0
Terug naar overzicht

Afscheid overleden vader eindigt in een nachtmerrie

28/07/2023
Redactie
Delen:
Afscheid overleden vader eindigt in een nachtmerrie

Wat een eervol afscheid had moeten zijn, veranderde in een tragische gebeurtenis en een onvoorstelbare nachtmerrie voor twee families. Een pijnlijke vergissing bracht afgelopen maandagochtend diepe droefheid en verwarring toen één van de getroffen families te horen kreeg dat hun dierbare twee dagen geleden al was begraven. En dat ongeveer een half uur voordat de dienst zou beginnen...

Twee dagen eerder begraven

Op maandag 24 juli 2023 zou afscheid worden genomen van de 64-jarige man uit Voerendaal. De kerk zat op dat moment al vol met verdrietige mensen die afscheid van hem wilden nemen. Na de dienst zou hij worden begraven, maar dit verliep anders dan gepland... De zoon van de man werd vlak voor de dienst gebeld om vervolgens het verschrikkelijke nieuws te ontvangen van de uitvaartvereniging. Hij kreeg te horen dat er sprake was van een grove fout en dat zijn vader "per ongeluk" al begraven was. De kist waarin zijn vader lag, bleek te zijn verwisseld. Twee dagen eerder heeft een andere familie, zonder dat ze het wisten, dus afscheid genomen van de verkeerde vader. Voor de andere familie betekent dit dat zij een laatste groet hebben uitgebracht aan iemand die zij niet kenden. Een ware nachtmerrie voor beide families.

Afscheid nemen van een lege kist

Tijdens het gesprek kreeg de zoon het voorstel om de afscheidsdienst in de volle kerk alsnog voort te zetten. Niet met zijn vader erin, maar met een lege kist. Dat wilde hij liever niet. De rest van de familie werd bij de koffietafel op de hoogte gebracht van de trieste situatie. Iedereen reageerde geschrokken en verbaasd op wat hen zojuist was verteld.

Black-out

De nabestaanden blijven vol ongeloof achter en de vragen stapelen zich al snel op. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wie is verantwoordelijk voor deze tragische fout? Het zijn vragen die terecht gesteld worden en waarop de betrokkenen en het publiek antwoorden eisen. Uit het gesprek tussen de uitvaartonderneming en de nabestaanden is uiteindelijk gebleken dat een medewerker een black-out kreeg en daardoor het lichaam per abuis heeft verwisseld. Een misser die (gelukkig) heel zeldzaam is, maar zeker niet wegneemt dat het een zeer pijnlijke situatie is voor de families in kwestie.

Op staande voet ontslagen

Een black-out of niet, de medewerker die afgelopen zaterdag de grove fout heeft gemaakt, is op staande voet ontslagen. Als uitvaartverzorger hoor je vlak voor de dienst de kist te controleren. De medewerker heeft hierbij een steek laten vallen, dat heeft geleid tot veel verdriet, woede en onbegrip, bij zowel de nabestaanden als de uitvaartonderneming. De familie die zaterdag al afscheid had genomen van "hun dierbare" moest later nog ingelicht worden. Zij hebben inmiddels een advocaat ingeschakeld en eisen een schadevergoeding.

Afscheid nemen kan maar één keer! Of toch niet...

Nadat de begrafenisondernemer en de uitvaartvereniging achter de vergissing waren gekomen, konden ze deze niet zonder toestemming van de gemeente herstellen. Als een graf gesloten is, mag het namelijk niet zomaar geopend worden. Voordat hier toestemming voor wordt gegeven, moeten de politie en de gemeente onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Inmiddels heeft Burgemeester Will Houben van Voerendaal toestemming gegeven voor het opgraven van de man die afgelopen zaterdag begraven werd. In overleg met de families heeft de burgemeester besloten om de fout te herstellen, zodat zij alsnog afscheid kunnen nemen van hun dierbare.

Wake-up call

Voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt, moeten de medewerkers van de begraafplaats of het crematorium de identiteit van de overledene controleren. Aan de hand van een nummer op de kist met de bijbehorende documenten over de identiteit van de overledene kunnen zij dit doen. In deze situatie is dit zowel bij de betreffende uitvaartondernemer als bij de begraafplaats niet gedaan. Het belang van zorgvuldigheid en precisie bij het uitvoeren van taken in de uitvaartbranche kan dan ook niet genoeg benadrukt worden. Dit incident zou een wake-up call moeten zijn voor de gehele branche om hun protocollen en procedures eventueel te herzien om dit soort nare situaties te voorkomen.

Bron: 1Limburg, De Gelderlander

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje