“Ik zou graag willen weten hoe ik een herinneringsproduct kan laten maken van de kleding van een overledene”.
Misschien is dit wel de meest gestelde vraag als iemand mij benadert voor het maken van een gedenkkussen, troostknuffel of herinneringsdeken.
Vaak weet men wel dát ze iets willen doen met de kleding van een overledene, maar hebben ze nog geen idee wat precies een passend item is en hoe ze het laten maken van een gedenkproduct moeten aanpakken. Wat men zich vaak niet realiseert is dat ze al een hele belangrijke eerste stap hebben gezet in het maakproces op het moment dat ze contact met mij opnemen.
Jarenlang in de kledingkast
Nadat een dierbare is overleden staat je wereld op zijn kop. Er moeten een hoop keuzes worden gemaakt en de beslissing wat te doen met de kleding neem je soms meteen. Ik hoor echter ook regelmatig dat kleding nog jarenlang op de kapstok of in de kledingkast blijft hangen. Een volstrekt logisch proces, rouw kent namelijk geen tijd.
Onderdeel van de laatste rouwtaak
Rouwdeskundige Manu Keirse beschrijft dat heel mooi en benoemt verschillende rouwtaken; het verlies aanvaarden, de pijn (door)voelen, aanpassen aan een leven waar de overledene geen deel meer van uitmaakt, en het verlies een plek geven om zonder de overledene verder te kunnen leven.
Het laten maken van een herinneringsproduct is onderdeel van de laatste rouwtaak. Door met anderen te praten en op internet te zoeken, krijg je al snel een goed gevoel bij makers van troostproducten en de verschillende mogelijkheden die er zijn. Als er contact met mij wordt opgenomen is iemand toe aan een volgende stap. Vragen als welke kleding is geschikt, maar ook welk type product bij iemand past komen in ons eerste gesprek aan bod. Vaak vraag ik om een foto van de kleding, zodat ik goed zicht krijg op eventuele kleurencombinaties en gerichter kan meedenken over de mogelijkheden, passende bij de ontvanger.
Alle kleding is geschikt
Ik geef aan dat mensen zich niet hoeven te laten leiden door welke kleding geschikt is, maar vrij mogen voelen welke kleding ze graag terugzien in het eindresultaat. Misschien is het kleding die je herinnert aan een speciale gebeurtenis, kleding waarin je een overledene kon uittekenen of kleding die iemand aanhad op een belangrijke foto samen. Eigenlijk is alle kleding geschikt, of het nu sokken, sjaals, mutsen of stropdassen zijn. Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat vrijwel alles van stof geschikt is, of het nu de gebreide dekentjes van oma is, de favoriete beklede stoel van opa of de gordijnen uit een huis wat leeggeruimd moet worden.
De metamorfose
Het contact verloopt vaak telefonisch en/of digitaal en de kleding kan per post worden aangeleverd. Maar als iemand het fijn vindt, dan is hij of zij ook van harte welkom om bij mij langs te komen. Voordeel daarvan is dat we ter plekke de kleding kunnen doorlopen op bepaalde details. Of iemand afbeeldingen, patronen, logo’s, zakjes of knoopjes terug wil zien is wisselend en persoonlijk en daarom vraag ik dit altijd na. Nadat een selectie is gemaakt, maak ik een of meerdere voorstellen voor een ontwerp, leg deze voor en als iemand een keuze daaruit maakt, kan ik aan de slag. Soms kom ik tijdens het maken nog nieuwe mogelijkheden tegen en die leg ik altijd voor, zo werk ik samen met de ontvanger toe naar de metamorfose van de kleding tot een waardevol herinneringsproduct.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.