In 2023 maakten in Nederland 1.862 mensen een einde aan hun leven, dat zijn gemiddeld ruim vijf zelfdodingen per dag. Met 10,4 per honderdduizend inwoners is het zelfdodingscijfer de laatste jaren constant. Boven de veertig jaar is het zelfdodingscijfer het hoogst. Bij twintigers en dertigers is het licht toegenomen, bij vijftigers en zestigers licht afgenomen. (CBS)
Nederland kent internationaal gezien een 'laag' suïcidecijfer, toch is elke suïcide er een te veel. Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag (World Suicide Prevention Day). Deze dag is gewijd aan het vergroten van het bewustzijn over zelfdoding, geestelijke gezondheidsproblemen en aan het bevorderen van preventiemaatregelen om te voorkomen dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfdoding.
Internationale Wereld Suïcide Preventie Dag
Een dag van bewustwording
Wereldwijde acties en initiatieven
Op de Internationale Wereld Suïcide Preventie Dag worden wereldwijd tal van evenementen georganiseerd om het bewustzijn te vergroten en steun te betuigen aan mensen die getroffen zijn door zelfdoding. Deze acties omvatten:
- Lichtjeswandelingen en herdenkingsbijeenkomsten: deze evenementen bieden een moment van saamhorigheid en herinnering aan verloren dierbaren.
- Symposia en lezingen: experts delen inzichten en strategieën voor zelfdodingspreventie.
- Sociale mediacampagnes: door gebruik te maken van platforms zoals Twitter, Facebook en Instagram, kan de boodschap van hoop en hulp breed worden verspreid.
Wat kun jij doen op World Suicide Prevention Day?
Hieronder lees je hoe je zelf kunt bijdragen aan deze belangrijke dag:
- Aansluiten: sluit je aan bij bestaande initiatieven zoals de gele lintjes actie, de Walk Into the Light wandelingen, en de 1K Z1E J3 campagne. Door deel te nemen aan deze acties toon je solidariteit en help je het bewustzijn over zelfdoding te vergroten.
- Bespreken: het bespreekbaar maken van geestelijke gezondheidsproblemen is een cruciale stap om het stigma te doorbreken. Als je vermoedt dat iemand in je omgeving het moeilijk heeft, vraag dan oprecht hoe het echt met die persoon gaat. Een open gesprek kan het verschil maken.
- Zoeken naar bronnen: Wereld Suïcide Preventie Dag biedt tal van bronnen om meer te leren over de oorzaken van zelfdoding en hoe deze te voorkomen. Online vind je boeken, films en webinars die waardevolle inzichten bieden. Kennis is niet alleen macht; het kan levens redden. Volg bijvoorbeeld de gratis VraagMaar training van 45 minuten en deel deze via je sociale media-netwerken om anderen te informeren en te helpen.
Ben of ken je iemand die hulp nodig heeft? Dan kun je 24/7 contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0800-0113 of chat met iemand van 113.nl. Gratis en anoniem.
Bron: 113
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.