“Goedemorgen, ik heb even een vraagje. Mijn mama is 1,5 jaar geleden overleden. Ik heb veel kleding van mijn mama en daar wil ik iets mee... Het klinkt misschien stom, maar ik zou graag iets van een troostdeken willen. Zou dit kunnen? Of heeft u een ander idee? Nu ik dit typ denk ik; Jolanda* je bent 55 jaar, een troost deken... Mis mijn mama zo.”
Dit bericht ontving ik een tijdje geleden. Het is één van de vele berichten die ik ontvang van mensen die op zoek zijn naar een herinneringsproduct als troost na het verlies van een dierbaar persoon. Het kunnen omslaan van een warme deken, waarin de kleding van een overledene is verwerkt blijft een veel gevraagd product. Het brengt alle mooie herinneringen samen en maakt dat je iets hebt om letterlijk in weg te kruipen. Daarin speelt leeftijd geen rol.
Heel veel troostdekens
Ik maakte om die reden al heel veel troostdekens. Zo kan ik me de dekens die ik van de kleding van oma maakte voor twee kleindochters nog goed herinneren. In de deken kwamen heel veel herinneringen samen. De warme trui van oma, de jurk die oma droeg op de bruiloft van papa en mama, het dekbed waaronder mama als klein meisje sliep, een hoofdband van oma voor de winter en de deken die ze haakte bij de geboorte van haar eerste kleindochter. Allemaal kregen ze een mooie plek in de troostdeken.
Een emotioneel moment
Onlangs maakte ik een troostdeken voor een moeder en dochter. Met Kerst gaven ze elkaar een troostdeken cadeau. Voor de dekens mocht ik gebruik maken van de prachtige kledingcollectie van echtgenoot/vader. Ook hier zijn we zorgvuldig de vele herinneringen nagelopen, zodat alle kleding met een bijzondere herinnering of betekenis terugkomen in de deken. Bijvoorbeeld het gilet van vader gedragen op de bruiloft van dochter, maar ook een sportshirt, de vele merklogo’s en zelfs een bovenkant van een onderbroek werd gebruikt, omdat deze altijd speciaal ingekocht werden in een zonnig land. Deze kledingstukken zijn nu allemaal terug te zien in het eindresultaat. Tijdens het uitzoeken werd nog even aan de kleding geroken en gevoeld. De kleding weer in handen hebben, met al die herinneringen is vaak een emotioneel moment.
Vrolijke kleuren
Het gebeurt ook regelmatig dat ik door één van de ouders gevraagd wordt om een deken te maken van de kleding van hun partner, als cadeau voor inmiddels al wat oudere kinderen. Nog niet zo lang geleden maakte ik drie dekens van een ontzettend kleurrijke collectie kleding van een overleden vader. Allemaal vrolijke kleuren, bloemen, figuren waarbij de prachtige geruite bijpassende broeken niet ontbraken. Het was een feestje om deze dekens te maken, omdat het moeilijk was er niet ontzettend vrolijk van te worden. En dat voelt dubbel, als je weet hoeveel verdriet de ontvangers hebben vanwege het verlies van hun geliefde vader en man.
Samen met moeder spraken we af dat we de achterzijde van de dekens neutraal zouden houden en kozen we voor een mooie antraciet kleurige fleece. De zachte fleece in een bijpassende of contrasterende kleur is maatwerk en zorgt voor een extra persoonlijke touch en de standaard afwerking van een deken voor wat extra warmte.
Elke troostdeken is uniek
Datzelfde geldt voor het ontwerp van een deken, of iemand nu van strak of patchwork houdt, van kleur of neutraal. Door alles met de hand uit te tekenen en de maten aan te passen aan de wensen van de ontvanger, is elke deken uniek, soms ook door een mooie geborduurde tekst, naam of dierbare foto’s, verwerkt in de stof van de deken.
En zo is er voor iedereen een passende troostdeken, zélfs als dat een huisdier is. Want ja, binnenkort maak ik een troostdeken voor een lieve hond, want die mist zijn baasje.
*Vanwege privacy redenen is gebruik gemaakt van een fictieve naam.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.