0
Terug naar overzicht

Wat als er bij rouw een hoop stilte komt kijken?

12/08/2021
Redactie
Delen:
stilte bij rouw

Na het verlies van een dierbare ontvang je veel steun vanuit verschillende hoeken. Er worden elke dag wel kaartjes of mooie boeketjes bij je deur afgeleverd. En de berichtjes op je telefoon blijven ook binnenstromen. Naarmate de tijd verstrijkt kan dit echter minder en minder worden. Wat er uiteindelijk overblijft is stilte... Dit klinkt erg somber, maar stilte bij rouw is zo erg nog niet. Wij vertellen je waarom.

Stilte bij rouw

Gevoelens vlak na het overlijden

Het overlijden van een dierbare slaat vaak in als een bom. Vooral wanneer het overlijden plotseling is en je het hierdoor niet zag aankomen. De ene dag verloopt je leven nog normaal en het volgende moment is je dierbare er niet meer. Doordat het zo plots plaatsvindt kan het zijn dat je geen afscheid hebt kunnen nemen en zal dit ook heel onwerkelijk voelen. Bijna alsof het allemaal niet waar is en je ieder moment wakker kan worden uit een slechte droom.

Het meest voorkomende woord dat nabestaanden gebruiken om de dagen na het overlijden van hun dierbare te beschrijven is als een waas. Het is niet gek als je je van deze dagen ook niet meer zoveel kan herinneren. Je regelt of doet dingen op automatische piloot en maakt het allemaal eigenlijk helemaal niet bewust mee. Daarbij komt ook nog eens dat je niet alleen verdriet hebt, maar ook enorm vermoeid kunt zijn en veel stress hebt. Rouwbegeleiding kan in dit geval enige vorm van ontspanning bieden.

Veel steun bij het verdriet

Na enkele dagen vindt de uitvaart plaats. Meestal is de uitvaart een moment of een dag waar je als nabestaande naar toeleeft. Je bent steeds bezig met het regelen van de uitvaart zelf of bijvoorbeeld het woordje dat je gaat doen. Op de dag van de uitvaart ben je meestal omringd door mensen die één voor één hun steun bieden. Maar helaas kun je niet ontkomen aan het moment dat de uitvaart voorbij is. Dan valt het ineens op: vele mensen gaan weer hun eigen weg. Naar hun eigen huis en/of familie. Wanneer iedereen weg is en je bijvoorbeeld alleen woont, kom je thuis in een leeg en vooral stil huis. Op zo'n moment voel je je wellicht naast fysiek alleen, ook alleen met je gevoelens en gedachten.

In het begin zal de telefoon waarschijnlijk nog wel blijven rinkelen of heb je bijna geen plek meer voor de bloemen die je toegestuurd krijgt. Maar hoe meer tijd verstrijkt, hoe vaker mensen je uit de weg gaan of hoe minder vaak er aan je wordt gevraagd hoe het nu écht met je gaat. Dan voelt alles om je heen enorm leeg en stil. Dit kan logischerwijs erg pijnlijk voelen. Misschien geef je jezelf de schuld en ben je bang dat je niet veel meer toevoegt aan een gezelschap.

Het omarmen van de stilte bij rouw

De stilte kan heel onwennig of naar voelen, maar het heeft juist ook mooie aspecten. Wij zijn als drukke samenleving gewend aan altijd maar geluiden om ons heen, soms zelfs zonder dat we dit bewust doorhebben. Al deze geluiden zorgen voor een hoop onrust en afleiding. Wanneer ben je niet in een ruimte met geluid? Wij zijn stilte gewoonweg een stuk minder gewend! Hierdoor heeft stilte een negatieve, ietwat sombere lading gekregen. Maar in de werkelijkheid staan we eigenlijk niet genoeg stil bij de kracht van stilte. Als je stilte namelijk leert omarmen kun je er zelfs van genieten. Stilte zorgt namelijk ook voor het loslaten van het drukke leven dat bijna altijd 'aan' staat. Deze stilte kun je bewust opzoeken. Door bijvoorbeeld een wandeling te maken in het bos of op het strand of door in de tuin te gaan liggen met een goed boek. Hierdoor heb je het gevoel dat je weer opfrist en je je hoofd leegmaakt.

Probeer dus niet te veel te focussen op de mensen die wegblijven of de pakketjes die niet meer worden bezorgd. De stilte die bij rouw komt kijken kan jou ook weer nieuwe inzichten bieden. Het is een periode waarin je kwetsbaar bent, maar tegelijkertijd merkt hoeveel je op jezelf kan bouwen.

Een klein gebaar, maar waardevol

Andersom geldt dit ook voor een ander die moet omgaan met een rouwende. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen, is er gewoon zijn voor diegene. De drempel hoeft niet hoog te zijn, het gebaar hoeft niet groots te zijn. Een kopje koffie drinken of kenbaar maken dat je er voor hem of haar bent kan al erg waardevol zijn. Al is het maar in stilte.

Delen:

Leveranciers

Een rouwbegeleider kan een belangrijke rol spelen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Neem eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje