De uitvaart wordt vaak geassocieerd met de kleur zwart. Hoewel wij vanuit RememberMe staan voor een afscheid met een gekleurd randje, zien wij toch ook de kleur zwart nog vaak terug komen. Denk aan kleding, rouwvervoer etc. Bij bloemen is dat juist weer helemaal niet het geval. Zwarte bloemen in een rouwboeket zie je niet vaak op een uitvaart. Tijd om eens te onderzoeken waar dat nu vandaan komt. Bestaan zwarte bloemen überhaupt wel echt en zo ja wat is dan de betekenis hierachter?
Om deze vragen beantwoord te krijgen belden wij met een specialist op het gebied van uitvaartbloemen.
Komen zwarte bloemen in een rouwboeket vaak voor?
Zwarte bloemen in een rouwboeket komen niet vaak voor. "Zwart is een heftige kleur en het komt soms toch wel hard over, vooral als het gaat om zwarte bloemen in een rouwboeket. Wij hebben wel eens aanvragen gehad, maar dan kwam de vraag voornamelijk uit vriendenclubs of grote groepen." Ook vertelt ze dat de zwarte bloemen vaak in combinatie worden gebruikt met zwarte linten. "De vraag naar zwarte linten komt wel vaker voor dan de vraag naar zwarte bloemen in een rouwboeket. Soms wordt er voor een zwart rouwlint gekozen om het verlies extra te benadrukken."
Een persoonlijke betekenis
"Zwarte bloemen worden niet vaak gevraagd, maar de keren dat erom is gevraagd had het betrekking op jonge mensen of een vriendenclub zoals ik al zei. Zo heb ik een keer meegemaakt dat een groep naar zwarte bloemen en linten vroeg voor een jonge dierbare die was overleden bij een ongeval. De kleur zwart had voor hen een bepaalde persoonlijke betekenis vanuit de vriendenclub." Het is vaak ook vanwege het verdriet. Zwart is een hele diepe rouwkleur.
Maar... zwarte bloemen bestaan toch niet?
De Vleermuisbloem, Viola cornuta ‘Molly Sanderson’, Calla Zantedeschia Odessa en Alcea rosea ‘Nigra’ worden vaak als voorbeeld genoemd als we het hebben over zwarte bloemen. Toch zijn deze bloemen niet écht zwart. De bloemen hebben namelijk een donkerblauwe, kastanjebruine of dieppaarse kleur, waardoor het op zwart lijkt. Bloemen kunnen wel zwart gemaakt worden door ze te behandelen in een speciaal verfbad. De zwarte kleurstof wordt dan door de bloemen opgezogen. "Mensen vragen wel eens 'heeft u zwarte rozen?', en dan leg ik uit dat ze eigenlijk niet bestaan en dat er alleen een geverfde variant is." Zwarte bloemen moeten dus vooraf besteld worden en kunnen niet meteen worden meegegeven. De bloemen hebben namelijk genoeg tijd nodig om de zwarte verf goed op te nemen.
Zijn alle bloemen geschikt om zwart te verven?
"De meest gekozen bloem voor in rouwboeketten zijn rozen. Het is toch wel een bloem die liefde uitstraalt." Hoewel er voornamelijk wordt gekozen voor rozen, kunnen alle soorten bloemen gebruikt worden om zwart te verven. Het is wel zo dat niet zomaar elke kleur bloem geverfd kan worden. Het moeten echt witte bloemen zijn, dus ook witte rozen in plaats van de bekende rode rozen. "Als je een rode roos gebruikt om zwart te verven krijg je een hele andere kleur." Naast rozen worden ook orchideeën vaak zwart geverfd.
Echte zwarte bloemen bestaan niet, ze kunnen wel zwart gemaakt worden in een verfbad"
Zijn zwarte bloemen in een rouwboeket wel gepast?
In principe mag je natuurlijk zelf de kleur bepalen van het rouwboeket. Wilde de overledene heel graag zwarte bloemen of zat aan deze kleur voor hem of haar een bijzondere betekenis, dan kun je uiteraard voor de kleur zwart gaan. Zwarte bloemen in een rouwboeket worden voornamelijk gebruikt om diepe rouw te tonen. Over het algemeen betekenen zwarte bloemen in het geval van overlijden intens verdriet en een definitief vaarwel. Uiteraard kun je ook voor een andere kleur gaan of voor meerdere kleuren bloemen. Aan de bloemen kun je ook een persoonlijke touch geven door te kiezen voor de lievelingskleur van de overledene bijvoorbeeld. Twijfel je welke kleur je moet kiezen? Ga dan een gesprek aan met een goede (uitvaart)bloemist en laat je adviseren, zij zijn er ten slotte in gespecialiseerd.
Heb jij wel eens zwarte bloemen in een rouwboeket gebruikt? Wat was jouw reden hiervoor? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.