Eerder schreven wij al over bijzondere grafmonumenten en de betekenis van veelgebruikte planten- en bloemensymbolen op grafmonumenten. Er zit vaak een persoonlijke reden achter de keuze voor een bepaald monument en de opdruk. Maar voordat je een keuze maakt, is het goed om te weten dat voor grafmonumenten wettelijke regels gelden. De regels en voorwaarden voor grafmonumenten kunnen per gemeente verschillen en zijn meestal op te vragen bij de begraafplaats. Wij vertellen je meer over de regels met betrekking tot grafmonumenten en waar je allemaal op kunt letten bij het maken van een keuze.
Wat zijn grafmonumenten?
Om maar even bij het begin te beginnen leggen wij het begrip 'grafmonumenten' kort uit. Grafmonumenten zijn alle sculpturen die op het graf staan of liggen ter herinnering aan of ter ere van de overledene(n). Groot, klein, glas of hout, opvallend of juist niet; er is een hoop mogelijk! De nabestaanden gaan in gesprek met de ontwerper om ervoor te zorgen dat aan de gevraagde wensen en eisen wordt voldaan. Naast het monument zelf, voegen mensen vaak ook bepaalde accessoires -of grafdecoratie- toe. In de meeste gevallen vind je bijvoorbeeld een foto, een windlichtje of grafvaasje bij het graf. Ook kun je er voor kiezen om er gedenktekens te plaatsen.
Welke regels gelden er voor grafmonumenten?
Er gelden in Nederland wettelijke regels voor grafmonumenten. Zo moet het materiaal uiteindelijk lang meegaan en mag het monument geen scherpe punten hebben. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de afmeting van het grafmonument. Voor het plaatsen van een grafmonument kent elke gemeente een verordening. In deze verordening staan verschillende eisen waaraan moet worden voldaan voordat je toestemming krijgt voor het plaatsen van het grafmonument. De eisen variëren van materiaalgebruik tot een (bouw)tekening. Een verordening kun je gratis aanvragen bij desbetreffende gemeente. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de regels van de begraafplaats. Iedere begraafplaats hanteert namelijk zijn eigen regels en deze kunnen nogal van elkaar verschillen.
Het is goed om te weten dat je bij een eigen graf meer vrijheid hebt om te bepalen hoe het grafmonument eruit moet komen te zien dan bij een algemeen graf. Wel gelden er bij een eigen graf ook de wettelijke regels met betrekking tot de grootte, het ontwerp en het materiaal.
Soorten materialen
Niet alleen het ontwerp, maar ook het materiaal voor het grafmonument kies je zelf uit. Omdat een grafmonument buiten staat moet het materiaal wel bestand zijn tegen weer en wind.
- Het meest gebruikte materiaal voor grafmonumenten is natuursteen. Graniet, marmer, zwerfkeien en hardsteen worden vaak gebruikt voor een gedenkteken.
- Hout komt ook vaak voor en is een hartstikke mooi, natuurlijk en duurzaam alternatief voor steen! Ook heeft een houten grafmonument een warme en natuurlijke uitstraling. Hier zie je dat er meestal gebruik wordt gemaakt van eiken, teakhout of mahonie.
- Een ander prachtig materiaal voor een grafmonument is brons. Vooral bij vazen, beeldjes of letters zie je dat de voorkeur naar brons uitgaat.
- Steeds meer zie je op een begraafplaats dat glas zich leent als materiaal voor een grafmonument. Dit komt door het transparante uiterlijk en de bestendigheid tegen verschillende weertypen.
Wanneer wordt het grafmonument geplaatst?
Onze tip? Maak geen overhaaste beslissingen en neem de tijd om voor een passend en persoonlijk grafmonument te kiezen. Het fijne is dat je ook daadwerkelijk de tijd hebt. In de meeste gevallen kan ongeveer 6 maanden na het overlijden een grafmonument geplaatst worden. De grond moet namelijk eerst rusten om verzakking te voorkomen. Bij een tweede inscriptie kan dit al na drie maanden en op sommige begraafplaatsen kan dit zelfs direct of na enkele maanden, mits er toestemming is verleend en het grafmonument af is. Hier gaat namelijk ook nog wel eens wat tijd overheen. In de periode dat de keuze nog moet worden gemaakt, wordt er een tijdelijke markering bij het graf geplaatst.
Ben je op zoek naar een bijzonder grafmonument? Neem dan een kijkje op onze leverancierspagina.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.