0
Terug naar overzicht

Wat gebeurt er met je huisdier als je overlijdt?

25/09/2018
Stephanie Sequeira
Delen:
Wat gebeurt er met je huisdier als je overlijdt

Wat gebeurt er met je huisdier als je overlijdt? Een vraag waar niet iedereen zich dagelijks mee bezighoudt, terwijl het toch wel goed is om er even bij stil te staan. Wil je dat jouw huisdier naar een dierenasiel gaat of heb je iemand in gedachten waar hij of zij naar toe kan, mocht je komen te overlijden? Het is goed om hier bij stil te staan en deze zaken alvast te regelen. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden hierover moeten beslissen. En zo weet je dat jouw huisdier goed terecht komt.

Een veilig thuis bij bekenden

Als je een huisdier hebt dan wil je dat deze zo goed mogelijk terecht komt, mocht jij er niet meer zijn. Bedenk goed voor jezelf waar jij je prettig bij voelt en wat er mogelijk is. Als je met een partner woont is de keuze vaak snel gemaakt, je huisdier blijft dan hoogstwaarschijnlijk bij hem of haar. Als je alleen woont is het echter een ander verhaal. Er moet natuurlijk voor je huisdier gezorgd worden door iemand. Het liefst door iemand waarvan je weet dat hij of zij met veel liefde voor je huisdier zal zorgen als jij er niet meer bent. Velen vinden het daarom ook fijner als het dier binnen de familie blijft of bij een goede en betrouwbare vriend(in) of kennis. Maar dan moet dit wel mogelijk zijn. Heb je iemand voor ogen die de zorg voor jouw huisdier(en) kan overnemen? Bespreek dit dan met hem of haar. Zorg dat wel duidelijk is voor de ander wat de zorg inhoudt en dat je zeker weet dat hij of zij het echt wil en kan. Daarnaast is het raadzaam om de gemaakte afspraken ergens vast te leggen.

Huisdier in testament opnemen

Als je eenmaal hebt besloten wat er met je huisdieren moet gebeuren mocht je komen te overlijden, dan kun je dit vastleggen. Dit kun je zelf op papier zetten en bij je belangrijke documenten leggen. Maar om de toekomst die je voor je huisdier voor ogen hebt met zekerheid vast te stellen zul je dit in een testament moeten vastleggen. Hierin kun je een persoon of instelling aanwijzen als verzorger van jouw huisdier. Je kunt in het testament ook een legaat opnemen; een geldbedrag dat je aan een specifieke persoon of organisatie nalaat. Hiermee kan je bijvoorbeeld de kosten van de verzorging na jouw dood regelen.

Dierenorganisaties

Je kunt zoals we hierboven al aangaven ook organisaties in je testament op laten nemen. Vaak laten mensen bijvoorbeeld geld na aan een goed doel. Sommige goede doelen, die zich richten op het welzijn van dieren, kunnen de zorg van huisdier(en) op zich nemen. Mocht je geen bekenden hebben in jouw omgeving die de zorg voor jouw huisdier op zich kunnen nemen, dan kun je dus ook denken om een instantie te benoemen in je testament. Denk bijvoorbeeld aan de dierenbescherming. Zij bieden aan om in een persoonlijk gesprek samen te kijken naar je wensen en persoonlijke situatie. Zij vertellen je dan onder andere wat jouw nalatenschap voor dierenwelzijn kan betekenen en op welke manieren je kan nalaten (bijvoorbeeld aan specifieke projecten). Ook kunnen ze met jou doornemen of en hoe ze de zorg voor je huisdier op zich zullen nemen. 

Wat gebeurt er met je huisdier als je overlijdt? Weet jij het al?

Wellicht heeft dit artikel je aan het denken gezet of misschien heb je de zorg voor je huisdier(en) al geregeld, mocht je komen te overlijden. We zijn benieuwd of en hoe je het geregeld hebt. Ook tips zijn altijd welkom! Laat het in een reactie onder dit artikel weten.

Lees alles omtrent huisdieren en overlijden/rouw op RememberMePets.nl

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Raf Das op 5 nov 2024, 09:35
"Ik zoek naar ee oplossing voor mij hond Bas in dien ik te overlijden kom. Ik heb geen familie of kennis waar hij terecht kan maar wil wel zorgen dat Bas ergens goed terecht komt. Wat is er dan mogelijk?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje