Vaak krijgen wij de vraag 'Wat zet je op de rouwkaart?' De rouwkaart is namelijk een belangrijk onderdeel bij het regelen van de uitvaart. Uiteraard wil je een rouwkaart voorzien van de juiste tekst. En vooral niks vergeten. Bij het maken van rouwkaarten hoort een bepaalde etiquette. Dat wil zeggen een richtlijn die er voor zorgt dat je alle belangrijke informatie op de rouwkaart zet. In dit artikel zullen wij de vraag 'Wat zet je op de rouwkaart?' zo compleet mogelijk beantwoorden.
Wat zet je op de rouwkaart? Standaard informatie
Uiteraard bepaal je in principe helemaal zelf wat er wel en niet op de kaart komt te staan. De volgende zaken zijn echter wel gangbaar om te vermelden:
- De naam van degene die is overleden. En meestal wordt ook de relatie tot de afzenders genoemd. Dus bijvoorbeeld onze opa, papa etc. Je kan dit eventueel aanvullen met een koosnaam of een bijnaam van iemand. Dit maakt het wat meer persoonlijk.
- Het feit dat iemand is overleden met daarbij de overlijdensdatum.
- De geboortedatum of de leeftijd die iemand heeft bereikt.
- De wijze van overlijden (bijvoorbeeld na een ziekbed).
- Locatie, datum, tijd en het onderdeel/de onderdelen waarvoor je gasten uit wilt nodigen. Je kunt sommige gasten bijvoorbeeld alleen uitnodigen voor de uitvaart, een (kerk)dienst of een gelegenheid tot afscheid nemen (opbaring) en andere gasten voor alle onderdelen.
- Als het in besloten kring is dan kun je dat ook vermelden. Het is dan een mooi idee om indien er een openbare laatste rustplaats is, de locatie hiervan te vermelden zodat mensen deze op een ander moment kunnen bezoeken om afscheid te nemen.
- Een correspondentieadres waar mensen bijvoorbeeld een condoleancekaart of bloemen kunnen bezorgen.
- De namen van het gezin/familieleden/vrienden die de kaart hebben opgesteld.
Wat zet je op de rouwkaart? Optioneel
Naast de gangbare zaken die je op de rouwkaart zet, kun je nog een aantal zaken toevoegen, afhankelijk van je eigen voorkeur. Optioneel kun je de volgende zaken op de kaart zetten:
- Een routebeschrijving.
- Een aantal adresjes voor een overnachting (als mensen van ver komen).
- Een dresscode kan fijn zijn als er bepaalde wensen zijn (bijvoorbeeld geen zwarte kleding of graag witte kleding). Of juist een thema.
- Een verzoek om iets mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld iedereen vragen een mooie foto van de overledene mee te nemen om in de locatie op te hangen of om een bloem mee te nemen. Op deze manier creëer je meteen een persoonlijke sfeer tijdens de uitvaart.
- Contactgegevens voor eventuele vragen.
- Eventueel RSVP verzoek.
- Eventueel een boodschap, quote of gedicht welke past bij de overledene.
- Eventueel kun je laten weten of (kleine) kinderen wel of niet gewenst zijn op deze dag.
- Mocht je geen bloemen willen ontvangen, dan kun je dat ook aangeven op de kaart.
Wat schrijf ik op de envelop van de rouwkaart?
De namen op de envelop kunnen al aangeven wie de genodigden zijn voor het afscheid. Bij de aanhef “familie” betekent het vaak dat het hele gezin inclusief de kinderen uitgenodigd zijn voor de uitvaart. Staan er specifieke namen op de rouwkaart, dan gaat het om deze personen die aanwezig mogen zijn.
Wil je de kaart persoonlijk maken?
Naast de belangrijke informatie die op de rouwkaart komt te staan, kun je nog meer persoonlijke informatie toevoegen. Daarnaast kun je ook qua ontwerp veel verschillende kanten op. Wil je de kaart een creatieve en persoonlijke invulling geven? Lees dan eens het artikel met tips voor het maken van een unieke rouwkaart. Hierin worden zowel tips voor een creatief ontwerp als voor een persoonlijke tekst op de rouwkaart gegeven.
Wat zet je op de rouwkaart: extra tips
Tot slot nog een aantal tips waar je op moet letten bij het regelen van de rouwkaart.
1. Uiteraard wil je dat de genodigden op tijd de rouwkaart ontvangen. Dus zorg dat de rouwkaart en adressenlijst op tijd bij de drukker zijn. De rouwkaart is vaak een van de eerste zaken die je regelt als je een uitvaart moet regelen.
2. Heb je de kaart af, vraag dan aan een of meerdere mensen om even mee te lezen zodat eventuele foutjes er nog uitgehaald kunnen worden. Eenmaal gedrukt kan de tekst niet meer worden aangepast. De uitvaartondernemer kan hier vaak bij helpen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.