Een partner verliezen waarmee je lief en leed hebt gedeeld is een grote klap, ongeacht je leeftijd. Na het overlijden van je geliefde ontstaat er een leegte in je leven die niet is op te vullen, waardoor je je vaak eenzaam kan voelen. De dagelijkse dingen die jullie samen deden zijn nu slechts herinneringen en je moet je aanpassen aan alle veranderingen die hierbij komen kijken. Om je een steuntje in de rug te geven delen wij enkele tips bij rouw na het verlies van je partner.
Rouwverwerking bij het verlies van je partner
Rouwverwerking bij het verlies van je partner op jonge leeftijd
Op jonge leeftijd sta je nog midden in het leven. Je hebt bepaalde doelen voor ogen en bent misschien al bezig met het plannen van een toekomst samen met je partner. Als je je partner op jonge leeftijd verliest, zul je een hoop verwachtingen moeten bijstellen. In deze fase van het leven is het lastig om met rouw om te gaan. Het kan voelen alsof je in een soort identiteitscrisis terechtkomen. Alle gezamenlijke plannen die je had vallen ineens weg. Je moet jezelf als het ware opnieuw uitvinden. Neem vooral de tijd om jezelf te herontdekken. Dit kan een moeilijk proces zijn waar je de hulp van een professional bij kunt gebruiken.
Rouwverwerking bij het verlies van je partner op latere leeftijd
Als je op oudere leeftijd je partner verlies, kunnen er andere dingen in je leven spelen dan bovengenoemde. Misschien ben je al vele jaren samen met je partner geweest en hebben jullie samen (klein)kinderen. Als je er na al die tijd ineens alleen voor staat, kan er een groot gevoel van eenzaamheid ontstaan. Je hebt samen veel doorstaan en nu moet je de dagen, maanden en jaren zonder je partner vullen. Sommige mensen worden hier zelfs depressief van en kunnen hierdoor de zin van het leven missen. Dit is natuurlijk begrijpelijk, het gemis is groot. Het delen van je gevoelens en ervaringen met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt kan helpen. Echter kan het zijn dat de oudere generatie soms meer moeite heeft met het praten over gevoelens, dan de jongere. Ook in dit geval kan rouwbegeleiding een goede uitkomst bieden om de zin van het leven weer op te pakken.
Dingen die veranderen wanneer je partner overlijdt + tips
Er zijn vele factoren waar je rekening mee kunt houden als je partner overlijdt. Wij lichten de belangrijkste toe en delen hier enkele tips bij:
Een andere realiteit
Ontkenning komt vaak voor na het verlies van een dierbare. Je wilt niet geloven dat je door moet gaan zonder je geliefde. Door jezelf in de realiteit te plaatsen en met de nodige begeleiding kun je leren om het verlies onder ogen te komen. Dit kan bijvoorbeeld door een brief te schrijven aan je dierbare. Schrijf over het overlijden, al je gevoelens en het gemis. Maar ook over de herinneringen en alle mooie dingen die jullie samen hebben meegemaakt.
Door over je gevoelens en ervaringen te schrijven geef je jezelf de ruimte om de situatie te 'accepteren'. Voortaan zul je bepaalde dingen alleen moeten doen. Natuurlijk mag je je verdriet toelaten, maar het is ook belangrijk om niet alleen met het verdriet thuis te zitten. Ga er op uit, kom in beweging en probeer onder de mensen te blijven. Het kan je zelfs enorm goed doen om alleen op vakantie te gaan om jezelf te herontdekken.
Alles gaat door
In eerste instantie moet je alles weer even op een rijtje krijgen en probeer je jezelf zo goed mogelijk staande te houden. Tegelijkertijd gaat het leven ook gewoon verder. Alles gaat door, de tijd staat niet stil. In het begin zul je veel aandacht krijgen van de mensen om je heen. Houd er rekening mee dat dit in de loop der tijd kan afnemen. Minder telefoontjes, minder appjes om te vragen hoe het met je gaat en minder bezoek. Het kan helpen om een ritme te creëren voor jezelf. Hoe moeilijk dit ook is, probeer op bepaalde dagen en tijden activiteiten in te plannen. Simpele dingen als eten op een bepaald tijdstip of dagelijks een wandeling maken kunnen al helpen.
Spullen van je partner
Eén van de lastigste dingen na het overlijden van je partner is het opruimen van zijn of haar spullen. De kleding hangt nog in de kledingkast, misschien staat die heerlijk ruikende shampoo die hij of zij altijd gebruikte nog in de badkamer of die speciale koffiebeker in de keukenkast. Je komt overal spulletjes tegen die je doen denken aan je partner. Aan de ene kant kan dat juist troost bieden, maar het kan je ook telkens meesleuren in het verdriet. Daarom kan het opruimen van de spullen ook helpen bij de rouwverwerking. Doe dit wanneer je er klaar voor bent en neem vooral je tijd. Lees hier wat je kunt doen met de spullen van een overleden dierbare.
Rouw kent geen tijd
Rouw kent geen tijd en je kunt er geen einddatum aan hangen. Daarnaast rouwt iedereen op zijn eigen manier. Voor sommigen werkt het goed om de overledene nog te blijven herdenken op bepaalde momenten, of zelfs dagelijks in huis. Dit kan op allerlei manieren. Hoe je dit doet bepaal je helemaal zelf. Denk aan het vieren van een verjaardag of in de waarden die je bijvoorbeeld aan je kinderen meegeeft.
Nieuwe uitdagingen
Na een ingrijpend verlies kan het moeilijk zijn om je leven weer op te pakken. Bepaalde taken die je partner altijd op zich nam, moet jij vanaf nu overnemen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke taken zoals een wasje draaien of koken. Dit voelt wellicht als een uitdaging en kan zorgen voor een dubbel gevoel. Aan de ene kant word je ontzettend onafhankelijk, maar alles doen wat je partner gewoonlijk deed, kan ook confronterend zijn. Probeer deze veranderingen je niet in de weg te laten staan om je leven opnieuw in te delen.
Opnieuw verliefd worden
Opnieuw verliefd worden na het verlies van je partner lijkt voor sommigen ondenkbaar. Maar je weet vooraf nooit wat de toekomst je brengt. Dus ook een nieuwe liefde is niet altijd uit te sluiten. Verliefd worden op een ander kan gemengde gevoelens met zich mee brengen, waaronder schaamte en schuldgevoelens. In het artikel 'Een nieuwe relatie na het overlijden van je partner' vertellen we hier meer over.
Reacties (19)