0
Terug naar overzicht

Een avondwake, wat is dat?

18/05/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
avondwake

Een (avond)wake bij overlijden is een bijeenkomst die wordt gehouden ter ere van de overledene en om steun te bieden aan de nabestaanden. Het is een moment waarop familieleden, vrienden en kennissen samenkomen om hun medeleven te betuigen en herinneringen op te halen aan de overledene. Een wake kan één avond of meerdere dagen duren, afhankelijk van de culturele en religieuze tradities en de wensen van de betrokkenen. Wij vertellen je wat je kunt verwachten van een avondwake.

Traditie

In de traditie van de Rooms-Katholieke Kerk is het gebruikelijk om de avond voorafgaand aan de uitvaart een wake te houden, maar ook in andere religies kennen ze deze traditie. Bij de avondwake komen belangstellenden samen en wordt er geluisterd naar teksten uit de Bijbel, gezongen en gebeden voor het zielenheil van de overledene. Soms wordt er ook muziek afgespeeld, worden foto's getoond en worden er verhalen gedeeld over de overledene. Je kunt het eigenlijk zien als een 'viering' in de kerk.

Waarom een wake?

Een avondwake is onder andere bedoeld om de overledene te gedenken en voor de nabestaanden om zich voor te bereiden op het definitieve afscheid, dat in de meeste gevallen de volgende dag plaatsvindt. Ook biedt een wake steun en troost aan de nabestaanden in een periode van rouw en verdriet. Vaak worden tijdens een wake kaarsjes aangestoken en in de kerk bloemen bij het kruis neergelegd.

Een formele of informele wake

Net zoals het afscheid van een dierbare kan een wake een strikt formeel of informeel karakter hebben. Zo kan de samenkomst in de kerk plaatsvinden volgens de gebruiken en regels van de parochie, maar is het ook goed mogelijk om de wake een geheel eigen invulling te geven en het persoonlijker te maken, passend bij de overledene. Hierdoor kan de avondwake er bij iedereen anders aan toe gaan. De betekenis van een wake is immers voor iedereen anders. Zo komt het ook voor dat nabestaanden kiezen voor een condoleance avond in plaats van een avondwake. Dit is een zeer vergelijkbare alternatief voor mensen die niet gelovig zijn.

Thuis of op een bijzondere locatie

Een wake kan plaatsvinden in een uitvaartcentrum of kerk. Maar het is goed mogelijk om de avondwake thuis te houden. Een voordeel hiervan is onder andere dat je niet vastzit aan een bepaald tijdsbestek en er dus niet per se rekening hoeft worden gehouden met uitloop. Hierdoor kun je op een vertrouwde plek en in alle rust samenkomen op de avond vóór de crematie of begrafenis. Naast een wake thuis, kun je er ook voor kiezen om de wake op een bijzondere locatie te organiseren. In een buurthuis bijvoorbeeld. Of op een speciale plek in de buitenlucht. Daarnaast zijn er ook veel unieke locaties die zich openstellen voor een wake of condoleance.

Wat draag je bij een avondwake?

Wat betreft de kleding, geldt bij een wake hetzelfde als bij de crematie of begrafenis. In de regel kleed je je netjes en sober en houdt je rekening met eventuele kledingwensen van de nabestaanden. Verder is het goed om er verzorgd uit te zien. Als je twijfelt over je kledingkeuze kun je het altijd nog even bij de familie navragen voor de zekerheid.

Hoelang duurt een avondwake?

Een avondwake in de kerk duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Na de dienst kunnen de mensen die de volgende dag niet naar de begrafenis of crematie gaan, de nabestaanden condoleren. Dit hangt echter af van de invulling van de wake, de wensen van de overledene of nabestaanden. In sommige culturen kan de wake worden verspreid over meerdere dagen. In bepaalde Aziatische culturen wordt bijvoorbeeld een wake gehouden gedurende meerdere dagen, waarbij familieleden en vrienden in de dagen voorafgaand aan de uitvaart samenkomen om te bidden, de overledene te eren en steun te bieden aan de naaste familie.

Laat je informeren

De duur en invulling van een wake kunnen dus variëren afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren, culturele achtergronden en religieuze overtuigingen. Als je niet zo goed weet wat je kunt verwachten, kun je eventueel aan de nabestaanden vragen of er zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje