De ontwerpen van JavyDesign, de designstudio van Oosterhoutse productdesigner Jeroen Verdaasdonk, zijn een lust voor het oog en altijd voorzien van een bijzonder verhaal. Zo ook zijn nieuwste creatie: een herinneringsmeubel dat in zo'n beetje ieder interieur niet zal misstaan. Het meubelstuk, genaamd Memoriae, is het resultaat van een zoektocht naar een manier om een overleden dierbare op een waardige en stijlvolle manier te gedenken.
Het idee voor Memoriae is ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring. "In 2016 overleed mijn broer en werd ik geconfronteerd met een hoop vragen. Mijn broer was 34 jaar in mijn leven, en van het een op het andere moment werd hij een herinnering. Wat je dan vaak hoort, zijn kreten als 'je moet het een plekje geven'. Maar hoe doe je dat dan? Hoe gedenk je iemand? Zet je dat soort voorwerpen in een doos op zolder, in een kast achter slot en grendel of stal je ze juist uit? Zodat jij en iedereen om je heen ze nog af en toe kunnen zien en aanraken. Vanuit die gedachte is het ontwerp van Memoriae ontstaan."
Het verhaal achter Memoriae
Na de eerste schetsen en het in eigen beheer ontwikkelen van Memoriae is het bijzondere meubelstuk nu dan eindelijk af. Tijdens Object Rotterdam heeft het zijn debuut gemaakt voor het publiek, de reacties waren zeer positief. "Je ziet dat mensen het concept erg boeiend vinden, vooral het verhaal en de symboliek erachter, maar ook de specifieke vormgeving. De poot begint bijvoorbeeld heel dun en eindigt breder, dit symboliseert het traject dat je doorloopt wanneer je iemand verloren bent. Eerst ben je als het ware heel fragiel, maar gaandeweg word je toch sterker. Dit verhaal, gecombineerd met de persoonlijke invalshoek maakt het allemaal heel herkenbaar."
Universele behoefte
Hoewel de oorsprong van het meubel dus een persoonlijke reden heeft, is het voor de ontwerper belangrijk dat er met Memoriae in een universele behoefte wordt voorzien. "Iedereen die iemand verliest komt met dezelfde soort vragen te zitten. Ik denk dat ik met dit meubel mijn eigen persoonlijke ervaring ben ontstegen. Ik ben van mening dat het belangrijk is om een dierbare waardig en op een mooie manier te gedenken, maar daarbij ook een stukje discretie te bieden. Dat heeft geleid tot de specifieke vorm van het meubel. Voor de romp zit een soort vleugelvorm die ervoor zorgt dat de spulletjes van de dierbare - denk aan sieraden of brieven - bereikbaar maar toch beschermd blijven. Het blijft benaderbaar en open. Verder is de bodem van het gedenkmeubel bedekt met vilt van een mooie, zachte textuur. Dit om ervoor te zorgen dat die waardevolle voorwerpen niet op een koude, stalen plaat liggen."
Eigenlijk zorg je ervoor dat persoonlijke voorwerpen die na verloop van tijd misschien naar zolder verplaatst worden, toch een plekje krijgen. De dierbare blijft zo voortleven in herinneringen.
Naar wens aan te passen
"Verder kun je op de bovenkant van het meubel voorwerpen plaatsen die wel wat meer in het zicht mogen staan. Denk hierbij aan fotolijsten, een mooie vaas of een urn. Zodoende heb je verschillende manieren om voorwerpen uit te stallen." Het meubel is bovendien naar wens aan te passen, door slim gebruik te maken van verschillende kleuren en materialen. Van de vier poten waarop de stalen romp rust tot de vormen van het bodempaneel: er zit overal een verhaal achter. Verdaasdonk: "De romp is leverbaar in drie standaard kleuren en het vilt paneel in twee structuren en twee kleuren. De poten zijn in eiken- en essenhout verkrijgbaar. Zo kan het meubel worden afgestemd op de wensen van de klant, sommige mensen vinden licht heel mooi, anderen willen juist donkere of warme kleuren."
Het Memoriae gedenkmeubel
Herinneringen levend houden
Het meubelstuk is dus een hulpmiddel om herinneringen levend te houden. En dat is volgens Verdaasdonk een van de filosofieën achter Memoriae: "Eigenlijk zorg je ervoor dat die persoonlijke voorwerpen die naar verloop van tijd misschien naar zolder verplaatst worden, toch een plekje krijgen. De dierbare blijft zo voortleven in herinneringen. Je vergeet iemand natuurlijk nooit, maar op deze manier heb je de mogelijkheid om eraan herinnerd te worden. Als je er langs loopt bijvoorbeeld, kun je eventjes de herinnering aan iemand op een tastbare manier beleven."
Het bieden van troost aan mensen die een dierbare zijn verloren, dat is dus eigenlijk waar het allemaal om draait bij dit meubel? Verdaasdonk: "Memoriae kan steun bieden aan hen die worden geconfronteerd met gemis en leegte. Door het meubel toe te passen hou je die waardevolle herinneringen ook nog ech levend en zorg je ervoor dat hij of zij niet vergeten wordt. En hoe verschillend we allemaal ook zijn in het verwerken van ons verlies, ik denk dat dat voor veel mensen kan helpen. Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om."
Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere creatie van Javy Design? Op de website vind je meer informatie over Memoriae. Ook kun je hier uiteraard vrijblijvend contact opnemen met Jeroen Verdaasdonk.
Reacties (1)