Een sterfbed belofte... Dit is vaak een moeilijk en emotioneel onderdeel van een stervensproces. De een ziet een sterfbed belofte als iets dat zorgt voor gemoedsrust tijdens de laatste momenten van de stervende en vindt het fijn iets voor de stervende te kunnen doen, voor de ander speelt de gemaakte belofte een belangrijke of zelfs belastende rol in het leven. Want wat nu als je de belofte niet waar kunt maken? Wij leggen hieronder uit wat een sterfbed belofte is en hoe je er mee om kan gaan.
Wat is een sterfbed belofte?
Een sterfbed belofte bestaat meestal uit een laatste gunst die de stervende vraagt van de mensen waar hij of zij van houdt. Een voorbeeld van een bekende sterfbed belofte is: "beloof me dat je goed voor ___ zal zorgen als ik er niet meer ben." Als iemand zo een belofte maakt, krijgt de stervende het gevoel dat hij of zij met een gerust hart heen kan gaan. Het gebeurt vaak op het moment dat de stervende zijn dierbaren gezamenlijk of één voor één bij zich aan bed roept. De stervende heeft dan het gevoel dat hij of zij er niet lang meer zal zijn. De stervende vindt op dat moment dat de tijd is aangebroken om nu zijn laatste belangrijke gesprekken te voeren met zijn geliefden voordat dit te laat is.
Een moment waar je tegenop kijkt...
Wanneer je een belofte doet aan iemands sterfbed komt vaak het moment waarop je beseft dat diegene er binnenkort niet meer zal zijn. Je wilt dat dit moment zo lang mogelijk uitgesteld wordt, maar toch moet je eraan geloven wanneer het zo ver is. Daarnaast speelt de vraag wellicht in je hoofd of je de belofte überhaupt wel zal kunnen nakomen. Je wilt de stervende het liefst niet teleurstellen. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om realistische vragen en beloftes. Het blijft natuurlijk moeilijk om op het moment zelf te zeggen dat je een belofte niet waar kan maken. Dit brengt ons bij de volgende vraag...
Een belofte of een leugen om eigen bestwil?
Een belofte doe je niet zomaar, deze moet je nakomen, zou je normaal gesproken zeggen. Maar wat als het gaat om een belofte die je niet met zekerheid kan waarmaken? Moet je deze dan ook aangaan aan iemands sterfbed? Het kan zijn dat er wat van je wordt gevraagd waarvan je niet weet of het haalbaar is. Je krijgt wellicht de neiging om te zeggen dat je het zal doen, om de stervende op dat moment gerust te stellen. Stiekem is het dan een soort leugen om eigen bestwil. Als je niet weet of je een belofte waar kan maken, ook al zou je het graag willen, kan je beter zeggen dat je je best zal doen. Ondanks dat de stervende geen nadeel meer ondervindt van een gebroken belofte, is het voor je eigen gevoel en gemoedsrust ook veel fijner om te zeggen dat je het zal proberen. Als het je uiteindelijk niet lukt om een sterfbed belofte waar te maken terwijl je het wel hebt geprobeerd weet je dat je het hebt geprobeerd, zoals je dit ook hebt beloofd aan het sterfbed.
Neem het niet altijd te letterlijk
Het komt vaak voor dat een belofte te letterlijk wordt genomen. Hierbij gaat het vaak om beloftes waarbij wordt gevraagd om voor een specifiek persoon te zorgen. De persoon in kwestie is meestal niet alleen en er zijn wellicht ook andere vrienden en familieleden die voor hem of haar kunnen zorgen. De stervende weet dit uiteraard ook, maar soms wil de stervende dat de band tussen bepaalde nabestaanden sterk blijft of juist beter wordt, ook als hij of zij er niet meer is of wil hij of zij dat jij er op toeziet dat ook anderen goed voor hem of haar zullen zorgen. Het betekent niet dat je jouw leven hoeft om te gooien voor die persoon, maar dat je op de momenten die ertoe doen terugdenkt aan deze belofte en er voor die ene persoon bent.
Belofte maakt schuld, geldt dit ook bij een sterfbed belofte?
Eerder in dit artikel gaven we al het advies dat je wellicht beter kan aangeven dat je je best gaat doen om een belofte na te komen in plaats van meteen aan te geven dat je het zal nakomen. Maar wat nu als je het al hebt beloofd en je het idee hebt dat je de belofte niet voor 100% kunt nakomen? Dan is ons advies om niet al te streng voor jezelf te zijn. Het is logisch dat je je best doet om de belofte na te komen. Maar als het niet in je vermogen ligt om de belofte voor 100% na te komen, voel je daar dan niet al te schuldig over. De belofte moet ook haalbaar en realistisch zijn. Dat is waarschijnlijk ook hoe de vraag op het sterfbed is bedoeld.
Reacties (1)