Natuurlijk wil je jouw dierbare tot op het laatste moment herinneren zoals hij of zij was. Om hier zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen, kan postmortale make-up worden gebruikt. Dit is niet iets dat 'zomaar even' gedaan wordt. Want het opmaken van een overleden persoon, daar komt veel werk en expertise bij kijken. Het is dan ook niet voor niets dat hier speciale opleidingen voor gegeven worden.
Het gebruik van speciale make-up
Allereerst moet duidelijk in kaart worden gebracht wat de huidconditie van de persoon in kwestie is. Je kunt namelijk niet alle make-upproducten gebruiken op een huid van een overledene. De uitwerking van cosmetische ingrediënten wordt namelijk bepaald door verschillende zaken. Denk aan de huidconditie en de kleur van de huid. Deze is immers anders dan wanneer iemand nog in leven is. Het is ook zo dat er bij overleden mensen eigenlijk nooit met foundation gewerkt wordt, maar vrijwel altijd met poeder. Dit heeft te maken met het feit dat de huid door de koeling ijskoud is geworden en daardoor niet meer integreert met mager gepigmenteerde foundations. Hier zit overigens wel een kanttekening aan: poederpigmenten lossen namelijk op in vocht en kunnen een 'streepjeseffect' geven bij vochtverlies van binnenuit in combinatie met condensvorming van buitenaf. Uitdroging van de huid, kun je verkleinen door zo min mogelijk -of het liefst helemaal geen- zeep te gebruiken. Vaak wordt de huid van te voren gereinigd met milk en lotion en voorbereid met een niet te vette crème.
De no make-up look
Veel nabestaanden vragen nadrukkelijk om de 'no make-up look'. Dit is een zo natuurlijk mogelijke vorm van postmortale make-up. Hierbij wordt bijvoorbeeld een sterk verkleurde huid gecorrigeerd. Denk aan de huid weer wat kleur geven, de onderkoelde lippen wat 'warmer' maken en eventuele stuwingsplekken camoufleren. De functie van deze vorm van make-up is vooral om het vaak wat 'afschrikwekkende' effect van de dood te verminderen.
Reproductieve make-up
Postmortale make-up wordt alleen op verzoek van nabestaanden toegebracht. Mocht je dus speciale wensen hebben, dan dien je dit zelf aan te geven. Vaak willen nabestaanden hun overleden geliefde terugzien zoals zij zich hem of haar herinneren. Je kunt er dan ook voor kiezen om een foto achter te laten, zodat de 'make-up artist' de make-up hierop kan afstemmen. Dit noemen ze ook wel 'reproductieve make-up'.
Complexe restauratie: make-up na een ongeval of misdrijf
Als er sprake is van ernstige verminking, bijvoorbeeld na een ongeval of misdrijf, wordt er gesproken van 'complexe restauratie'. Als de verminking dusdanig erg is dat zelfs make-up weinig uit zal halen, dan wordt vaak aangeraden om de kist te sluiten. Als make-up nog wel tot de opties behoort, dan gaat het vaak om een combinatie tussen visagie, grime en special effects.
Postmortale make-up & werkomstandigheden
Voordat een overleden persoon wordt opgemaakt, moet er eerst heel goed gekeken worden naar verschillende factoren. Dit omdat make-up onder verschillende omstandigheden anders uit kan pakken bijvoorbeeld. Een aantal van die factoren kunnen zijn:
- Lichtval van de werkplek
- Plaats van opbaring
- Waar wordt de overledene opgemaakt? Kist, bed of op professionele werktafel?
Zoals vanzelfsprekend is hygiëne ook een heel belangrijke factor. Er wordt daarom altijd met handschoenen gewerkt en vaak ook een hepatitis B-vaccin gegeven. Daarnaast weet je nooit honderd procent zeker hoe de make-up zich 'gedraagt' na een paar dagen. In sommige gevallen zal de make-up dan ook bijgewerkt moeten worden. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een airbrush, dit omdat de huid dan niet meer aangeraakt hoeft te worden.
Reacties (8)