Shannen Doherty, bekend van haar rollen in iconische series zoals Beverly Hills, 90210 en Charmed, overleed eerder deze maand op 53-jarige leeftijd na een jarenlange strijd tegen kanker. Ze had haar begrafenis tot in het kleinste detail voorbereid. Zo had Shannen onder andere een blacklist opgesteld met de mensen die niet welkom zijn op haar uitvaart. Dit roept wellicht de vraag op: "Waarom zou je een zwarte lijst opstellen voor je uitvaart? Iedereen heeft toch recht om afscheid te nemen?" De actrice dacht hier echter anders over en met haar velen anderen. Maar waarom eigenlijk?
"ik wil dat mijn begrafenis een liefdesfeest wordt"
Shannen liet vóór haar overlijden in haar podcast 'Let's Be Clear' weten dat er heel wat mensen zijn die ze niet op haar uitvaart wilt hebben: "Er zijn een heleboel mensen van wie ik denk dat ze zouden komen opdagen, maar ik wil die mensen er helemaal niet bij hebben. Ik wil ze daar niet hebben, omdat hun redenen om te komen niet per se de beste redenen zijn. Ze mogen me niet genoeg om naar mijn begrafenis te komen. Ze komen omdat het politiek correct is en omdat ze niet slecht willen overkomen, dus ik wil ook een beetje van de druk die ze voelen wegnemen. En ik wil dat mijn begrafenis een liefdesfeest wordt, ik wil niet dat mensen huilen of zeggen: "Thank God that b*tch is dead now.""
Je grenzen bewaken
Het vooraf bepalen wie je wel of niet op je uitvaart wilt hebben, past bij de opkomende trend waarbij mensen de regie over de uitvaart zoveel mogelijk in eigen hand willen houden. Of het nu gaat om het kiezen van muziek, het bepalen van de locatie, of het uitsluiten van bepaalde personen, het is een manier om je laatste wensen kracht bij te zetten.
Het vastleggen van wie je wel of niet bij je uitvaart wilt hebben, gaat vaak om meer dan alleen voorkeuren. Het kan ook een manier zijn om je persoonlijke grenzen te bewaken en ervoor te zorgen dat je uitvaart een eerlijke en respectvolle weerspiegeling is van je leven en relaties. Net zoals Shannen Doherty expliciet bepaalde mensen uitsloot van haar uitvaart, kan het voor anderen ook belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat de aanwezigen uit oprechte liefde en respect komen.
Een 'zwarte lijst' voor de uitvaart: kán fijn zijn voor je nabestaanden
Het normaliseren van een zogenoemde zwarte lijst voor de uitvaart kan in sommige gevallen helpen om het voor iedereen een beetje makkelijker te maken en ervoor zorgen dat het afscheid verloopt zoals jij dat voor ogen hebt. Door je uitvaartwensen duidelijk uit te spreken of vast te leggen, geef je je nabestaanden namelijk meer ruimte om zich bezig te houden met het vormgeven van een passend afscheid en hun rouwproces, zonder zich al te veel zorgen te hoeven maken over potentiële spanningen of ongewenste gasten.
Tip: onze uitvaartplanner bestaat onder andere uit een handige wensenlijst en een genodigdenlijst voor de uitvaart.
Voor de nabestaanden: wie nodig je uiteindelijk uit voor de uitvaart?
Heeft de overledene geen wensen kenbaar gemaakt met betrekking tot de genodigdenlijst? Dan kan het in sommige situaties behoorlijk lastig zijn om te beslissen wie er wel of niet uitgenodigd moet worden voor de uitvaart. Wat doe je bijvoorbeeld met de collega's? En hoe ga je om met ex-partners, mensen waarmee de overledene recent ruzie heeft gehad, of personen met wie jijzelf een moeizame relatie hebt? Moeten zij ook worden uitgenodigd voor de uitvaart? In het artikel 'Wie nodig je uit voor de uitvaart?' gaan we hier wat dieper op in!
Tip: je kunt ook kiezen voor een uitvaart in besloten kring.
Wat vind jij van het idee van een zwarte lijst voor de uitvaart? Heb je er misschien zelf al een opgesteld? Laat het ons weten in de reacties, wij zijn heel benieuwd!
Bron: Elle, Nieuwsblad
Reacties (1)