In Nederland kiest men er steeds vaker voor om gecremeerd te worden. In 2020 bestond 66 procent van de uitvaarten uit crematies. Dit aantal steeg naar 67 procent in 2021 en 2022, en uiteindelijk naar 68 procent in 2023. Hierin is ook een groeiende trend zichtbaar naar wat men een 'stille crematie' noemt. Maar wat betekent dit eigenlijk, en waarom kiezen mensen voor een stille crematie?
Een stille crematie: wat houdt dat in?
Eigenlijk spreken we van een stille crematie wanneer er geen nabestaanden aanwezig zijn op het moment dat de kist naar de crematieoven wordt gebracht. Tegenwoordig komt het echter steeds vaker voor dat nabestaanden hier graag bij willen zijn en heeft de term stille crematie meer betrekking op de kleinschalige omvang van het afscheid. Een stille crematie, oftewijl technische crematie, verwijst in deze zin naar een crematie zonder een formele dienst. Het is een ingetogen manier van afscheid nemen, waarbij de nadruk ligt op privacy en eenvoud. Bij een reguliere crematie maak je bijvoorbeeld gebruik van de aula met een groep genodigden en kun je na de dienst nog even samenkomen in de koffiekamer voor de condoleance. In het geval van een stille crematie wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de crematieoven.
Waarom een stille crematie?
Men kiest om verschillende redenen voor een stille crematie. Wij lichten de meest voorkomende redenen uit.
1. Wens van de overledene of de nabestaanden
Eén reden om voor een stille crematie te kiezen is omdat dit de wens was van de overledene. Het kan zijn dat de overledene bij leven uitdrukkelijk heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan een groots afscheid. Dit kan voortkomen uit persoonlijke voorkeuren, culturele of religieuze overtuigingen, of simpelweg een verlangen naar bescheidenheid. Óf het is de wens van de nabestaanden om de aandacht vooral te kunnen richten op hun rouwproces. Het organiseren van een afscheid kan voor sommigen overweldigend zijn. Ze kiezen liever voor een intiem en bescheiden afscheid.
2. Financiële redenen
Een stille crematie kan ook een financieel aantrekkelijke optie zijn voor sommige families. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij de familie verantwoordelijk is voor het regelen en betalen van de uitvaart van iemand waarmee ze mogelijk al geruime tijd geen contact meer hebben gehad (vanwege een conflict bijvoorbeeld). Of omdat de overledene geen uitvaartverzekering had en er niet voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om de uitvaart te bekostigen. Door te kiezen voor een stille crematie kunnen nabestaanden geld besparen (soms wel duizenden euro's) én net zoals bij een reguliere crematie op een respectvolle en waardige manier afscheid nemen van hun dierbare.
3. Liever samenkomen op een andere locatie
Bij een stille crematie wordt dus geen afscheidsdienst gehouden bij het crematorium. Nabestaanden kunnen echter wel de behoefte hebben om op een externe locatie samen te komen om het leven van de overledene te vieren. Dit kan bijvoorbeeld thuis zijn, in het huis van de overledene, of op een andere bijzondere locatie. Een locatie die voor de overledene speciaal was kan bijdragen aan een persoonlijke, warme en intieme sfeer. Een bijkomend voordeel hierbij is dat nabestaanden niet gebonden zijn aan de strakke planning en tijdsindeling van het crematorium.
Bron: RTL Nieuws
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.