Bij een uitvaart in een Protestantse kerk zijn er niet echt richtlijnen. Hierdoor is er veel ruimte om de uitvaart persoonlijk te maken. Zang en gebed staan centraal in de dienst, ook vertellen de nabestaanden vaak iets over de overledene.
Begrafenis of crematie
Tegenwoordig is de keuze voor begraven of cremeren veel vrijer bij de uitvaart in een Protestantse kerk. De mensen mogen dit zelf beslissen. Wel zien de protestanten het lichaam als een omhulsel. Na de dood verlaat de ziel het lichaam en stijgt het op naar de hemel. De keuze voor begraven wordt dan ook vaker gemaakt, maar het is zeker niet verboden om te kiezen voor een crematie waarin de kerkdienst een belangrijke rol speelt.
Gebruiken & rituelen van de uitvaart in een Protestantse kerk
Bij de Protestantse uitvaartdienst zijn er niet specifiek kerkelijke rituelen. De dominee gaat in op het leven van de overledene, waarbij de naam van de overledene vaak genoemd wordt. De naam staat ook bij de nabestaanden centraal en hebben deze vaak in gedachten. Er wordt gepraat over de hoogte- en dieptepunten met Bijbelteksten die ondersteuning bieden. De teksten zijn vaak gekozen door de familie. Ook kiezen zij ervoor om een kaars aan te steken tijdens de dienst en welke bloemen er gelegd worden.
De predikant zegt een laatste gebed bij het graf of het crematorium als het lichaam een wordt met de aarde. De nabestaanden nemen hier in stilte afscheid van hun dierbare. Na de dienst komt men nog bij elkaar, wordt er veel gepraat en persoonlijke gesprekken gevoerd.
In de zondagsdienst na de uitvaart wordt nog even stilgestaan bij de overledene. Er wordt een mooi woord gezegd en de familie wordt genoemd.
De rol van de dominee
De dominee speelt ook een belangrijke rol bij de uitvaart. De dagen rond het overlijden staat deze de familie al bij. Hij kan helpen met de opbaring en de verzorging van de uitvaart. Op de dag van de uitvaart leidt hij de dienst en begeleidt hij de familie naar het graf voor een laatste gebed.
Sommigen dominees ondersteunen de nabestaanden ook na de uitvaart. Ze begeleiden degene die moeite hebben met de emoties van het verlies. Zo geven ze advies in het herinneren van de overledene, bidden samen en proberen ze met de nabestaanden te praten over wat hun dwarszit.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.