0
Terug naar overzicht

Alles over de nabestaandenuitkering

04/08/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
nabestaandenuitkering

Als iemand overlijdt kan dit financiële gevolgen hebben voor de partner en de kinderen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij in aanmerking komen voor een nabestaandenuitkering. De overheid wilt er met deze uitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) zo veel mogelijk voor zorgen dat nabestaanden een basisinkomen hebben. In dit artikel vertellen we wat een nabestaandenuitkering inhoudt en wanneer je hier recht op hebt.

Wat houdt een nabestaandenuitkering in?

De Anw is een Nederlandse volksverzekering die nabestaanden het recht geeft op een basisuitkering als financiële ondersteuning na het overlijden van een (ex-)partner of ouder. Als inwoner van Nederland ben je hier automatisch voor verzekerd. Als je je partner verliest en kinderen hebt tot 18 jaar of als je arbeidsongeschikt bent, kun je in aanmerking komen voor een nabestaandenuitkering. Let wel op: niet iedereen heeft hier ook daadwerkelijk recht op. Er gelden strenge voorwaarden om een nabestaandenuitkering te krijgen. Het bedrag dat je door De Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitbetaald krijgt, is maximaal 70% van het nettominimumloon. De hoogte van de te ontvangen Anw-uitkering verschilt per soort uitkering en hangt af van het inkomen van de nabestaande. Op de website van de SVB kun je de hoogte van de uitkering vinden.

Nabestaandenuitkering: de voorwaarden

Een nabestaandenuitkering krijg je dus niet zomaar. Per situatie gelden anderen voorwaarden waar je aan moet voldoen. Wij zetten de voorwaarden per situatie onder elkaar:

Overleden partner

Als je partner op de dag van overlijden verzekerd was voor de Anw, kun je de uitkering krijgen als je nog niet jouw AOW-leeftijd hebt bereikt, voor een inwonend (pleeg- of stief)kind van jonger dan 18 jaar zorgt of als je minimaal 45% arbeidsongeschikt bent.

Overleden (ex-)partner

In sommige gevallen kun je ook een nabestaandenuitkering krijgen als ex-partner van de overledene. Als je op de dag van de scheiding én op de dag van overlijden van je ex-partner zorgt voor een inwonend (pleeg- of stief)kind van jonger dan 18 of minimaal 45% arbeidsongeschikt bent, je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, je ex-partner op de dag van overlijden verplicht was partneralimentatie te betalen en verzekerd was voor een nabestaandenuitkering.

Overleden ouders

Als een kind beide ouders niet meer heeft kan het kind tot 21 jaar een wezenuitkering krijgen. Het kind krijgt deze uitkering onder de voorwaarde dat de laatst overleden (stief)ouder verzekerd was voor de Anw. Vanaf 16 jaar t/m 21 jaar gelden er extra voorwaarden om de wezenuitkering te verlengen.

16 en 17 jaar

Voor kinderen van 16 en 17 jaar geldt dat zij een wezenuitkering krijgen als zij naar school gaan om een startkwalificatie te halen of hier een vrijstelling voor hebben gekregen óf na het halen van een startkwalificatie dagonderwijs volgen. Als de wees zorgt voor het huishouden gelden weer andere voorwaarden. Zo mag er geen sprake zijn van een huwelijk, woont de wees niet samen, wordt er veel tijd besteedt aan het verzorgen van het huishouden, is er in het huishouden een ander kind met een wezenuitkering, is er een startkwalificatie behaald (indien er geen vrijstelling is verleend).

18 tot 21 jaar

Als de wees zorgt voor het huishouden gelden dezelfde voorwaarden als hiervoor zijn benoemd. Als hier geen sprake van is heeft het kind recht op een wezenuitkering als hij of zij volledig dagonderwijs volgt.

Geen nabestaandenuitkering

Zodra je niet meer aan bovengenoemde voorwaarden voldoet stopt de nabestaandenuitkering. Het kan ook voorkomen dat je aan de voorwaarden voldoet, maar toch geen nabestaandenuitkering krijgt. Als je partner binnen één jaar overlijdt aan een ziekte die hij of zij al had op moment dat jullie trouwden of gingen samenwonen bijvoorbeeld. Als je in het buitenland gaat wonen kan je nabestaandenuitkering veranderen of zelfs beëindigd worden. 

Een nabestaandenuitkering aanvragen

Als je echtgenoot of geregistreerd partner overlijdt, wordt dit automatisch doorgegeven aan de SVB. Je ontvangt binnen enkele weken vanaf de dag van het overlijden een brief van hen waarmee je de nabestaandenuitkering kunt aanvragen. Woonden jullie samen, maar was er geen sprake van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap? Dan kun je de nabestaandenuitkering zelf aanvragen via de website van de SVB.

Bron: Rijksoverheid, VanAtotZekerheid, SVB

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje