Rouwen is misschien wel een van de moeilijkste dingen die er is. Niet alleen moet je jouw verdriet een plekje kunnen geven, ook moet je jouw verdriet onder ogen kunnen komen, toe kunnen laten en durven accepteren. Hoe je als individu rouwt is heel persoonlijk, er is dan ook geen 'goed' of 'fout' in te onderscheiden. Ben jij misschien niet zo een prater? Wellicht kunnen rouwgedichten jou helpen in het verwerken van je verdriet. Zo kan het lezen van een mooi gedicht herkenning bij je oproepen en het schrijven van een persoonlijk rouwgedicht weer helpen in het accepteren van je verdriet.
Het lezen van rouwgedichten kan helend werken
Sommige mensen kunnen alleen al bij het lezen van rouwgedichten een fijn gevoel krijgen. Natuurlijk, het verdriet verdwijnt er niet mee en je krijgt er ook iemand niet mee terug, maar het kan wel bepaalde emoties bij je oproepen. Zo kan iemand zich bijvoorbeeld heel erg herkennen in een bepaald gedicht, waardoor hij of zij zich minder alleen voelt. Het lezen van rouwgedichten kan een belangrijke rol spelen in het proces van verwerken van verdriet. Je kunt er door tot rust komen en het kan je tot nadenken aanzetten. Achter elk gedicht schuilt wel een bepaalde gedachte en het mooie aan een gedicht is dat je er vanuit je eigen perspectief naar kunt kijken en er een eigen boodschap uit kunt halen. Wij hebben overigens een verzameling van prachtige gedichten op onze website staan. Misschien dat je het fijn vindt om hier eens tussen te kijken?
Tips voor het schrijven van rouwgedichten
Het kan heel fijn zijn om je gevoel op papier te zetten. In briefvorm bijvoorbeeld, maar ook in de vorm van een rouwgedicht. Het kan een manier zijn om met je eigen verdriet om te gaan, bijvoorbeeld als je er niet makkelijk over praat. Of juist omdat een gedicht jou de mogelijkheid geeft om je eigen emoties onder ogen te komen. Heb je nog nooit een dergelijk gedicht geschreven, maar zou je dit wel heel graag willen doen? Wij geven je een aantal tips:
- Schrijf eerst eens de kernwoorden op; waar wil je het over hebben in je gedicht? Wat moet er hoe dan ook in terugkomen?
- Het is een misvatting dat elk gedicht zou moeten rijmen. Een rouwgedicht is een samenkomst van jouw gevoelens en gedachten. Of je hierin gebruik maakt van rijmen, is helemaal aan jou.
- Het is een idee om je gedicht te versterken met beeld. Verwerk je gedicht bijvoorbeeld eens in een foto die hierbij past. Dit kan een foto zijn van de persoon zelf, maar ook van een sfeerbeeld, zoals een foto van de natuur.
- Zijn er bepaalde dichters waar je tegenop kijkt? Kijk eens naar die stijl, wellicht dat dit jou kan inspireren.
- Draag altijd een notitieblokje bij je. Vaak komen de mooiste zinnen en ideeën voor een gedicht op de meest onverwachte momenten in je op. Door ze op te schrijven weet je zeker dat je ze niet vergeten zult.
- Als je gaat dichten, doe dit dan op een plek waar jij je op je gemak voelt. Het is immers een heel persoonlijk en beladen iets.
- Jouw gedicht is een bundeling van je eigen gevoelens. Laat je daarom niet te veel leiden door advies van anderen; jij bent immers de enige die weet wat je voelt.
Geef jouw (eigen) gedicht een speciaal plekje
Of je nou een heel mooi gedicht hebt gevonden op het internet of er zelf eentje hebt geschreven, op het moment dat bepaalde woorden jou raken en aansluiten bij wie jij bent en wat je voelt, is een tekst waardevol voor je. Hoe mooi is het dan om dat ene rouwgedicht een bijzonder plekje te geven? Bijvoorbeeld in de woonkamer, ingelijst in een grote lijst? Of (bij een korter gedicht) gegraveerd in een bepaald sieraad dat waardevol voor je is? Ook mooi: laat je rouwgedicht drukken op bijvoorbeeld een mok, op een dekbedovertrek of op een hoesje voor je telefoon. Alles is mogelijk, als het gedicht jou een goed gevoel geeft, is hij 't zeker waard om vereeuwigd te worden op een plek die belangrijk voor jou is.
Wij zijn benieuwd: heb jij zelf wel eens een rouwgedicht geschreven of ken jij iemand die hele mooie gedichten maakt? En heeft het jou geholpen in je rouwproces of helpt het je nog steeds? We horen jouw verhaal graag in een reactie onder dit artikel.
Reacties (10)