Dat een crematie over het algemeen goedkoper is dan een begrafenis weten de meeste mensen al. Wij zien in de praktijk echter vaak dat nabestaanden niet op de hoogte zijn van de vele andere mogelijkheden en alternatieven waarmee zij kosten kunnen besparen én toch een warme en persoonlijke invulling kunnen geven aan het afscheid. En daarom delen wij graag deze 10 tips!
Uitvaartkosten besparen x 10 tips
1. Digitale rouwkaart
Tegenwoordig doen we erg veel online, ook het online versturen van uitnodigingen is de normaalste zaak van de wereld geworden. Door de rouwkaart te mailen of ‘Whatsappen’ naar de genodigden en niet-genodigden kun je al enige kosten voor de uitvaart besparen. Denk hierbij onder andere aan de ontwerpkosten, de drukkosten en de kosten om het per post op te sturen. Daarnaast vergroot je ook de kans dat de rouwkaart op tijd wordt ontvangen en gelezen door de genodigde. Hoewel de kans zeer klein is, kan er per post namelijk wel eens iets misgaan, waardoor de rouwkaart te laat of helemaal niet aankomt bij de geadresseerde.
Houd bij het online versturen van de rouwkaart rekening met ouderen, wellicht voelt je oudtante of oudoom zich niet helemaal thuis in de digitale wereld. Dan is een rouwkaart per post toch wel fijn!
2. Geen rouwadvertentie, maar een social media post
Nu we het toch hebben over het online versturen van de rouwkaart, wat dacht je van het vervangen van een rouwadvertentie door een social media post? De kosten voor een rouwadvertentie in een landelijk dagblad kunnen al snel oplopen tot in de duizenden euro's. Door op social media het overlijden van een naaste bekend te maken, bespaar je heel wat kosten en bepaal je zelf wie het bericht te zien krijgt.
3. Thuis opbaren
In veel gevallen kun je na het overlijden kiezen voor een thuisopbaring. Veel mensen vinden het een fijn idee om hun dierbare in een vertrouwde en persoonlijke omgeving op te baren. In het geval van een thuis overlijden kan een thuisopbaring tevens de kosten van een rit naar het uitvaartcentrum besparen. Ook als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden, krijg je indien mogelijk de keuze voor een thuisopbaring of een opbaring op een andere gewenste locatie. Bij een opbaring op een andere locatie moet je onder andere rekening houden met de bijkomende kosten voor het aantal dagen dat de overledene daar opgebaard ligt.
4. Een DIY kist of wade
De keuze voor een unieke uitvaartkist is enorm! Je kunt het, zoals voor de gehele uitvaart geldt, zo duur maken als je maar wilt. Wil je écht kosten besparen, ben je heel handig met klussen én ontbreekt er aan creativiteit niets? Dan kun je er eventueel voor kiezen om zelf (rekening houdend met de vereisten) een stevige uitvaartkist samen te stellen voor je dierbare. Denk hierbij aan een houten kist of een zelfgemaakte lijkwade van textiel. Deze kun je zelf mooi versieren met tekeningen en teksten of aankleden met bloemen. Vind je een Do It Yourself kist of wade iets te spannend? Dan kun je ook kiezen voor een mooie basis kist, die je zelf kunt personaliseren met speciale stickers of bloemen uit eigen tuin. Bij Beerenberg kun je terecht voor prachtige stickers die je op de kist kunt plakken.
5. Thuis afscheid nemen
En wat dacht je van een uitvaart in eigen tuin? Hoewel hier wel het een en ander bij komt kijken, is dit goed mogelijk! En niet geheel onbelangrijk, je kunt hier heel wat kosten mee besparen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de catering en de kosten voor het gebruik van de locatie. Naast uitvaartkosten besparen is een bijkomend voordeel dat je minder tijdsdruk hebt. Je bepaalt zelf op welk tijdstip je de gasten ontvangt en als het allemaal een beetje uitloopt hoef je je geen zorgen te maken over eventuele extra kosten die een locatie wél zou rekenen. Daarnaast kan het ook voor je eigen gemoedsrust erg fijn zijn om geen rekening te hoeven houden met de tijd.
6. Zelf de catering verzorgen
Wil je in plaats van een plakje cake en een kop koffie iets geheel anders laten serveren aan de gasten? Dan kun je eventueel kiezen voor een ervaren cateraar die de catering op de uitvaart een gepaste invulling geeft. Maar als je kosten wilt besparen, kun je beter zelf de catering verzorgen, indien de locatie het meebrengen van eigen hapjes en drankjes toelaat uiteraard. Of schakel de hulp van vrienden en familie in. Zij willen je hier vast wel bij helpen en/of het een en ander uit handen nemen, zodat jij je volledig kunt richten op het afscheid nemen.
7. Prijzen vergelijken
Uitvaartkosten besparen kan het makkelijkst als je prijzen vergelijkt. Dit geldt eigenlijk voor alle onderdelen van de uitvaart (vóór, tijdens en na); van de uitvaartondernemer, de locatie tot de begraafplaats, crematorium en meer! Uiteraard heb je geen zeeën van tijd om uitgebreid op onderzoek uit te gaan als een dierbare net is overleden en wil je het liefst zo snel mogelijk beslissingen nemen. Onze tip: achterhaal eerst of de overledene zijn of haar uitvaartwensen ergens heeft vastgelegd. Dit maakt het voor nabestaanden veel makkelijker om de ‘juiste’ keuzes te maken op korte termijn. Is er geen sprake van een wensenlijst? Schakel dan de hulp in van een uitvaartondernemer. Zij kunnen jou adviseren en aan de hand van jouw wensen een passende offerte opmaken. En onthoud, je hoeft niet perse voor de eerste uitvaartondernemer die je spreekt te kiezen. Vergelijk de offertes die je ontvangt en kies voor de offerte die past binnen het budget. Vergeet hierbij niet dat een klik met de uitvaartondernemer óók erg belangrijk kan zijn...
Ps: het inschakelen van een uitvaartondernemer is niet verplicht. Door de uitvaart helemaal zelf te regelen kun je uitvaartkosten besparen. Een ervaren uitvaartondernemer kan jou in de meeste gevallen echter het beste adviseren en ontzorgen in deze onstuimige periode. Een uitvaart regelen? Bel ons 085-0475508 (24/7).
8. Alternatief voor een rouwauto
Heel veel mensen zijn er nog niet van op de hoogte dat een rouwauto niet perse zwart of wit hoeft te zijn, terwijl er zelfs talloze, unieke andere mogelijkheden zijn voor het rouwvervoer. Hield de overledene van wielrennen of lekker een rondje fietsen door de stad? Dan kun je een speciale fietskar huren waarmee je de uitvaartkist kunt vervoeren. Of wat dacht je van de eigen camper of motor van de overledene? Dit soort alternatieven kunnen al gauw honderden euro’s besparen. Daarnaast bestaat er ook nog een uitvaartbus, waarmee je de kosten voor eventuele volgauto’s kunt drukken. Neem maar eens een kijkje bij Rouwbusdirect.nl.
9. Kies voor een bijzondere asbestemming
De crematie as van een dierbare kun je tegen bepaalde kosten laten begraven, bijzetten of uitstrooien op een gekozen begraafplaats of een daarvoor bestemde stuk grond van een crematorium. Naast deze mogelijkheden zijn er ook kosteloze en bijzondere asbestemmingen, waar je je wellicht fijner bij voelt. Denk bijvoorbeeld aan een mooie locatie waar de overledene graag kwam, zoals de zee. Of plant een boompje met een klein deel van de as, als de overledene bijvoorbeeld van de natuur hield. Lees je eerst goed in over de regels en gebruiken bij het uitstrooien van de as.
10. Uitvaart in besloten kring
Last but not least: uitvaartkosten besparen met een uitvaart in besloten kring. Een uitvaart in besloten kring kan net zo warm en persoonlijk zijn als een uitvaart met veel gasten. Hoe meer mensen je uitnodigt, hoe hoger de totale kosten kunnen uitvallen. Hoewel een aantal basiskosten gelijk blijven bij een uitvaart in besloten kring, kun je wel denken aan lagere kosten voor de consumptie en wellicht ook een kortere afhuur tijd.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.