Het eeuwige leven... De een zou er meteen voor tekenen, terwijl de ander er niet per se op zit te wachten. In ieder geval hebben wij mensen nog niet meegemaakt onsterfelijk te zijn. Sommige dieren worden echter super oud en enkelen zijn biologisch gezien zelfs onsterfelijk! Een kat heeft dan wel 9 levens, maar die valt helaas niet onder dit rijtje. Welke hier wel bij horen, dat lees je hier!
Oude en 'onsterfelijke' dieren: 6 voorbeelden
1. De kwal met het eeuwige leven
Het klinkt nogal onwerkelijk, wat de Turritopsis dohrnii kan. Deze kwal heeft namelijk de mogelijkheid om aan het einde van zijn leven weer terug te keren naar de poliepfase. Wanneer het dier ziek wordt of bijvoorbeeld gewond raakt, dan gaat de kwal drie dagen in een poliep status. Na deze drie dagen lukt het de kwal om zijn cellen te veranderen naar een jongere staat. Vervolgens worden ze gewoon weer opnieuw volwassen.
2. De oude kreeft
De levensloop van kreeften zit net iets anders in elkaar dan die van mensen. Het zit bij kreeften namelijk zo: hoe ouder ze worden, hoe kleiner de kans dat ze doodgaan. Kreeften blijven maar groeien en daarom neemt de sterftekans af. Een kleine kreeft wordt gemakkelijker opgegeten dan een grote. Ook hebben zij een trucje. Zij zijn namelijk in staat om hun telomeren te verlengen. De telomeren zitten aan het einde van hun chromosomen, waarin kleine stukjes code zitten die steeds worden herhaald. Op het moment dat een cel zich deelt, worden die stukjes steeds kleiner. Als het op is, dan gaat de cel ook kapot. Maar bij een kreeft werkt dit dus anders, die kan ze namelijk gewoon verlengen.
Het idee dat kreeften onsterfelijk zijn, is niet helemaal waar. Wel kunnen zij ontzettend oud worden!
3. De schildpad
Het is al bekend dat schildpadden veel langer kunnen leven dan mensen. Zij kunnen honderden jaren leven, zonder dat hun organen verslechteren. Sommige mensen beweren zelfs dat als zij niet ziek zouden worden of opgegeten, dat ze onsterfelijk zouden zijn.
4. Tardigrade (beerdiertje)
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof. Beerdiertjes zijn echter niet groot. Ze worden ongeveer een halve millimeter en hebben een breedte van ongeveer 1/5 millimeter. Hierdoor zijn ze eigenlijk niet te zien met het blote oog.
5. Radiatie bestendige bacteriën
Deinococcus radiodurans, een bacterie die niet alleen bestand is tegen radioactieve straling. Het onsterfelijke dier kan ook nog eens sterven en terug tot leven komen door zijn bijzondere DNA-reparatie response. De bacterie kan overleven in een vacuüm, in zuur, in straling, zonder vocht en extreme kou.
6. Het oudste zoogdier: de walvis
De walvis is al dan niet onsterfelijk, maar staat wel op nummer 1 van zoogdieren die de hoogste leeftijd kunnen bereiken. De oudste walvis is namelijk geschat op 211 jaar oud. Ze worden niet alleen bijzonder oud, maar het zijn ook de grootste dieren van de planeet!
Wist je dat wij een speciale website hebben gemaakt met alle informatie omtrent de rol van dieren bij rouw, dierenuitvaarten en meer? Kijk eens op RememberMePets.nl
Reacties (8)