Een overleden dierbare herdenken kan op verschillende manieren. Je kunt een kaarsje aansteken, een fotoalbum samenstellen of een gedenkhoekje in huis creëren. Maar heb je er ooit aan gedacht om een overledene online te herdenken? Je vraagt je nu misschien wel af wat wij met 'online herdenken' bedoelen. Het is eigenlijk een persoonlijk gedenkhoekje zoals je die in huis kunt hebben, maar dan online! Ter inspiratie geven wij 5 ideeën van online herdenken.
Online herdenken: 5 ideeën
1. Creëer een online gedenkpagina
Ons eerste idee is om een online gedenkpagina aan te maken. Wellicht heb je er al eens van gehoord of heb je het al eens gezien. Het komt namelijk steeds vaker voor dat nabestaanden een online gedenkpagina aanmaken ter ere van de overledene. Bij MOMENT.online maak je gemakkelijk en snel zo een gedenkpagina aan. Op de gedenkpagina kunnen vrienden en familie herinneringen aan de overledene met elkaar delen, in woord en beeld. Je houdt als nabestaande zelf de regie in handen van de gedenkpagina en bepaalt zelf wie er toegang hebben en een herinnering kunnen achterlaten. Zo behoud je een online verzameling aan herinneringen en lieve berichten over de overledene. Alle herinneringen van je eigen pagina kunnen ook weer eenvoudig van de site worden gehaald (gedownload) om er direct een herinneringsboek van te laten maken.
2. Deel herinneringen op social media
Deel online foto's van de overledene op jouw social media kanalen waar je een leuk verhaal bij kunt vertellen. Schrijf er bijvoorbeeld bij wat er op de foto gebeurt, wat er werd gezegd en wat voor dag het was. Je kunt de foto's eens per maand delen of op belangrijke momenten als je iemand heel erg mist.
Als je niet veel foto's hebt van of met de overledene of je wilt toch liever geen foto's online delen, dan kun je er ook voor kiezen om bijzondere verhaaltjes of herinneringen te delen. Dit kunnen grappige, verdrietige, leuke, spraakmakende verhalen of herinneringen zijn aan de overledene. Vaak vinden mensen het leuk om te lezen en ze zullen er geheid op reageren. Dat kan ook weer wat troost bieden.
3. Maak een gedenkpagina op Facebook
Nu we het toch hebben over social media; wist je dat je ook een speciale gedenkpagina kunt maken op Facebook als jouw overleden dierbare ook lid was van Facebook? Wij hebben een heel artikel gewijd aan deze mogelijkheid waarbij we stap voor stap uitleggen hoe je een gedenkpagina op Facebook maakt van het profiel van de overledene.
4. Stel een playlist samen
Stel online een playlist samen met de favoriete nummers van de overledene of met nummers die jou aan de overledene doen denken en deel dit online. Het is niet alleen voor jezelf fijn om naar te luisteren, maar waarschijnlijk zullen vrienden en familieleden van de overledene het ook wel waarderen en leuk vinden. Wie weet hebben ze zelf ook nog suggesties voor nummers die hen aan de overledene doen denken. Deze kun je dan aan de playlist toevoegen.
5. Maak zelf een blogpagina
Ben je goed in schrijven en vind je het fijn om je gevoelens en emoties te uiten in een blog? Maak dan zelf een blogpagina aan. Er zijn diverse tools waarmee je dit (gratis) kunt opzetten. Blog bijvoorbeeld over hoe je het verlies ervaart en wat je er zoal aan doet om met het verlies en de rouw om te gaan. Een ander idee is om gedichten te delen. Soms kun je gevoelens heel goed verwoorden door het schrijven van een gedicht. Je kunt andere mensen op jouw blogs wijzen door steeds als je een nieuwe blog op je site plaatst dit aan te geven op social media.
Voordelen van online herdenken:
Online herdenken heeft zo zijn voordelen, wij benoemen enkele voordelen:
- Je kunt het op ieder gewenst moment bijwerken.
- Je bepaalt grotendeels zelf wie er kunnen reageren op een online gedenkplekje.
- Als de overledene familieleden of vrienden heeft die in het buitenland wonen kun je ze online gemakkelijker betrekken. Zo kan iedereen elkaar op afstand toch nog een beetje steunen en troosten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.