0
Terug naar overzicht

Cybercriminaliteit en inbraken tijdens uitvaarten

21/01/2025
Stephanie Sequeira
Delen:
Cybercriminelen en inbraken tijdens uitvaarten

Het verlies van een dierbare brengt een emotionele en kwetsbare periode met zich mee. Helaas zijn er mensen die hier misbruik van maken, zoals recent bleek rondom de uitvaart van de 12-jarige Gianny-Davey in Amsterdam. Cybercriminelen gebruikten deze gelegenheid om nietsvermoedende mensen op te lichten via valse livestreams. Daarnaast komt ook fysieke inbraak tijdens uitvaarten vaker voor dan je misschien denkt. In dit artikel vertellen we meer over criminaliteit rondom uitvaarten en geven we praktische tips om je ertegen te beschermen.

Cybercrime en inbraken tijdens uitvaarten: hoe je jezelf kunt beschermen

Cybercriminaliteit rondom uitvaarten

Bij de uitvaart van Gianny-Davey maakten criminelen nep-Facebookpagina’s aan waarop ze een livestream van de plechtigheid aanboden. Wie op de link klikte, werd doorgestuurd naar een gehackte server, bedoeld om persoonlijke gegevens te stelen. Dit is een nieuwe, zorgwekkende trend in cybercriminaliteit.

Cybercriminaliteit rondom uitvaarten: hoe zit dat?

  • Criminelen weten dat rouwenden en sympathisanten vaak kwetsbaar zijn en sneller op een link klikken uit medeleven. Mensen willen graag betrokken blijven bij het afscheid, zeker als ze fysiek niet aanwezig kunnen zijn. Hierdoor zijn ze minder alert op de betrouwbaarheid van de aangeboden informatie.
  • Platformen zoals Facebook worden ingezet om geloofwaardige, maar valse pagina’s aan te maken. Criminelen gebruiken foto’s, namen en andere persoonlijke details die gerelateerd zijn aan de overledene om hun nep-pagina’s authentiek te laten lijken. Ze spelen in op het vertrouwen dat mensen hebben in bekende socialmediaplatformen, waardoor slachtoffers minder snel argwaan krijgen.
  • Zodra iemand op de link klikt, wordt deze vaak doorgestuurd naar een gehackte server of website. Hier worden persoonlijke gegevens gestolen, zoals inloggegevens, wachtwoorden of bankinformatie. Soms worden bezoekers ook gevraagd om een kleine betaling te doen om toegang te krijgen tot de “livestream”, waardoor de criminelen direct financieel gewin behalen. Deze gestolen gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor identiteitsfraude of andere vormen van oplichting.

Tips om jezelf te beschermen tegen cybercriminaliteit rondom uitvaarten:

  • Klik alleen op links van betrouwbare en officiële bronnen. Neem contact op met de familie of de uitvaartorganisatie om te bevestigen dat de link en livestream echt zijn.
  • Kom je een nep-uitvaartpagina tegen op social media, zoals een livestream- of inzamelingspagina? Meld deze direct bij het platform, zoals Facebook. Informeer ook familie en vrienden die mogelijk zijn uitgenodigd, zodat zij gewaarschuwd zijn.

  • Gebruik sterke wachtwoorden en schakel tweestapsverificatie in om je accounts extra te beschermen. Zorg ervoor dat je alleen gebruikmaakt van beveiligde verbindingen. In browsers zoals Google Chrome kun je zien of een website veilig is door het beveiligingssymbool links van het webadres te controleren. Zie onderstaande foto:

google chrome beveiligde verbinding - cybercrime uitvaart

Inbraak tijdens uitvaarten

Naast de risico's op online inbraken is er ook een reële kans op fysieke inbraken tijdens uitvaarten. Criminelen gebruiken vaak rouwadvertenties of informatie op social media om te achterhalen wanneer een huis leeg zal zijn. Dit maakt een uitvaart een uitgelezen kans voor inbrekers.

Inbraak tijdens uitvaarten: hoe zit dat?

  • Criminelen zoeken actief naar rouwadvertenties waarin persoonlijke details, zoals het correspondentie adres worden vermeld en uitvaartdetails zoals de datum, tijd en locatie. Dit geeft hen alle informatie die ze nodig hebben om precies te weten waar en wanneer een huis leeg zal zijn.
  • Veel mensen delen de informatie over de uitvaart ook op het internet om vrienden en familie op de hoogte te stellen. Dit kan onbedoeld ook criminelen informeren, vooral als berichten openbaar op social media gedeeld worden.
  • Sommige inbrekers richten zich specifiek op gelegenheden zoals uitvaarten. Ze houden systematisch rouwadvertenties of uitvaartlocaties in de gaten en gebruiken deze informatie om inbraken zorgvuldig te plannen.

Tips om het risico op inbraak tijdens de uitvaart te verkleinen:

  • Wees terughoudend met details over de uitvaart. Vermeld in een rouwadvertentie geen adressen en wees voorzichtig met informatie op social media. Deel berichten en foto’s alleen met een beperkte groep vertrouwde mensen.
  • Laat buren, vrienden of familieleden die niet naar de uitvaart gaan een oogje in het zeil houden. Zij kunnen ook verlichting aandoen of zorgen dat de brievenbus wordt geleegd.
  • Schakel een alarmsysteem in of maak gebruik van slimme verlichting om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Overweeg ook camera’s met live-view om je woning op afstand in de gaten te kunnen houden tijdens de uitvaart.

Lees het artikel 'Een inbraak tijdens de uitvaart voorkomen' voor meer informatie en tips.

Jezelf en anderen beschermen tegen (cyber)criminelen rondom de uitvaart

Om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit of inbraken tijdens een uitvaart, is het belangrijk om alert te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen. Heb jij aanvullende ideeën of tips om criminaliteit rondom uitvaarten te voorkomen. Deel deze dan in de reacties en help anderen zich beter voor te bereiden.

Bron: AD

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje