0
Terug naar overzicht

Uitvaartbegeleiding: waarom is dat nodig?

04/06/2020
Redactie
Delen:
uitvaartbegeleiding

Afscheid nemen van een dierbare is een zeer emotionele gebeurtenis, waar heel veel voor geregeld moet worden. Je kunt het maar één keer doen, dus het moet kloppen, het moet passen. Het moet een bijeenkomst zijn waar je later met een warm gevoel aan terugdenkt. Hoe zorg je daarvoor en wat kan uitvaartbegeleiding voor je betekenen? We vertellen je er alles over.

Wat doet een uitvaartbegeleider precies?

Vanaf het moment van overlijden staat de uitvaartbegeleider je bij om alles te regelen voor de uitvaart of crematie. Een belangrijk persoon, die jou bijstaat in dit kwetsbare moment. Een persoon die je waarschijnlijk nooit meer zult vergeten. Welke uitvaartbegeleider kies je? Dat is meteen de eerste in een reeks van vele beslissingen die je moet nemen. Onderstaand benoemen wij een aantal punten waar je aan kunt denken bij uitvaartbegeleiding:

  • Opbaren: waar en hoe? Dit kan thuis of in een rouwcentrum, maar er zijn ook alternatieve locaties waar je zelf misschien niet aan denkt. Verder is er de keuze tussen koelen of balsemen. Wil je dat je naaste in een kist is opgebaard, of liever in een bed? 
  • De uitvaartlocatie: wanneer en waar? Er zijn regels en termijnen om rekening mee te houden. De uitvaartbegeleider kent deze en zal je adviseren. De meest gangbare locatie voor de uitvaart is een kerk of rouwcentrum. Wist je dat het ook gewoon in de favoriete kroeg van je dierbare zou kunnen? Denk aan wat bij jullie past.
  • Een kist of urn? Wat het ook wordt: je kunt zowel kisten als urnen op een heel persoonlijke, creatieve manier laten vormgeven. Of je pakt de kwast en creëert je allerlaatste eerbetoon zelf. 
  • De rouwkaart: welke tekst en afbeelding? Jij kent je dierbare als geen ander en weet wat past. Misschien heb je al een globaal idee. Toch zijn er dan nog talloze mogelijkheden. De uitvaartbegeleider helpt je om de knoop door te hakken. 
  • Welke muziek? Muziek is enorm van invloed op de sfeer van de uitvaart. Wil je het stemmig, of mag er ook een vrolijke noot klinken? Heb je ook gedacht aan livemuziek? 
  • Wil je rouwbloemen? Soms is dit heel duidelijk en ga je natuurlijk voor een zee aan lievelingsbloemen van je dierbare. Er kunnen ook redenen zijn om geen bloemen te willen. Bekijk hier alternatieven voor rouwbloemen.
  • Hoe wil je het rouwvervoer regelen? De laatste rit van je dierbare hoeft inmiddels niet meer in een traditionele zwarte auto. Wil je een kleurrijker alternatief? Denk je aan een stoet? 
  • Hoe wil je de catering? Net als muziek doet eten veel met de sfeer. Wat voor troostrijk eten en drinken wil je dat er voor jullie klaarstaat na de uitvaart?  Zie je mooie schalen voor je met de favoriete borrelhap van je dierbare? 

Na deze lijst van praktische zaken blijven er nog steeds veel onderwerpen over. Hoe wil je de condoleance? Gaan er mensen spreken? Wil je foto’s of video’s laten maken? Wil je kaarsen, rituelen of creatieve elementen toevoegen aan de ceremonie? Hoe eer je jouw nabestaande zo passend mogelijk? Wat voor sfeer wil je? Hoe kun je deze sfeer creëren? Al deze vragen kun je stellen aan je uitvaartbegeleider. De uitvaartbegeleider bewaakt het budget, maakt de uitvaartplanning en onderhoudt contact met leveranciers. 

Duizelingwekkend

Bij ziekte komt een overlijden soms minder onverwacht en heb je misschien al na kunnen denken over het afscheid. Wie weet heb je er wel veel met de overledene over gesproken. Zelfs dan komt er veel op je af en moet er in duizelingwekkend hoog tempo veel gebeuren. Laat staan als het onverwacht komt. De uitvaartbegeleider weet de weg, heeft een uitgebreid netwerk en een schat aan ervaring om van te kunnen profiteren.

Wat kun je zelf doen?

Vind je het fijn om zelf veel te regelen? Dat kan natuurlijk. Sommige dingen zijn voor nabestaanden echter lastig om zelf te doen. Begraafplaatsen zijn bijvoorbeeld gewend om hun webagenda's alleen open te stellen voor uitvaartbegeleiders. Bij andere onderdelen zul je merken dat het je aan kennis en ervaring ontbreekt, omdat er zoveel bij komt kijken. Daarnaast kunnen je emoties je in de weg zitten. Een goede uitvaartbegeleiding is afgestemd op jou en op wat jij graag in eigen handen wilt houden. Wees gerust heel duidelijk en laat je ondersteunen op een manier die bij jou past. Nog een advies: zorg dat je goed weet welke kosten je kunt maken binnen de afgesloten uitvaartverzekering.

Uitvaartbegeleiding en nazorg

Als de hectiek van het afscheid voorbij is, ben je er nog niet. Misschien wil je dankbetuigingskaarten sturen, as uitstrooien of een grafmonument laten plaatsen. Dan is er nog de financiële afwikkeling. Je krijgt te maken met belastingzaken, erfrecht en tegenwoordig ook met de digitale erfenis. Soms is deze nazorgfase heel complex en kan uitvaartbegeleiding minstens zo belangrijk zijn.

Een goede uitvaartbegeleider…

…zorgt voor rust en overzicht, helpt je zorgvuldig bij het maken van alle keuzes, neemt de regie waar het moet, laat los waar het kan, is empathisch en ontzorgt je op de manier die bij jou past.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje