijnen om je een beetje op weg te helpen. Maar je kunt het ook helemaal anders aanpakken. Doe het op de manier die jij prettig vindt. Misschien wil je er wel foto’s aan toevoegen of er een heel verhaal van maken, of juist niet. Kies een vorm die bij je past.

Hoe begin je?

Ergens aan beginnen kan lastig zijn, dit geldt ook voor het schrijven van een afscheidsbrief. Want waar moet je mee beginnen? Misschien gaat het wat makkelijker als je voor jezelf bedenkt dat een afscheidsbrief niet een perfect afgerond verhaaltje hoeft te zijn. Het mag er natuurlijk wel op lijken, maar het hoeft echt niet! Het is normaal om het over verschillende dingen te hebben in een afscheidsbrief, dus er hoeft niet per se structuur in te zitten, zolang je maar opschrijft wat je kwijt wilt. Je hoeft het ook niet in één keer af te hebben, misschien wil je er af en toe nog dingen aan toevoegen. Wij hebben hieronder een aantal voorbeeldzinnen voor je opgesteld, zodat je weet hoe je kunt beginnen:

  • Ik wil je graag bedanken voor…
  • Met dank aan jou heb ik…
  • We hebben mooie herinnering mogen maken, zoals…
  • Weet je nog die keer dat we…
  • Ik heb je altijd al bewonderd vanwege je…
  • Ik ben blij dat wij samen…
  • Ik hoop dat je nooit vergeet dat…
  • Ik wens voor jou dat…
  • Het is belangrijk dat je weet dat…

Vind je het moeilijk om mooie en duidelijke zinnen te maken? Maak dan gebruik van een paar losse woorden. Soms zeggen woorden al meer dan genoeg. Diegene die de afscheidsbrief ontvangt zal desalniettemin blij zijn.

Onthoud wel...

  1. Als je er voor kiest om iets op te biechten in een afscheidsbrief moet je wel in gedachten houden dat je nabestaanden hiermee verder moeten leven. Het ligt er natuurlijk aan waar het over gaat, maar het kan toch wel moeilijk zijn. Denk daarom heel goed na of je belangrijke confessions, waarvan je weet dat diegene er mee zal zitten, in een afscheidsbrief wilt zetten. Misschien kun je dit dan liever nu opbiechten, zodat je het eventueel nog nader kunt uitleggen. Op de brief kan diegene namelijk niet meer reageren en de mogelijkheid om vragen te stellen is er ook niet als je er niet meer bent...
  2. Een afscheidsbrief schrijven kan fijn - en zeer zeker waardevol - zijn voor je nabestaanden, maar zoals in het vorige punt al een beetje naar voren is gekomen staat een face to face gesprek over belangrijke dingen toch op nummer één. Zie een afscheidsbrief dan ook vooral als een mooie aanvulling en probeer hetgeen wat je graag wilt zeggen ook zoveel mogelijk face to face te doen.

Een afscheidsbrief schrijven kan emotioneel zijn

Een afscheidsbrief schrijven is niet iets wat je zo uit de losse pols doet. Het is namelijk toch wel iets zeer emotioneels. Als je weet dat je binnenkort komt te overlijden kan het voelen als een “nu of nooit” situatie, want in deze brief schrijf je eigenlijk je laatste belangrijke woorden die je aan je nabestaanden wilt nalaten. Dus je wilt er maar al te graag een perfecte afscheidsbrief van maken. Dat is echter helemaal niet persé nodig. Het gaat vooral om de boodschap die je wilt overbrengen. Al is het slechts een kort tekstje op een afgescheurd papiertje. Zie het als een blijk van liefde en een blijvende herinnering voor nabestaanden. Degene aan wie de afscheidsbrief gericht is zal er voor altijd wat aan hebben. Lees maar eens het artikel ‘Oma ontvangt brief van opa vier dagen na zijn dood’, misschien begrijp je dan wat beter wat wij hiermee bedoelen! Een afscheidsbrief hoeft overigens ook niet persé met de hand geschreven te worden. Je kunt er ook voor kiezen om het op de computer te doen. Het voordeel daarvan is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Toon van Hemen op 21 jan 2025, 05:15
"Ik wil een afscheidsbrief schrijven omdat ik al tien keer een hernia operatie heb gehad. En diverse TIA s . Ik lijd aan chronisch pijn . Ben nu 68 al meer dan 14 jaar bezig met operatie s. Op 30 januari 2025 krijg ik de grootste operatie 4 A 5 nieuwe wervels. Een Spondylodese operatie. Ik zelf en mijn kinderen denken dat ik deze operatie niet overleefd. Daarom wie wil mijn helpen met een leuke afscheidsbrief te schrijven?. Ik heb 4 dochters 40 jaar , 38 jaar , 32 jaar , en 30 jaar . En 7 kleinkinderen. Ik zelf kan ook niet schrijven maar wie helpt mij. De bedoeling van de brief is dan dat mijn jongste dochter en kleindochter dezen brief voor lezen tijdens mijn crematie."
Reactie van Piet op 24 mrt 2024, 11:21
"Afscheidsbrief kinderen kl kinderen"
Reactie van eddy corthals op 27 okt 2021, 22:58
"ik ben ongeneeselijk ziek ben bijna 70 jaar een lieve, vrouw en lieve kinderen die ook al hun part hebben gekregen. Ik weet niet hoe te beginnen en heb al dergelijke keren euthansie gevraagd in Gent Vonckel; het lijden van chronisch pijnen worden me teveel;"
Reactie van peter koops op 27 okt 2021, 10:52
"hallo ik ben ongeneselijk ziek en moet een brief schrijven maar weet niet zo goed hoe ik moet beginnen en erin moet schrijven vind het heel moeilijk"
Reactie van peter koops op 27 okt 2021, 10:05
"hallo ik ben ongeneselijk ziek en moet een brief schrijven maar weet niet zo goed hoe ik moet beginnen en erin moet schrijven vind het heel moeilijk"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje