'It's the most wonderful time of the year’, is wat je hoort wanneer je de televisie of radio aanzet. Voor veel mensen die dit jaar een dierbare zijn verloren is december echter een maand die veel emoties en prikkels oproept, en kan deze ‘feestelijke’ decembermaand niet snel genoeg ten einde komen. Vooral op oudejaarsavond kan het verdriet al gauw de overhand nemen. Daarom delen wij graag wat tips die een beetje steun kunnen bieden op de laatste dag van het jaar.
Ver weg, maar toch zo dichtbij
De eerste keer oud en nieuw 'vieren' zonder je dierbare kan erg zwaar zijn. Je neemt afscheid van het oude jaar en het verlies wordt daarmee extra benadrukt. Het voelt alsof je je dierbare achterlaat in het oude kalenderjaar. Wanneer de klok 00.00 uur tikt, is hij of zij niet meer dit jaar overleden, maar vorig jaar… Die twee ‘kleine’ woorden, creëren het gevoel dat het overlijden ineens verder weg is, terwijl het lijkt als de dag van gisteren dat je afscheid moest nemen van je dierbare. Hierdoor is het alleen maar moeilijker om het nieuwe jaar met een goed gevoel in te gaan. Wellicht kunnen deze tips hier enige verandering in brengen en een sprankeltje licht en hoop bieden voor het nieuwe jaar.
Oud en nieuw ‘vieren’ terwijl je in rouw bent: 3 tips
1. Blik terug op het afgelopen jaar
Hoe moeilijk het ook klinkt, probeer een positieve draai te geven aan oud en nieuw. En nee, dit betekent niet per se dat je hoeft te feesten of proosten. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen door in alle rust terug te kijken op het afgelopen jaar, of zelfs de jaren daarvoor. Het einde van het jaar biedt immers de perfecte gelegenheid om even te bezinnen. Maak een lijstje met alle fijne momenten met je dierbare samen waarvoor je dankbaar bent of denk aan de waardevolle herinneringen die je voor altijd zullen bijblijven. Heb je nog mooie foto’s of filmpjes van deze momenten? Bekijk deze dan vooral. Door het jaar af te sluiten met de dingen waarvoor je dankbaar bent, hoef je het nieuwe jaar niet zozeer met een negatief gevoel in te gaan. Daarnaast kan dit ook erg fijn zijn voor je rouwverwerkingsproces.
2. Maak alvast plannen voor het nieuwe jaar
Wellicht hadden jullie voor het nieuwe jaar al volop plannen gemaakt. Deze kun je tot je grote verdriet niet meer samen waarmaken. Maar wie zegt dat je het niet alleen kunt doen? Waren jullie van plan om een verre bestemmingen te bezoeken? Maak die reis! Hadden jullie als goed voornemen om in het nieuwe jaar samen de marathon te lopen? Schrijf je hiervoor vooral in! Naast het feit dat dit zorgt voor gezonde afleiding, kun je dit ook zien als een manier om je dierbare trots te maken. Of die bucketlist die jullie samen hadden opgesteld? Gooi deze vooral niet weg, maar werk deze lijst in de komende jaren af. Alleen of samen met iemand die jou enorm tot steun is geweest. Als jullie nog geen gezamenlijke plannen hadden voor het komende jaar, kun je ook zelf een een lijstje opstellen met de dingen waar jij troost en vreugde uit haalt. Denk aan regelmatige boswandelingen, wat vaker met familie en vrienden afspreken of toch wat eens een keer bij dat ene dure restaurant eten. Op deze manier heb je altijd iets om naar uit te kijken.
3. Vier oud en nieuw zoals jij het wil!
Als laatste tip willen we je meegeven dat je voor jezelf moet bepalen waar je behoefte aan hebt op de laatste dag van het jaar. Breng je oud en nieuw liever alleen door, of kun je toch wel wat gezelschap van vrienden, familie of buren gebruiken? Waar je ook voor kiest, voel je vooral niet onder druk gezet als je uiteindelijk toch besluit om in je eentje het nieuwe jaar in te gaan. Maar... voel je ook niet bezwaard om wél oud en nieuw te vieren. Doe wat goed voelt voor jou. In het artikel ‘Het nieuwe jaar ingaan na een verlies: 7 tips’ vertellen we wat je nog meer kunt doen op oud en nieuw.
Heb jij nog tips voor iemand die voor het eerst oud en nieuw 'viert' zonder zijn of haar dierbare? Laat een berichtje achter onder dit artikel. Wie weet help je er een ander mee.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.