Uitvaartkosten bestaan over het algemeen uit 'basis uitvaartkosten' en 'bijkomende uitvaartkosten', oftewel extra opties. Deze bijkomende kosten zijn meestal niet strikt noodzakelijk, maar kunnen wel een bijdrage leveren aan een persoonlijke uitvaart die recht doet aan hoe de overledene in het leven stond. Wij lichten kort toe wat er wordt verstaan onder basis uitvaartkosten en geven zes voorbeelden van bijkomende uitvaartkosten.
Basis uitvaartkosten
Basis uitvaartkosten zijn in feite de kosten voor een 'eenvoudige' uitvaart met enkel de standaard diensten. Deze kosten bestaan onder andere uit de verzorging en eventueel het overbrengen van de overledene, het regelen van de uitvaart, de aanschaf van een uitvaartkist of een lijkwade en het type uitvaart (begrafenis of crematie). Naast de kosten van begraven of cremeren kunnen de overige kosten sterk variëren, afhankelijk van de wensen en het al dan niet zelf uitvoeren van bepaalde onderdelen van de uitvaart. Deze wensen en keuzes beïnvloeden de totale kosten van de uitvaart.
6 x Voorbeelden van bijkomende uitvaartkosten
De bloemen
Wat betreft de bloemen voor de uitvaart kun je alle kanten op om deze binnen jouw budget zo persoonlijk mogelijk te maken. Van strak en traditioneel, tot weelderig en robuust; een professionele uitvaartbloemist denkt graag met je mee. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor een eventueel lint bij het rouwstuk en de bezorging.
De afscheidslocatie en de catering
We schreven eerder al over de verschillen tussen een rouwcentrum en een andere uitvaartlocatie. Er wordt steeds meer gekozen voor een afscheidsplechtigheid of condoleance buiten het crematorium of uitvaartcentrum. Denk bijvoorbeeld aan een uitvaart in eigen tuin of een andere bijzondere uitvaart- en/of condoleance locatie die bij de overledene past. Ook het plakje cake en een kopje koffie worden steeds vaker vervangen door een buffet met de lievelingshapjes van de overledene. Aan de hand van de uitvaartwensen kunnen cateraars in het crematorium, uitvaartcentrum of op een andere gekozen locatie een gepaste en persoonlijke invulling geven aan de uitvaartcatering. De kosten van de uitvaartlocatie en de catering kunnen dus sterk variëren.
De kistdragers
Hoewel veel nabestaanden ervoor kiezen om zelf dragers aan te wijzen, zijn er ook heel veel mensen die dit liever overlaten aan professionele kistdragers. Ervaren kistdragers zorgen ervoor dat je dierbare op een respectvolle en stijlvolle manier wordt gedragen en begeleid naar zijn of haar laatste rustplaats. De kosten hiervoor zijn in de meeste gevallen afhankelijk van hoe lang de dragers nodig zijn, op hoeveel locaties de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en natuurlijk het aantal dragers.
Het rouwvervoer
Er zijn diverse unieke mogelijkheden voor het rouwvervoer. De standaard zwarte rouwauto wordt bijvoorbeeld steeds vaker vervangen door een kleurrijke limousine of speciale rouwbus (zie Rouwbusdirect.nl). Daarnaast kiezen sommige mensen er zelfs voor om hun eigen vervoer te gebruiken. Denk hierbij aan een camper. Hiermee kunnen zij de uitvaartkosten drukken. De kosten van de rouw- en volgauto's worden berekend op basis van de kilometers. Voor de volgauto's wordt doorgaans ook de wachttijd in rekening gebracht.
De rouwkaart, bedankkaart en eventuele advertentiekosten
Een ander voorbeeld van bijkomende uitvaartkosten zijn de rouwkaart en bedankkaart, maar ook eventuele rouwadvertenties. Nabestaanden kiezen er meestal voor om een advertentie in de krant, of in meerdere kranten, te plaatsen als hun dierbare overledene maatschappelijke functies had en/of zich inzette voor het verenigingsleven. Daarnaast kan een rouwadvertentie ook een uitkomst bieden als niet alle contacten van de overledene bekend zijn en dus niet iedereen een rouwkaart heeft ontvangen. Op deze manier kunnen nabestaanden toch nog alle vrienden, kennissen en eventueel verre familie van de overledene informeren over het overlijden. De kosten van een rouwadvertentie zijn afhankelijk van plaatsing in regionale of landelijke dagbladen en van het gewenste formaat.
Het grafmonument of de urn
Ook het grafmonument, of de urn om de as in te bewaren, vallen onder de bijkomende uitvaartkosten. In het geval van een begrafenis, dien je ook rekening te houden met de bijkomende grafkosten. Deze grafkosten verschillen per gemeente. Het gaat hierbij om de kosten voor de huurperiode/grafrechten en de onderhoudskosten van het graf. In het geval van een urn kun je eventueel kiezen om deze te laten bijzetten in een bestaand (urnen) graf of urnenmuur. Ook hier komen kosten bij kijken.
Meer voorbeelden van bijkomende uitvaartkosten:
Bijkomende uitvaartkosten zijn afhankelijk van de uitvaartwensen
De bijkomende uitvaartkosten hangen uiteraard af van de persoonlijke wensen en eisen van de nabestaanden en/of de overledene. Daarbij komt kijken dat de kosten per (bovengenoemd) onderdeel sterk kunnen variëren. Je kunt het in de meeste gevallen zo duur maken als je maar wil. Door nu alvast je uitvaartwensen vast te leggen kun je eenvoudig een schatting maken van de vaste en bijkomende uitvaartkosten. In onze online uitvaart planning tools kun je aan de hand van vragen en inspirerende voorbeelden jouw wensen voor een persoonlijk afscheid in kaart brengen. Deze kun je makkelijk delen met vrienden of familie, zodat zij weten waar zij rekening mee moeten houden bij het organiseren van jouw uitvaart en de eventuele kosten inzichtelijk hebben.
Daarnaast kun je afhankelijk van de uitvaartwensen en kostenoverzicht voor jezelf bepalen welke uitvaartverzekering het beste bij jou past.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.