0
Terug naar overzicht

Rouw na het verlies van een baby

13/01/2022
Redactie
Delen:
verlies baby

Wanneer je een kinderwens hebt en in verwachting bent kan je geluk niet meer op. Helaas kan dit geluk voor veel gezinnen ook veranderen in heel veel verdriet. Soms al in een vroeg stadium van de zwangerschap. Maar het kan ook zo zijn dat er tegen het einde van de zwangerschap of na de bevalling complicaties optreden waardoor het kindje komt te overlijden. En dan staat je wereld ineens even stil... Je kind overleven is één van de ergste dingen die je als ouder kan overkomen. Toch willen we je een steuntje in de rug geven met enkele rouwverwerking tips na het verlies van een baby.

Rouw na het verlies van een baby: iedereen gaat hier anders mee om

De rouw die je ervaart na het verlies van een baby kan voor ouders intenser zijn dan bij andere verlieservaringen. De babykamer stond misschien al klaar, de kleertjes hingen in de kast en je fantaseerde al over de toekomst van je kleintje. Dat gaat nu niet meer. De verwachtingen en dromen die je als trotse ouder voor je kind had, zijn verloren. Hierdoor ontstaat er een leegte. Deze leegte is ook binnen een groot gezin voelbaar. Iedereen in het gezin gaat op zijn eigen manier om met het verlies. Zo kan er bijvoorbeeld een groot verschil zitten in de manier van rouwen tussen een vader en een moeder. Hierdoor kunnen er wel eens onbegrip en irritaties tegenover elkaar ontstaan. Vooral dan is het belangrijk om met elkaar te blijven praten en je emoties niet voor jezelf te houden. Het vergt balans om samen te rouwen, maar ook om te erkennen dat je elk op een eigen manier rouwt. Je partner is immers je steun en toeverlaat en samen zijn jullie sterker. Lees hier meer over de rouwverwerking bij mannen en vrouwen en hoe kinderen omgaan met het verlies van een dierbare. 

Wel of geen naam?

Sommige ouders kiezen er bewust voor om hun kindje geen naam te geven bij een stilgeboorte, omdat het te pijnlijk is of omdat zij de gekozen naam graag willen bewaren voor een volgend kindje. Toch kan het juist helpen om een naam te hebben voor het kindje. Dan hoef je achteraf in een gesprek niet over 'het' of over 'de baby' te praten. Sommige ouders geven de naam die zij gekozen hadden of kiezen ervoor om hun overleden baby een symbolische naam te geven. Of je je kindje wel of geen naam geeft ligt helemaal bij jezelf en jouw partner. Doe vooral waar jullie je beide fijn bij voelen.

Het verloop van het rouwproces

Het verlies van een dierbare, en zeker van je eigen kind, vraagt om een intensieve rouwperiode waar voor sommige ouders geen einde aan lijkt te komen. Het is belangrijk dat je het verdriet bij jezelf toelaat, het durft te ervaren en met anderen deelt. Voordat je dit doet moet je eerst de realiteit van het verlies aanvaarden. Dit is niet makkelijk en kost tijd. Doe dit in je eigen tempo. Loslaten doe je nooit volledig, wel ontstaat er geleidelijk ruimte voor andere bezigheden en kun je langzamerhand weer plannen maken voor de toekomst.

Rouwbegeleiding

Soms kun je als ouders van een overleden kindje behoefte hebben aan professionele rouwbegeleiding. Collinda de Groot, oprichtster van De weg naar de kern, is kindertolk en zielscoach. Zij is haar drie maanden oude zoontje verloren en helpt andere ouders die een kind verloren hebben in hun zoektocht naar antwoorden. Met als doel het verlies te verweven en kracht te vinden om het leven weer op te pakken. Met behulp van spirituele technieken leert ze ouders om in contact te komen met de ziel van hun kind en antwoorden te krijgen. De begeleiding van Collinda wordt door ouders ervaren als prettig en liefdevol, en biedt hen een innerlijke groei die kracht en hoop geeft.

Rouw na het verlies van een baby: extra tips

  • Naast een rouwtherapeut kun je ook ondersteuning vinden bij een rouwdoula. Een rouwdoula begeleidt ouders tijdens de bevalling, maar ook erna, en biedt emotionele steun, praktische hulp, advies bij het maken van herinneringen en counseling op maat.
  • Merk je bij de andere kinderen binnen het gezin dat zij opvallend verdrag vertonen sinds het overlijden van hun broertje of zusje, dan kan het verstandig zijn om ook voor hen rouwbegeleiding of een kinderpsycholoog in te schakelen. Vooral als je het moeilijk vindt om er zelf met hen over te praten.
  • Laat een persoonlijk herinneringsproduct maken dat jou als ouder het gevoel van oneindige verbondenheid geeft. Dit kan steun en troost bieden.
  • Luister naar je eigen gevoel en volg dit ook. Jij bepaalt zelf op welke manier jij met het verdriet omgaat. Neem de tijd. Rouw op jouw eigen manier en laat je niet leiden door wat anderen van jou 'verwachten'.
  • Het verdriet zul je met je blijven meedragen, maar dit geldt ook voor de liefde voor je kind. Leg je focus op dit laatste en vergeet vooral de symbolische band met je kindje niet.
  • Als je het moeilijk vindt om over het verlies en je gevoelens te praten, kun je je emoties ook op papier zetten. Voor veel mensen werkt dit als een uitlaatklep. Schrijf je Rouw kan jou hier goed bij helpen.

Een baby- of kinderuitvaart regelen

Bij het regelen van de uitvaart van je kindje komt niet alleen verdriet kijken, maar ook heel veel liefde. Je wilde het beste voor je kindje en dat wil je nu natuurlijk nog steeds. Ineens moet je nadenken over allerlei dingen waar je nooit over hebt nagedacht. Een babymandje, de bloemen, de locatie en nog heel veel meer. Dingen waar je je liever niet mee bezighoudt, maar het moet nu. Makkelijk is het zeker niet. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Samen met onze partners helpt RememberMe je met alle liefde bij het verzorgen van een kinderuitvaart waar je met een warm hart op terug kunt kijken. Een baby- of kinderuitvaart regelen? Bel ons 085-0475508 (24/7).

Bron: Isala

Delen:

Leveranciers

Heb je hulp nodig bij het verwerken van je verlies? Neem dan contact op met onderstaande leveranciers.
Bekijk alle rouwcoaches

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje